שר הבריאות אוריאל בוסו מקדם חוקים ותקנות חסרי תקדים במערכת הבריאות בארץ שנועדו להתמודד עם אחת הבעיות הקשות בבריאות הציבור - מגפת האופיואידים.
המדובר בשימוש לרעה במשככי כאבים נרקוטיים שגורמים לדיכוי מערכת העצבים המרכזית בגוף. התופעה הולכת ומחמירה בעשור האחרון בעולם, בעיקר בארה"ב, וגם בישראל, ומהווה סיכון בריאותי קשה מאוד לציבור הישראלי. לדברי שר הבריאות בוסו השימוש המרובה באופיואידים גורם אף למקרי מוות.
על פי הערכות במשרד הבריאות, כ־100 אלף ישראלים צורכים מדי שנה את התרופות הללו, ועל פי נתוני קופות החולים חלה עלייה של פי שלושה בשימוש בהן בין השנים 2023-2020.
החוקים החדשים, הנחשפים כאן בראשונה, כוללים שורה של תוספות ושינויים לתקנות הסמים המסוכנים שנועדו להגביל ולהסדיר את רכישת התרופות בבתי המרקחת, לשפר את התיעוד בבתי המרקחת ואת העברת המידע למשרד הבריאות על צריכתן. שר הבריאות מקווה כי באמצעות החקיקה החדשה תצומצם מאוד האפשרות לצריכה מופרזת ומסוכנת של התרופות, שלעיתים אף גובלת בפלילים בגלל מקרים של קניית תרופות במרשמים כפולים ומעבר של תכשירים משוק התרופות החוקי אל שוק הסמים הבלתי חוקי. בין היתר, על ידי זיוף מרשמים באמצעות חותמת רופא מזויפת או גנובה.
התקנות החדשות הוגשו לפני שבוע על ידי שר הבריאות לוועדת הבריאות של הכנסת והן צפויות לקבל אישור ולעבור חקיקה במושב הכנסת הנוכחי. התקנות נועדו לאפשר לגורמים המטפלים בארבע הקופות החולים לנטר את השימוש של מטופלים בתכשירים אופיואידיים, לצמצם את תופעת הזיופים של מרשמים ולמנוע את האפשרות של המטופלים לבצע שימוש כפול במרשמים, תופעה שלפי משרד הבריאות הולכת ומחמירה.
על פי התקנות החדשות, הספקה תכשירים אופיואידיים תהיה, ככלל, בכל בתי המרקחת בארץ (רשתות הפארם, בתי המרקחת הפרטיים ובתי המרקחת של קופות החולים) רק על פי מרשם אלקטרוני שייחתם בחתימה אלקטרונית בהתאם לתנאי האבטחה שנקבעו כבר בתקנות הרופאים.
עוד מוצע כי הספקת תרופות אופיואידיות על פי מרשם ידני של רופא תיעשה רק בתנאי שלבית המרקחת המספק את התרופה יש גישה למערכת הממוחשבת של קופת החולים של המטופל, והרוקח הזין במערכת זו את פרטי המרשם שהוצג לו וקיבל מקופת החולים חיווי אודות תרופות אופיואידיות שסופקו למטופל בטווח הזמן של 31 ימים טרם הגיעו לבית המרקחת.
הרוקח יידרש לוודא אקטיבית כי לא יסופק למטופל תכשיר אופיואידי המצוין במרשם בכמות כפולה לתקופת הזמן הנקובה בו. תנאי נוסף להספקה הוא דיווח של פרטי המרשם וההספקה לקופת החולים מוקדם ככל הניתן ולא יאוחר מתום יום ההספקה. כמו כן מוצע לקבוע שקופת החולים תטמיע את המידע שהתקבל בדיווח ברשומה הרפואית של המטופל לצורך המשך הטיפול על ידי רופאי הקופה.
רכישה לחמישה ימים
עוד מוצע כי המינון שיתאפשר במרשמים ידניים אלו יוגבל לכמות המתאימה לחמישה ימי טיפול ולתוקף מרשם של חמישה ימים בלבד, למעט מקרים פרטניים שהוחרגו, כגון מטופלי הוספיס בית, מטופלים במסגרות חוץ־ביתיות ומרשמים שניתנים לטיפול בגמילה מסמים. עוד מוצע להחריג מההסדר את מי שאינו מקבל שירותי בריאות מקופת חולים, מרשמים הניתנים לבעל חיים על שם בעליו, ומי שמקבל תרופות במסגרת מוסד לגמילה מסמים.
בדברי ההסבר לחוק חסר התקדים נכתב: "לאור העלייה שחלה בעשור האחרון בתכשירים אופיואידיים וזליגה של תכשירים אלה לשוק השחור המליצה ועדה במשרד הבריאות בין השאר לתקן את תקנות הסמים המסוכנים בכדי להביא לצמצום השימוש במרשמי נייר ידניים לתכשירים אלה והגברת הדיווחים למשרד הבריאות".
שר הבריאות בוסו, שמקדם את הצעת החוק החדשה, מסתמך בין השאר על הממצאים הקשים שהוצגו בדיון המיוחד בוועדת הבריאות של הכנסת ביוני 2023 כשהוא עצמו כיהן כיו"ר הוועדה ועוד לפני שמונה לשר הבריאות.
במכתב שהעביר בוסו לאחר אותו דיון לשר הבריאות דאז משה ארבל ולשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הוא הדגיש שבדיון נחשף כי עד לפני כעשור שיעור צריכת האופיואידים במרשם בישראל היה נמוך יחסית בהשוואה לעולם, אך מאז חלה עלייה מתמשכת בצריכה של משככי כאבים מסוג אוקסידון ופנטניל. עוד התגלה כי מ־2020 ישראל כבר מגיעה לרמות גבוהות של צריכת משככי כאבים נרקוטיים, וכי המעמד החברתי־כלכלי הנמוך חשוף יותר לצריכה של אופיואידים. במכתב טען בוסו כי הנתונים הרשמיים מהווים רק קצה הקרחון של התופעה, שיש לה גם שוק שחור גדול.
"אין מספקים רופאים"
בוסו הדגיש בהמשך לדיון בוועדה בראשותו כי מתברר ש"יש מעט מדי רופאים המומחים בכאב בארץ, ולעיתים מטופלים כלל אינם מודעים לסכנת ההתמכרות מתרופות אלו, וכי נציגי קופות החולים ציינו בדיון שרופאי משפחה לא יודעים כיצד לטפל בכאב לאורך זמן". עוד הוסיף כי קיימת המתנה ארוכה של כשנה בתור לרופא כאב, וכי "יש צורך להבדיל בין חולי כאב שעל־כורחם צורכים את התרופות, לעומת אנשים שעושים שימוש לרעה במרשמי תרופות משככי כאבים".
בדיון בכנסת התברר עוד כי במרבית בתי המרקחת הפרטיים בארץ לא מקיימים בקרה דיגיטלית על מרשמים לאופיואידים, וכי לפי הטענות זהו אחד המקורות העיקריים של זליגת התרופות הללו אל השוק השחור. בהקשר זה הוצע לקיים פיקוח על היקפי הרכישה של תרופות אופיואידיות, וזאת בדומה למרשמי הקנאביס הרפואי. יש לציין, כפי שנחשף ב"ישראל היום", כי במערכת הבריאות הזהירו באחרונה את הנהלת משרד הבריאות משימוש יתר מסוכן מאוד בקנאביס הרפואי בישראל שעלול לגרום "להרעלה וסימום של דור שלם". כמו כן הזהירו מזליגה שלו לשוק השחור ולשימוש פלילי, ולסכנה רפואית ונפשית רצינית מאוד בהתמכרות של מטופלים לקנאביס הרפואי בארץ, התמכרות שעלולה להביא לתופעות קשות, כולל אובדנות ופסיכוזות.
שר הבריאות אמר ל"ישראל היום" כי "לאור התופעה הקשה של שימוש במשככי כאבים בצורה שאינה מושכלת וגורמת להתמכרויות קשות ואף למקרי מוות, החלטנו במשרד הבריאות לפעול לצמצום ולמיגור התופעה, תוך מתן דגש לטיוב הטיפול התרופתי במטופלים הנזקקים לשיכוך כאבים חזק מעין אלו, וכן במתן מענה למטופלים שהתמכרו כבר. אל הנושא נחשפתי לראשונה במסגרת תפקידי כיו"ר ועדת הבריאות, וכבר אז היה לי ברור שיש הכרח למצוא פתרונות יעילים, וקידום התקנות החדשות הוא חלק אחד ממכלול פעולות שהמשרד מקדם כדי לצמצם את השימוש הלא מושכל במשככי כאבים.
"בנוסף להן, המחלקה להתמכרויות מקדמת מתן מענה למכורים, וקופות החולים מיטיבות את הטיפול התרופתי ושמות דגש ותשומת לב מוגברת יותר לתופעה. כשר הבריאות בכוונתי לנקוט צעדים נוספים בהמשך בהתאם להמלצות הוועדה שהוקמה במשרד לנושא זה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו