המוחות המבריקים של המחר

בימים אלה מתקיימים המיונים לנבחרות ישראל במדעים, המייצגות את מדינת ישראל באולימפיאדות הבינלאומית שמתקיימות כמדי שנה. חולמים מדעים? יש לכם הזדמנות לייצג את ישראל מול מיטב המוחות באולימפיאדות הבינלאומיות במדעים

בשיתוף מרכז מדעני העתיד

משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס מובילים את הכשרת נבחרות ישראל במדעים להשתתפות באולימפיאדות הבינלאומיות. פגשנו את ד"ר יאיר פוזניאק, מאמן ראשי של נבחרת ישראל בביולוגיה, את שירה גרוס בת 18, זוכת מדליית ארד באולימפיאדה הבינלאומית בביולוגיה ואת אלעזר קורן בן 19, מאמן בנבחרות וזוכה מדליות זהב באולימפיאדות הבינלאומיות במדעי המחשב ובמתמטיקה, שישתפו אותנו  בפעילות נבחרות ישראל במדעים,  בהישגים המרשימים ועל הכבוד לייצג את המדינה.

למי מיועדות הנבחרות?

המיונים לנבחרות ישראל במדעים פתוחים לתלמידים ותלמידות בכל רחבי הארץ והמיונים מתקיימים בימים אלה, במקוון. במדינת ישראל פועלות כיום חמש נבחרות בוגרות בתחומי המדע: מתמטיקה, פיזיקה, כימיה, מדעי המחשב וביולוגיה. הנבחרות הבוגרות מיועדות לתלמידי החטיבה העליונה בכיתות ט'-י"א, כשכל נבחרת מונה כ-50 תלמידות ותלמידים מצטיינים בתחומם, כל נבחרת מוכשרת במוסד אקדמי שונה. "אם אתם תלמידים  שאוהבים מאוד ללמוד ברמה גבוהה מעבר למה שיש בבית הספר ואוהבים לאתגר את עצמכם. אז הנבחרות הן בדיוק המקום שלכם" אומר אלעזר.

כדי להתקבל לאחת או ליותר מנבחרות ישראל, יש לעבור שלושה שלבי מיון. השלב הראשון כאמור מתקיים בימים אלה באופן מקוון. על מועדי המיון לפי נבחרות ולמבחני תרגול ניתן לחפש ברשת: 'נבחרות ישראל במדעים'.

הנבחרות נפגשות ומתאמנות במהלך שנת הלימודים, כשכל נבחרת מתאמנת במוסד אקדמי אחר: כימיה בטכניון, ביולוגיה באוניברסיטת תל אביב, מתמטיקה במכון ויצמן למדע, מדעי המחשב בבר אילן ופיזיקה באוניברסיטת בן גוריון כמו כן, מדי שנה נבחרת משלחת המונה ארבעה עד שישה תלמידים להשתתף באולימפיאדות הבינלאומיות בכל אחד מחמשת התחומים.

מימין לשמאל: ד"ר יאיר פוזניאק- מאמן ראשי, אלעזר קורן, שירה גרוס, צילום: מדעני העתיד

ד"ר יאיר מספר כמאמן ראשי שהנבחרות מאפשרות לתלמידות ותלמידים סקרנים למצות חלק משמעותי מהפוטנציאל שלהם, להרחיב את הידע ולזכות למקפצה  רצינית לאקדמיה. "אנחנו יודעים  להגיד כי בהשוואה לכל תוכניות הנוער, הנבחרות הן המקום שהביא את הכי הרבה אנשי סגל אקדמי שנמצאים היום בתפקידי מחקר, באוניברסיטאות ומכוני מחקר".

הדרך להצלחה: כישלון כשלב הכרחי בצמיחה

שירה מסבירה על ההתמודדות באולימפיאדה ומתארת אותה כמאחדת ומיוחדת: "יש משהו  מאוד מעצים באירוע גדול סביב אהבה גדולה. ולכולם יש אהבה גדולה לתחום" כלשונה.  על האימונים וחלקה בנבחרות היא מספרת: "רובנו באים כשאנחנו הכי מוצלחים בבית ספר או הכי מוצלחים במקומות שאנחנו מגיעים אליהם. נבחרות ישראל זה באמת הטופ של הטופ". אבל היא מתארת גם את הקשיים ומציגה כי זו חלק מהדרך: "אין מצב שאתה בנבחרות ישראל ולא נכשל, אפילו הכי מוצלחים ומי שחוזר עמוס מדליות. נבחרות ישראל לימדה אותי לחבק את הכישלונות ולדעת איך לצמוח מהם וזה כל כך חשוב".  

ד"ר פוזניאק אומר כי "אחד הדברים הכי יפים זה באמת לראות את הדרך שחברי הנבחרות  עושים. ואחד מהם זה היכולת של התלמידים להאמין בעצמם ולאסוף את עצמם גם אחרי כישלונות וזה משהו שילך איתם כל החיים". גם אלעזר שחווה כמה צדדים כמתאמן, כמתמודד באולימפיאדה, זוכה מדליית זהב וכיום כמאמן מספר כי הדבר המשמעותי שהוא למד על עצמו בזכות הנבחרות היא היכולת שלו להשקיע הרבה,להציב מטרות גבוהות ולעבוד קשה בשבילן. אלעזר מספר שלמרות שהוא לא עבר את מבחני המיון לנבחרת המתמטיקה בפעם הראשונה, הוא לא התייאש וניסה גם בשנה לאחר מכן. המאמץ השתלם והוא לא רק התקבל לנבחרת, אלא אפילו נבחר לייצג את ישראל באולימפיאדה הבינלאומית במתמטיקה, ממנה חזר עטור במדליית זהב.

 לפרטים נוספים לחצו כאן

בשיתוף מרכז מדעני העתיד

כדאי להכיר