על רקע סערת חוק המעונות אותו מקדמת הממשלה, חוק המבקש לאפשר סבסוד גם לילדים שהוריהם אינם משרתים בצבא בניגוד להחלטת בג"ץ, הגיע היום (שני) הנושא לפתחו של בית המשפט העליון.
כזכור, שר העבודה בן צור סירב לפרסם את מבחני התמיכות, מפני שלא הסכים לכך שמי שאינו משרת לא יקבל את ההטבה, ובכך טוענים כי לקח כבני ערובה אלפי הורים שקורסים תחת נטל התשלומים הכבד.
נגד השר נטען כי מטרת מבחן התמיכה היא אינה סעד ממשלתי, אלא תמריץ. הסבסוד במעונות נועד לתמרץ אנשים שייצאו לעבודה ואם שר העבודה מתעקש להעניק את ההטבה גם למי שלא התייצבו לצבא ואינם עובדים, הוא גורם הלכה למעשה להפוך את צווי הגיוס לחסרי משמעות ותוכן.
שר העבודה טוען, מצידו, שאין לערב ילדים קטנים ואימהות במלחמות הללו.
השופט עודד גרוסקופף אמר: ״הטענה של היועמ״שית היא שהמדינה לא יכולה לתמוך במי שמחויב גיוס ולא מתגייס. ההפרה של החוק היא בכך שלא מתגייסים. המדינה לא יכולה מצד אחד לדרוש ממנו להתגייס ומצד שני לעודד לימוד תורה".
עו"ד זלמן בלאק: "לקופת חולים הוא גם לא זכאי?"
גרוסקופף: "זה לא קשור. המדינה לא יכולה לממן לימודים שמעודדים ישיבה בכולל כשאותו אדם חייב בגיוס".
עורך הדין בלאק הקריא סעיף בחוק, שבו נקבע כי הסבסוד לבן ישיבה תלוי רק במצב שבו יש חוק גיוס שמאפשר זאת.
השופט גרוספקוף שאל: "ומה קורה כשאין חוק גיוס כזה?"
עו"ד בלאק: "בשנת 2015 הממשלה ביטלה את הסעיף הזה כך שהוא לא רלוונטי כעת. השאלה היא למה אנחנו מענישים את האם והילד על מנת לעודד את האב לצאת לעבודה".
גרוסקופף: ואם האבא לא היה בכולל ולא היה עובד? אז היינו גם 'מענישים' את האם והילד. מה לעשות, משפחה זו חבילה".
עו"ד עדיה שינוולד, המייצגת את העותרים מטעם קרן ברל כצנלסון, שאלה האם השר רשאי שלא לפרסם את מבחני התמיכה - והאם המדינה יכולה לעצום עיניים בעשה שאדם מבקש תמיכה תוך כדי שהוא עובר על החוק. לשיטת עו"ד שינוולד, אין לכרוך בין עשרות אלפי משפחות זכאיות לתמיכה, לבין 12% בלבד שעוברים על החוק.
עוד אמרה שינוולד: "התכלית של מבחני התמיכה אינם סוציאלים. אינם נועדו על מנת להבטיח רווחה לכל ילד. שאז לא היינו נדרשים לתבחינים. תכלית מבחני התמיכה היא עידוד אפשרות יציאה לעבודה או לשירות צבאי."
כזכור, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ד"ר גיל לימון, אישר אמש לשר העבודה יואב בן צור ולמשרד האוצר לקבל ייצוג משפטי נפרד בעתירות לבג"ץ בנושא סבסוד מעונות יום לילדי חייבי גיוס. "נוכח הקשר ההדוק בין סוגיית סבסוד מעונות היום עבור מי שחבים בגיוס ואינם מתגייסים, לבין עמדת הממשלה העקרונית בנושא גיוס בני הישיבות, אושר לממשלה ייצוג נפרד בתיק זה", נכתב בחוות הדעת שפורסמה בעקבות פניית מזכיר הממשלה.
במכתב ששיגר לשר העבודה ולמזכיר הממשלה יוסי פוקס, מתח לימון ביקורת על ההחלטה "שלא לקיים את החלטת הממשלה באופן שתואם את הדין, ותוך יצירת השוואה בלתי מוצדקת בין מצבו של ציבור הזכאים הכללי לבין חייבי הגיוס שאינם מתגייסים".
בתוך כך, הבוקר מפרסם דורון שבתאי, אחד מההורים שהגישו עתירה לבג"ץ בנושא חוק המעונות, פוסט נוקב ברשת החברתית X, בו כתב על בנו הקטן ניסן ועל דעתו על חוק המעונות. בין היתר, כתב דורון: "ממשלת ישראל רוצה לקחת ממנו ולדרוש מאיתנו לשלם עוד כסף, המון כסף, על הגן. כסף שאין לנו. ניסן לא לבד אלא רק אחד ממאות אלפי הילדים שמושפעים מההחלטה הבריונית, המקוממת, לנצל את חיינו כאמצעי מיקוח".
בוקר טוב. לעוגיה שבתמונה קוראים ניסן. בגיל שנה ו8 חודשים, ניסן עבר יותר ממה שרובנו נעבור בחיים שלמים. הוא שרד טבח, 16 שעות בממד כשבחוץ חמאס רוצח כל מי שנקרה בדרכו, חי שבעה חודשים כפליט בקצה השני של המדינה, כמעט בלי אבא וחזר לעיר שרוב הזמן נשארת שדה קרב לכל דבר.
אחד הדברים… pic.twitter.com/xgSLpXY99i
— Doron Shabti (@smolan_with_s) November 18, 2024
"זה לא הוגן. לא סביר ולא הגיוני בשום מדינה מתוקנת ששיקול כזה ציני, להתיר את הלא חוקי, יגרום לכזו התעמרות בילד שעבר כל כך הרבה. המדינה שהפקירה אותו, אותנו, לא רק שמסרבת לקחת אחריות על מעשיה אלא ממש, ליטרלי, מוסיפה חטא על עוון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו