המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ד"ר גיל לימון, פנה היום למזכיר הממשלה בדרישה להבהרות בנוגע להליך החדש המוצע למינוי נציב שירות המדינה - זאת לאחר שהממשלה הודיעה לבג"ץ על כוונתה לתקן את החלטתה הקודמת בנושא.
במכתבו, מעלה ד"ר לימון שתי שאלות מהותיות: מדוע דוחה הממשלה את ההצעה להקים ועדת איתור, ומדוע היא אינה מוכנה לקיים הליך תחרותי כלשהו שיאפשר למועמדים שונים, לרבות כאלה שלא סומנו מראש על ידי ראש הממשלה, להגיש את מועמדותם לתפקיד.
על פי המכתב, הממשלה מתכוונת להביא מחר לאישור הצעה להקמת ועדת מינויים מיוחדת, בראשות השופט בדימוס חנן אפרתי. ואולם, לטענת המשנה ליועמ"ש, ההצעה החדשה נמנעת מהסדרה קבועה של דרך מינוי הנציב ואינה מציעה מנגנון תחרותי ופתוח כלשהו לבחירתו.
"בשים לב לחשיבותו הייחודית של הליך בחירת נציב שירות המדינה, נדרש להקפיד על הליך מנהלי סדור", כותב ד"ר לימון, ומדגיש כי החלטת ממשלה לשוב ולמנות את הנציב בדרך של החלטה אד-הוק "צריכה להיתמך בטעמים כבדי משקל".
יצוין כי הפנייה מגיעה על רקע החלטת הממשלה הקודמת, שביקשה לאפשר לראש הממשלה לבחור את הנציב בכפוף לבדיקת טוהר מידות בלבד, ללא בדיקה של התאמה, כישורים או ניסיון מקצועי. החלטה זו נתקלה בביקורת משפטית חריפה והובאה לפתחו של בג"ץ.
למרות התנגדות המשנה ליועמ"שית, הממשלה תאשר את ההצעה לתיקון החלטה בנוגע להליך מינוי נציב שירות המדינה. נציב שירות המדינה ייבחן באמצעות ועדת מינויים מיוחדת בנציבות שירות המדינה בראשות שופט בדימוס, כפי שמונה נציב שירות המדינה המכהן פרופ' הרשקוביץ, ולא בדרך של ועדת איתור ["הליך תחרותי"] שאינה עולה בקנה אחד עם החוק שקבע שלא תחול על מינויו של הנציב חובת מכרז ולפיכך מעולם לא מונה נציב בדרך זו. ההחלטה עולה מחר לאישור הממשלה בהמשך להודעה שמסרה הממשלה לבג"צ ביום ה-28 באוקטובר, ולהודעת היועצת המשפטית לממשלה מהיום לבג"ץ. יש לציין כי הממשלה העלתה את נימוקיה נגד ועדת איתור בדיון מעמיק שקיימה כבר ביום 30 ביוני 2024.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו