שינוי דרמטי בטיפולי הפוריות: צו מיוחד של שר הבריאות אוריאל בוסו יביא להוזלה קבועה של מאות עד אלפי שקלים לכל מחזור טיפול לעשרות אלפי הזוגות והנשים שמבצעים מדי שנה טיפולי פוריות.
הצו החדש, שיוצא היום בחתימת השר לתגובות הציבור, יחייב את ארבע קופות החולים לממן את עלות מרבית התכשירים ההורמונליים בטיפולים אלה. עד היום הקופות לא עשו זאת בגלל תקלה ביורוקרטית חריגה בת 30 שנה, שהביאה לתוצאות קשות בכך שאפשרה לקופות להשית את העלות הזו על המטופלות - וזאת אף שטיפולי הפוריות עצמם כלולים באופן מלא בסל הבריאות שקופות החולים מחויבות לספק ולממן על פי חוק.
הצו, הנחשף כאן בראשונה, חריג מאוד בקשר לניהול סל התרופות, מפני שלרוב החלטות של הרחבה והגדלה של תכשירים הכלולים בסל מתקבלות רק לאחר דיונים בוועדת הסל המתכנסת מדי שנה. רופאים בכירים מעריכים כי הצו החדש ירחיב עוד יותר את היקף טיפולי הפוריות וההפריות החוץ־גופיות, וזאת כאשר גם כך ישראל היא אחת משיאניות טיפולי הפוריות בעולם.
על פי הערכות משרד הבריאות, כ־60 אלף זוגות ונשים עוברים טיפולי פוריות מדי שנה בישראל. עד עתה נוצר מצב חריג מאוד במערכת הבריאות, שבמסגרתו אף שטיפולי הפוריות כלולים ומתוקצבים באופן מלא בסל, המטופלים נאלצו לממן מכיסם מאות ואלפי שקלים לכל טיפול עבור התכשירים ההורמונליים שנועדו לעודד ייצור ביציות להפריה.
"אין תוספת הוצאה לקופות"
בעקבות זאת פנה עוד לפני כשנה פרופ' ראול אורביטו, יו"ר ועד האגודה הישראלית לחקר הפוריות בהסתדרות הרפואית, לראשי משרד הבריאות בדרישה לעדכן את עלות הטיפולים.
אורביטו התריע במכתבו: "אף שכלל טיפולי הפוריות מצויים בסל הבריאות, מטופלות הנדרשות לבצע הפריה חוץ־גופית נאלצות לשאת בעלות כבדה של השתתפות עצמית, כך שסל טיפול תרופתי במחזור הפריה חוץ־גופית אחד עומד על ממוצע של 2,000-1,500 שקלים ויכול להגיע גם עד 6,000 שקלים. ואולם, אף שבמחלות כרוניות תקרת התשלום העצמית החודשית לכל מטופל מוגבלת רק עד 400 שקלים בחודש, עד עתה קופות החולים לא הכירו בטיפולי הפוריות כטיפול כרוני לצורך הגבלת התשלום החודשי ולכן מוטל על גבן של המטופלות עומס כלכלי כבד, אף שטיפולי הפוריות עומדים בהגדרת הנהלים של משרד הבריאות להגבלה בתשלומים לקופות החולים בגלל מצבים רפואיים כרוניים".
אורביטו ביקש משר הבריאות לשנות את התקנות, כך שטיפולי הפוריות יוכללו במחלות ובמצבים הרפואיים שמחייבים את הקופות לגבות תשלום רק עד תקרה חודשית, ובכך "לאפשר את הזכות הבסיסית להביא ילדים לעולם".
בעקבות זאת התקבלה בלשכת שר הבריאות חוות דעת מיוחדת של דנה נויפלד, היועצת המשפטית של המשרד, שלפיה לפני כ־30 שנה הוכנס לסל התרופות רק תכשיר הפרגונל לטיפולים בעלות חודשית של עד 235 שקלים בחודש. אולם עם השנים הופסק השימוש בו ולא הוכללו בסל תכשירים נוספים, ולפיכך הקופות גובות מהמטופלות סכומים גבוהים מהתקרה הקבועה בחוק.
נויפלד ציינה: "מבדיקה שנערכה עלה כי עלות התכשירים החלופיים עבור הקופות לא עולה על עלות הפרגונל ערב הפסקת שיווקו, ולפיכך אין תוספת הוצאה לקופות כתוצאה מהתיקון החדש המוצע. לאור זאת, ועל מנת למנוע ריקון מתוכן של הוראת החוק, מוצע לתקן את החוק כך שבעבור התכשירים הניתנים בזריקה לטיפולי הפוריות, המבוטחת תשלם השתתפות עצמית של עד 235 שקלים לחודש".
על סמך חוות הדעת, חתם שר הבריאות על הצו המיוחד שמתקן את התקלה. ל"ישראל היום" הוא אמר: "מדובר בבשורה גדולה לעשרות אלפי זוגות שמנסים להביא ילד לעולם ומתקשים לעמוד בנטל הכלכלי הכרוך בתשלום ההשתתפות העצמית. כשר הבריאות אני עוסק בסוגיה ביתר שאת ורואה חשיבות עליונה בקידום ובהרחבת המענים והתמיכה לזוגות מאותגרי פוריות. אין צורך לתאר מהו הקושי האדיר שעובר על זוג שמחכה ומייחל לפרי בטן, לעיתים לתקופות ארוכות מאוד שכוללות מספר רב של ניסיונות".
עוד אמר בוסו: "כלל טיפולי הפוריות נמצאים בסל הבריאות, ואין שום סיבה שתהיינה נשים שלא יוכלו להרשות לעצמן את הטיפול בגלל עלויות לא שוויוניות שנגזרות מנוסח חוק שלא מותאם למציאות של 2024. קביעת גג טיפולי ותקרת תשלום שווה לכל נפש יסייעו בהנגשת הטיפול לאוכלוסיות נוספות ולזוגות ונשים שעד עתה נרתעו מההוצאה הנלווית לו. התקנה החדשה היא צעד חשוב וכלי נוסף במאבק ביוקר המחיה, וצפויה לחסוך בין מאות לאלפי שקלים בכל מחזור טיפול".
"ביחד נוכל להמשיך ולתמוך"
על חומרת והיקף הקושי שהיה עד כה לממן טיפולי פוריות, אף שהם כלולים בסל התרופות, ניתן ללמוד מנתונים של עמותת "חברים לרפואה" בבני ברק, שהיא העמותה המרכזית והחשובה בישראל שמספקת תרופות מחוץ ובתוך הסל לעשרות אלפים המתקשים לממן תרופות אלה. על פי נתוני העמותה, אלפי זוגות בטיפולי פוריות התקשו לממן את התכשירים שנמכרו באמצעות קופות החולים והם קיבלו את התכשירים המיוחדים מהעמותה.
ברוך ליברמן, מנכ"ל "חברים לרפואה", אמר ל"ישראל היום" כי הוא "מברך על הצעד החדש של השר, כי עד עתה היה קושי לזוגות ולנשים להתמודד עם העלויות הבלתי נתפסות של טיפולי הפוריות עד כדי שחלקם נאלצו להרים ידיים. זה 21 שנה 'חברים לרפואה' מטפלת באלפי נשים וזוגות הזקוקים לעזרה במימון התכשירים היקרים. העמותה אוספת את התרופות היקרות שנותרו ללא שימוש אצל נשים בטיפולים אלה ומעבירה לנשים הזקוקות להן. העמותה אף מקיימת קשר עם חברות תרופות לקבלת סיוע למתן טיפולים אלה. אנו שמחים מאוד על הודעת השר ובטוחים שההוזלה המשמעותית תאפשר ליותר ישראליות להביא עוד חיים לעולם, וביחד נוכל להמשיך ולתמוך באלה הזקוקים לתרופות ואין להם את המשאבים לכך".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו