שר הבריאות אוריאל בוסו נשא הבוקר (חמישי) דברים בכנס לציון הבינלאומי למחלות נדירות, ובין השאר התייחס לחזרתם של החללים עודד ליפשיץ, שירי, כפיר ואריאל ביבס ז''ל.
"כמו בכל הפעימות של חזרת החטופים שהיו עד עכשיו, גם ביום המורכב הזה מערכת הבריאות היא זו שמובילה את הפעימה הקשה הנוכחית", ציין בוסו תחילה.
מיד לאחר מכן דיבר על היערכותה של מערכת הבריאות לקראתם חזרתם: "במכון לרפואה משפטית באבו כביר ישנה היערכות מקצועית חסרת תקדים. גם שם מתרגשים. כי גם להביא את החללים למקומם הטבעי בארץ הקודש זה לא דבר מובן מאליו".
בוסו הוסיף כי "הסיכה שאנו עונדים היא לא רק למען החיים, היא גם למען החללים שאנו מחויבים להחזיר לכאן. במכון יעשו את הכול בשביל שיהיה זיהוי ודאי ונכון - זה יכול לקחת זמן עד שנדע מקצועית במי מדובר, ועד כמה שניתן, את סיבת המוות הקשה של אותם חללים".
בתום דבריו, ציין את התחושות המעורבות בצל שחרור ששת החטופים בשבת הקרובה וציין: "לצד זאת ישנה התרגשות גדולה מהפעילה ביום שבת של שישה שבים שיגיעו לבתי החולים, חלקם בשבי למעלה מעשור. כולם בסוף צריכים להגיע לכאן - עד אחרון החטופים. מערכת הבריאות קולטת אותם ברגישות ובמקצועיות, בזכות הנהלת המשרד והצוותים המקצועיים המיומנים של המערכת".
מאחורי הקלעים של המכון - הדגימות כבר מוכנות
כאמור, המכון הלאומי לרפואה משפטית באבו כביר, בו יתקיים כל הליך הזיהוי, נערך לקראת הליך זיהוי החטופים החללים שצפויים להגיע למכון במסגרת שלב א' של העסקה. בתהליך הזיהוי יהיו שותפים רופאים משפטיים, אנתרופולוגים, מומחים ל-DNA ועוד. במכון כבר הוכנו דגימות הייחוס - פרופילי DNA שהתקבלו ממשטרת ישראל, הכוללים את החומר הגנטי של החללים הרלוונטיים.
"אנו נערכים להשלים את הזיהוי תוך יממה למעט מצבים חריגים", אמרה אמש ד"ר נורית בובליל, מנהלת אגף המעבדות במכון. לדבריה, משך הזמן לזיהוי תלוי במצב החללים ובאיכות החומר הגנטי שניתן יהיה להפיק. "הראש שלנו מכוון כולו לבצע את התפקיד והלב נתון למשפחות. נעשה הכל להקל עליהן ולתת את התשובות הוודאיות בזמן הקצר ביותר".
פרופ' חן קוגל, מנהל המכון, הדגיש כי ייעשה מאמץ לספק למשפחות מידע על נסיבות המוות. "נעשה את המקסימום לדעת את נסיבות המוות, אך לא תמיד זה ניתן, בעיקר בחללים שמגיעים לאחר תקופה ארוכה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו