שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

המפכ"ל לבג"ץ על חוק בן גביר: "עדים להתערערות העקרונות הבסיסיים של עבודת המשטרה"

ניצב קובי שבתאי שלח לבית המשפט העליון את עמדתו לגבי תיקון חוק המשטרה • "חייבת להיות הפרדה ברורה בין שיקולים פוליטיים לבין הפעלת הסמכות" • עוד אמר כי "שוטר שמפעיל סמכויות מייצג את החוק, לא את הממשלה"

המפכ"ל היוצא קובי שבתאי (ארכיון) , אורן בן חקון
המפכ"ל היוצא קובי שבתאי (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי שלח היום (שלישי) את עמדתו לבג"ץ לגבי הדיון בתיקון לפקודת המשטרה ("חוק בן גביר"). "אנו עדים להתערערות העקרונות הבסיסיים של עבודת המשטרה".

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      בן גביר במליאה: "החוק לתיקון פקודת המשטרה - ברכה לדמוקרטיה" (ארכיון) // ערוץ הכנסת

      "העיקרון המרכזי הוא שהשוטר מפעיל סמכויות כלפי אזרחי המדינה ולא כלפי האויב", כתב המפכ"ל. "בעת שהוא עושה זאת הוא מייצג את החוק ולא את הממשלה, ובוודאי שלא שר כזה או אחר. חייבת להיות הפרדה ברורה בין שיקולים פוליטיים לבין הפעלת הסמכות. עיקרון שני הוא, שהמשטרה היא מערכת הירארכית, שפועלת על פי פקודות. מרכיב זה מחייב לחזק את עצמאות הגורם הפוקד, הגורם המקצועי, המפעיל את הכוח. לאור זאת, חייבת להיות הפרדה ברורה בין קביעת המדיניות העקרונית לבין הפעלת הכוח".

      לדבריו, יש לקבוע כללים שיפרידו בין קביעת המדיניות לבין העצמאות התפקודית על מנת שהמשטרה תוכל למלא את ייעודה. לדבריו יש להתייחס לכמה נושאים: ניהול האופרטיבי של אירועים מבצעיים חייבים להיות בסמכות המפכ"ל– "בדגש על נושא החקירות בתחום הפלילי וכן לסוגיית הטיפול במחאות וההפגנות".  כך גם אופן חלוקת הכוחות והקצאתם ברמה הארצית והמקומית.

      אלימות בין שוטרים למוחים בתל אביב (ארכיון), צילום: גדעון מרקוביץ'

      עוד הדגיש כי חובה למנוע התערבות ישירה של השר או גורמים פוליטיים אחרים באופן ישיר מול דרגי השטח. בבריו התייחס לסוגיית המינויים ואמר כי  "המקרים בהם השר יכול שלא לאשר מינוי כזה צריכים להיות חריגים ורק בשל נימוקים כבדי משקל".

      "עצמאות המשטרה והא-פוליטיות שלה במסגרת הפעלת סמכויותיה ומילוי תפקידה היא קריטית ליכולתה לתפקד ולאכוף את החוק", הדגיש שבתאי. "שוטר המפעיל סמכות כלפי אזרח מייצג את החוק ולא את השר. 'עצמאות המשטרה' אינה רק סיסמא אלא יש לה ביטויים מעשיים פרטניים בולטים, אותם תיארתי בתמצית: איסור על התערבות באירועים קונקרטיים; הקצאת כוחות; מניעת קשר ישיר עם גורמי השטח וסוגיית המינויים.

      "אני משוכנע, כי כל הליך מעמיק, אילו היה מתבצע, היה נותן ביטוי לסוגיות אלה והיה מעניק כלים לשמירה על אופיה הממלכתי של המשטרה, ואני סבור כי חשוב שבית המשפט יראה לנכון להתייחס לחוסר הקיים כיום בכלים אלה".

      השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, צילום: אורן בן חקון

      בתגובה אמר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "המסמך שהגיש המפכ"ל היוצא לבג"ץ בו הוא כביכול 'חרד' מהשינויים בפקודת המשטרה הוא לא יותר מהצגה מגוחכת. במשך השנה האחרונה המפכ"ל השתדל ככל יכולתו, גם אם לא בהצלחה רבה, לממש את מדיניותי כשר לביטחון לאומי ולהיענות לבקשותיי.

      בחודשיים האחרונים, על רקע סיום תפקידו ורצונו להיות חלק ממחנה כוח קפלן, החל להפוך לעומתי כלפיי, באמצעות החנפה ליועמ"שית ותת תפקוד במילוי תפקידו. אלו פני הדברים וכך יש להתייחס אליהם".

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר