אם נשים לרגע בצד את החשש מהתגברות האומיקרון שעלול להביא להגבלות חדשות-ישנות על המסעדות, נראה שבסצנה הקולינרית מתכוונים לציין את הגעתה של שנת 2022 בצורה חגיגית במיוחד, כזו שגם תפצה על השנה שעברה, שבה כולנו חגגנו סילבסטר בסלון עם מארזי פלסטיק.
למבצעים הכי שווים במסעדות לחצו כאן
מדור האוכל של "ישראל היום" באינסטגרם
בתוך אותן חגיגות סיום השנה הלועזית, בולטת תת-נישה חדשה שהולכת וגדלה והיא חגיגות שנה חדשה במסעדות הכשרות. השנה, כשחגיגות הסילבסטר הרשמיות והמעבר לשנה חדשה חלות בלילה שבין שישי לשבת, נראה כי בעלי המסעדות הכשרות לכאורה הפסידו יום מאוד כלכלי, אך בפועל נראה שהמצב דווקא הפוך.
"בשנים האחרונות חצתה תופעת אירועי הסילבסטר את הגבולות, והגיעה גם אל המסעדות הכשרות, כך שגם קהל מסורתי שומר כשרות, ואפילו חובשי הכיפות, דתיים וחרדים כאחד, תוכלו למצוא מציינים את השנה הלועזית החדשה באירועים המיוחדים שנערכים באותן מסעדות כשרות", מספרים אלי הלמן ויוסי אטינגר, מנהלי קהילת הקולינריה הכשרה "דתילישס".
"עם זאת", הם מדגישים, "לא מדובר בציון האירוע כ'מועד' או חג, בדומה לחגים בלוח השנה היהודי, כי אם כהזדמנות לחגיגה קולינרית ולתפריט מיוחד שלא נמצא במסעדות בשגרה. עבור המסעדות מדובר בהזדמנות להכניס לתפריט המיוחד מנות יותר מעניינות ושונות, כשהדגש בארוחות הללו הוא לעיתים על ה״שואו״ והעיצוב לא פחות מאשר על הטעמים".
"אסור לשכוח שגם כלכלית מדובר בהזדמנות של ממש עבור המסעדות, שמתמחרות לרוב את הארוחות במחיר פיקס לאדם העולה משמעותית על המחירים בארוחות ״הרגילות״ במסעדה וגם האלכוהול, המהווה כידוע נתח רווח משמעותי במסעדות, נשפך כמים בארוחות סוף השנה. השנה ההזדמנות הכלכלית גם באה לידי ביטוי בכך שחלק מהמסעדות הכשרות הסגורות ביום שבת, פותחות את המסעדות השנה במיוחד לרגל התאריך, שחל השנה בלילה שבין שבת לראשון".
לא לדתיים בלבד
אם כך, כמו שכבר הבנתם, המסעדות הכשרות חוגגות פעמיים, סוף השנה הלועזית בחמישי ותחילת החדשה במוצאי שבת, וזה יוצא משתלם הן לסועדים, שבסופו של דבר הרוויחו עוד יום של חגיגה קולינרית, והן למסעדנים, כיוון שהמסעדות, ברובן הגדול, יהיו בתפוסה מלאה, גם בשל הביקוש הגבוה שקיים תמיד אך גם כפיצוי על השנה שעברה.
"הסילבסטר השנה נופל אמנם ביום שישי", סיפר השף גיא פרץ ממסעדת "סלון יווני" בתל אביב. "אך מאחר ואנחנו כשרים אנחנו מרגישים שקיבלנו הזדמנות לחגוג פעמיים וכך לתת אופציה לכמה שיותר סועדים להנות מכל הספיישלים והמנות של תפריט סוף השנה".
במסעדה שבראשה עומד פרץ מתכננים תפריט יווני חגיגי עם מאזטים, דגים טריים, אוזו שהוא מבטיח ש"יזרום כמו מים" וכמובן, טברנה חגיגית, אך רק דבר אחד עלול להעיב על החגיגה. "ההכנות במטבחים שלנו כבר בשיאן, חומרי גלם מיוון בדרך לפה, ובין הכנות להכנות אנחנו רק מתפללים שלא יוטלו הגבלות, זו תהיה פגיעה קשה מאוד".
"כמסעדה כשרה אנחנו מציעים אלטרנטיבה גם לשומרי כשרות ושבת אבל גם באופן כללי לאנשים שלא בהכרח אוהבים לחגוג באותו יום", מספר אלי פישר מנהל מסעדת "קפה האנוי" ובר "מושו".
"השנה אנחנו רואים באמת ביקוש גבוה לחגיגות בקרב הלקוחות שלנו, אפילו שזה לא באותו יום, אין פה קשר למאורע הדתי אלא לרצון לחגיגה. גם במסעדה וגם בבר יצרנו תפריט ייעודי מיוחד וחגיגי עם מנות מיוחדות ואלכוהול מותאם, ההנאה מובטחת".
גם בבתי המלון
אופציה נהדרת נוספת העומדת בפני החוגגים שומרי הכשרות מגיעה מכיוון בתי המלון הכשרים, או אלה שבהם שוכנות המסעדות הכשרות. ברבים מהם נמצא חופשת סוף שבוע חגיגית, הכוללת, בין היתר, את אותה ארוחת חגיגית בחמישי לצד פעילויות נוספות במלון עצמו לכל אורך סוף השבוע.
במסעדת "ווסט סייד" במלון רויאל ביץ' בת"א, לדוגמה, ארוחת הערב החגיגית במוצאי שבת היא הפינאלה של "סופ"ש סילבסטר" שמתחיל כבר ביום חמישי. "הקהל של המסעדה הוא צעיר, גם חילוני וגם מסורתי, אנשים שרוצים לחגוג את סיומה של השנה כמו שצריך", מספר איתן מזרחי, ש, מלונות ישרוטל בת"א. "מעבר לארוחה עצמה יש מעטפת חגיגית של מוזיקה אלקטרונית ומסיבת ריקודים. אנחנו מוכנים עם צוות מתוגבר לכבוד הסופ"ש הזה וכבר 80% מהמקומות הוזמנו".
במלון ממילא הירושלמי לקחו את החוויה צעד אחד קדימה. "בירושלים האווירה החגיגית מתחילה כבר בכריסמס שרואים במזרח העיר. אורחי המלון שלנו נהנים, מלבד הפן הקולינרי, גם מסיורים בעיר העתיקה בה סממני החג בולטים, אווירה של אירופה בישראל. משם ממשיכים לארוחת גאלה לסגירת השנה עם השפים אושרי זעפרני וסימון שפירו במסעדה, ולהשלמת החוויה מוצעים גם טיפולי חורף במתחם הוליסטי. מה צריך יותר מזה?".
מוכנים? רשימת ארוחות סוף השנה החגיגיות במסעדות הכשרות
פותחים שנה בספרה
במוצ"ש, 1.1, תוגש ארוחת שף חד-פעמית במסעדתSphera שברחובות. שף בני מדר ינצח על הסעודה ויציע מנות מגוונות דוגמת טרטר טונה אדומה או פטה כבד אווז ודובדבני אמרנה לראשונות; ניוקי ערמונים, כמהין וקרם פורצ'יני, או סיגר מח בבישול מרוקאי לביניים; ופילה בר ים על ריזוטו בויאבז או טורנדו רוסיני של פילה בקר וכבד אווז על קרם שורשים לעיקריות. בגזרת הקינוחים יוגשו, בין השאר, פאי פקאן ברוטב קרמל ובייגלה מלוח, ונמסיס קרם נוגט עם פופקורן מתוק-מלוח לצד גלידת אספרסו. 500 שקלים לאדם, המחיר כולל בקבוק יין מסדרת בטא של יקבי ברקן שיוענק לכל זוג.
Sphera, המדע 18, רחובות
מסיבה בווייטנאמית הכשרה
ק-פה האנוי (המקף במקור), הווייטנאמית התל-אביבית, מקדימה את חגיגות הסילבסטר ביום ותציע ב-30.12 תפריט מיוחד וכשר. במנות החדשות יהיה אפשר למצוא סשימי ילוטייל (ילוטייל, תות שדה מוחמץ בבלסמי לבן וג'ינג'ר, קימצ'י סלקים צהובים, גרמולטה שום וכפיר ליים); גיוזה ג'ק דניאלס (גיוזה במילוי פרגית ובצל כבוש בג'ק דניאלס, עם גלייז קארי צהוב ועלי חרדל); וברולה כבד אווז (קרם ברולה, כבד אווז וקוקוס, ברוסקטה שום וטרגון, יקיטורי אננס על הגריל וטריאקי מעושן).
ק-פה האנוי, מלכי ישראל 3, תל אביב-יפו
חוגגים במטבח הדגים
Fish Kitchen הכשרה של שף אלעד לוי תציע ביום חמישי, 30.12, ובמוצאי שבת, 1.1, שלושה סבבים של ארוחות סוף שנה מיוחדות על טהרת הדגים, קחו נשימה, זה הולך להיות ארוך:
במנות הראשונות: טונה אדומה צרובה (גספצ'יו עגבניות שרי, בייבי מלפפון, אוכמניות טריות, צנונית, נענע, כוסברה, למון גראס ובראס אגוזי לוז - 68 שקלים) וקובנה (קובנה בעבודת יד, סלסה עגבניות, פלפל צ'ילי מוחמץ, שום קונפי, איולי כבוש וחמאה מוקצפת - 36 שקלים).
בעיקריות: מוסר ים (זוקיני עגבניות לחות, תרד, בצל סגול, ביצת שניצל, בראס אגוזי לוז וקרם יוגורט - 136 שקלים) וסטייק לוקוס (קרם פולנטה מתירס טרי, ראגו פטריות, שאלוט חרוך, אגוזי מלך, פרמזן ושמן כמהין - 168 שקלים).
ובקינוחים: עוגת גבינה באסקית (רוטב טופי וקרמל מלוח, טוויל פייטה שוקולד לבן וגלידת יוגורט - 68 שקלים) ופחזנית פופקורן מקורמל (פחזנית במילוי קרם פופקורן, גלייז קרמל קראנצ'י, קרם מסקרפונה, קראמבל צנוברים, פופקורן מקורמל ורוטב תותים - 64 שקלים).
הסבבים יתחילו ב-19:00, ב-21:00 וב-23:00 ויימשכו שעתיים כל אחד.
Fish Kitchen, התעשייה 10, תל אביב-יפו
חוגגים במטבח הבשרים
ואילו Meat Kitchen הכשרה של שף אלעד לוי תערוך ביום חמישי, 30.12, ובמוצאי שבת, 1.1, שלושה סבבים של ארוחות סוף שנה מיוחדות על טהרת הבשרים. קחו עוד נשימה:
בראשונות: קרפצ'ו פילה בקר (קרם שום מעושן וכמהין, קוויאר בלסמי, עלים ארומטיים, שאלוט ושמן כמהין - 69 שקלים) וסינטה צרובה (קרם ארטישוק ירושלמי, ביצת שניצל, קונפי פורטובלו, טורטליני שחור עם שום קונפי, ציר בקר, חרדל וטימין - 69 שקלים).
בעיקריות: ספיישל אנטרקוט מקומי (פירה, מח עצם, צ'ימיצ'ורי ושום קונפי - 165 שקלים) ובלאק ממבה (המבורגר אנטרקוט 250 גרם, לחמניית בריוש שחורה, כבד אווז, פורטובלו קונפי, ריבת בצל, ארוגולה וויניגרט בלסמי - 128 שקלים).
ובקינוחים: מגנום שוקולד לבן (קולי תות סמי פרדו, קראנץ' תות מיובש, קרם פטיסייר, ג'לי מרטיני נובו, טוויל תות, פטל אדום, פקאן מתוק ואבק זהב נוצץ - 64 שקלים), ו"ספיישל סילבסטר" - קינוח זוגי מפתיע בהחלטת השף.
הסבבים יתחילו ב-19:00, ב-21:00 (שעתיים לסבב) וב-23:30 (אל תוך הלילה).
Meat Kitchen, יוסף יקותיאל 4, תל אביב-יפו
סעודה יפנית כשרה
קאמקורה, היפנית שבמלון אינדיגו במתחם הבורסה ברמת גן, תחגוג את השנה האזרחית החדשה ב-30.12 ותגיש ארוחת קייסקי מיוחדת בת תשע מנות של שף איליה גולדמן. תעשו מקום למנצ'י קאטסו (קרוקטים יפניים במילוי בשר צלעות בקר, כרשה, ג'ינג'ר ותבלינים); לטרטר דג (אצות נורי בטמפורה, יוז'ו קושו וקרם אבוקדו וואסבי); ולסינטה (בשום טריאקי, שאלוט-יוזו ורוטב טארה). 240 שקלים לסועד, יש להזמין מראש בטלפון 073-2777778. המסעדה בהשגחת צהר.
קאמקורה, אהליאב 5, מלון אינדיגו, רמת גן
חגיגה יוונית בקיסריה
מסעדת אולה קאלה בקיסריה תחגוג בחמישי 30.12 את סוף השנה עם ארוחת ספיישל הכוללת מנות דוגמת בקלוואה יוונית עם כבד אווז, לביבות פראסה עם איולי זעתר, סופלקי אנטריקוט, אסאדו יווני ועוד. מחיר: 250 שקלים לאדם
אלון התבור 11, פארק התעשייה הדרומי, קיסריה
חגיגה כשרה בנינה ביאנכה
מסעדת נינה ביאנכה הכשרה שבצומת בילו תציין את סוף השנה האזרחית ב-30.12, יום חמישי, כדי לאפשר גם לקהל שומרי הכשרות להשתתף בחגיגות. נוסף על תפריט המסעדה הרגיל, יוגשו באירוע מנות ספיישל מבוססות דגים כמו בקלאווה סלמון (65 שקלים), שיפוד לוקוס (180 שקלים), קציצות מוסר ומנגולד (130 שקלים) ועטאייף ריקוטה (60 שקלים). כמו כן, תוקם במקום עמדת קוקטיילים מיוחדת שתקבל את פני האורחים ותעשה מצב רוח.
נינה ביאנכה, צומת בילו
ארוחת רויאל (ביץ')
מסעדת ווסט סייד שבמלון רויאל ביץ' תל אביב מציעה סעודת טעימות לשנה החדשה, שתתקיים במוצ"ש, 1.1.22. הארוחה תיפתח במגש טעימות זוגי (בריוש סנדוויץ' טוניסאי, קונפי כרשה צעירה, קרודו אינטיאס, סלט עוף ממזרח למערב ועוד). משם תבחרו מנה ראשונה (דוגמת ריזוטו פטריות ותרד, מסאחן עוף או כבד אווז), ואילו בעיקריות תתבקשו לבחור מבין פילה בר ים עם ניוקי, רוטב ארטישוק ושומר לימוני, מנגולד וקראמבל לחם שום; סינטה נברסקה עם ארטישוק ירושלמי, טבעות בצל, קרם שקדים וארטישוק; פילה בקר בתוספת כרוב צלוי, רוטב פורט ומח עצם, או מנת צלעות טלה. לא לשכוח להשאיר מקום לקינוח. 400 שקלים לסועד.
ווסט סייד, הירקון 19 (מלון רויאל ביץ'), תל אביב-יפו
ספיישלים איטלקיים בפלומינו
פלומינו, האיטלקיה הירושלמית (בהשגחת צהר), תחגוג את תחילת השנה האזרחית ב-30.12 עם תפריט מנות ספיישל, ביניהן קאנולי סביצ'ה מוסר ים (עשבי תיבול, לימון, צ'ילי וצנונית, לצד יוגורט ולימון כבוש – 59 שקלים); תבשיל פילה סלמון (שומר וזיתים, על פוקצ'ה שחורה, צ'יפס ארטישוק ירושלמי ואיולי שומשום – 99 שקלים); ולקינוח מוס שוקולד לבן (עם טוויל שקדים, שוט לימונצ'לו וגבישי סוכר – 43 שקלים). די.ג'יי, יינות מבעבעים וקוקטיילים גם יהיו על סדר היום.
פלומינו, המלך ג'ורג' 41, ירושלים
סילבסטר בסלון יווני
הסעודה החגיגית של היוונית התל-אביבית תתקיים ב-30.12 וב-1.1 ותציע מגש מאזטים לזוג; צ'ייסר מרק קרם ארטישוק אישי; מנת פתיחה לבחירה (סביצ'ה מוסר ים / סטייק כרובית על פחמים / טרטר טונה בכיסון אבוקדו ואחרות); מנה עיקרית לבחירה (פילה מוסר ים עם קרם ארטישוק / לברק שלם על פחמים / דג בר ים אפוי לזוג / כיסוני פסטה במלית גבינות); וקינוח זוגי. 350 שקלים לאדם, לא כולל שתייה.
סלון יווני, הרצל רוזנבלום 12 (מלון ווסט) תל אביב-יפו.
שש מנות וארבע לגימות בוויסקי בר
הוויסקי בר-מוזיאון שבמתחם שרונה, תל אביב, ירים ב-30.12 ארוחת שף בת שש מנות לצד ארבע טעימות מקאלן שלא ישאירו מקום לחגיגות הסילבסטר שלמחרת. בין המנות שיוגשו בהנגאר הטמפלרי הענק: קוביות טונה בטוויל פריך (עם ג'ינג'ר, בצל, עירית, תותים וצ'ילי); פולנטה תירס (בשילוב אספגרוס וסלקים צלויים עם פרמז'ן טבעוני); לוקוס בפחמים (על בסיס קרם ארטישוק ירושלמי, אפונת שלג, ברוקולי ותרד); וטריו בשרים (פרוסות של שלושה נתחי בשר נא לצד חלוק נחל לוהט לצריבה עצמית). 380 שקלים לאורח.
וויסקי בר-מוזיאון, דוד אלעזר 27, מתחם שרונה, תל אביב-יפו