שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

פריצת דרך בטיפול בכאב: מחקר חדשני מציע פתרון בטוח - ולא ממכר

תגלית מדעית חדשה מציעה דרך לפיתוח דור חדש של משככי כאבים שאינם גורמים להתמכרות, בניגוד לתרופות הקיימות כיום

פתרון לכאבים. אילוסטרציה , LEONARDO AI
האם אנחנו בדרך לסוג חדש של משככי כאבים?. צילום: LEONARDO AI

הקלה על כאב היא אחד האתגרים החשובים ברפואה המודרנית, במיוחד לאור הסיכונים להתמכרות הקיימים בתרופות הנפוצות כיום. כעת, צוות חוקרים מהאוניברסיטה הלאומית של סינגפור ואוניברסיטת פקינג בסין חשף מנגנון חדש שעשוי להוביל לפיתוח דור חדש של טיפולים נגד כאב.

במרכז המחקר עומדת תעלת TRPV1 - חלבון מיוחד הנמצא בקרום של תאי עצב והמשמש כ"שער" להעברת אותות כאב למוח. כאשר אנחנו חשים כאב, התעלה הזו נפתחת ומאפשרת מעבר של חומרים שונים, וכך מועבר אות הכאב במערכת העצבים. החוקרים גילו כי כאשר מזרימים דרך התעלה מים כבדים (מים שבהם אטום המימן הוחלף באטום כבד יותר), הדבר מפריע להעברת אותות הכאב.

הגב הורג? החוקרים מדווחים על פריצת דרך, צילום: GettyImages

המפתח לכאב

כדי להבין כיצד בדיוק פועל המנגנון הזה, פיתח צוות המחקר בראשות פרופ' שיאוגנג ליו טכנולוגיה חדשנית המבוססת על ננו-חיישנים מתקדמים. טכנולוגיה זו מאפשרת לראשונה לעקוב אחר תנועת המים בתוך התעלה, ברמת התא הבודד והמולקולה הבודדת.

באמצעות טכנולוגיה זו הצליחו החוקרים להראות כיצד המים הכבדים משפיעים על פעילות התעלה. בניסויים שנערכו על עכברים במעבדה, הם מצאו כי הזרקת המים הללו הפחיתה משמעותית את תחושת הכאב. היעילות הוכחה הן במקרים של כאב חד ופתאומי (למשל כאב הנובע מפציעה), והן במקרים של כאב מתמשך הנובע מדלקת (כמו במחלות דלקתיות כרוניות).

היתרון המשמעותי של השיטה החדשה, על פי החוקרים, הוא שהטיפול במים כבדים הצליח להפחית את הכאב מבלי להשפיע על תפקודים אחרים של מערכת העצבים. זאת בניגוד לתרופות רבות הקיימות כיום, שעלולות לגרום לתופעות לוואי שונות ולהתמכרות.

"תגלית זו לא רק מרחיבה את ההבנה המדעית שלנו לגבי האופן שבו נוצר ומועבר כאב בגוף, אלא גם פותחת דרך חדשה לפיתוח תרופות", אומר פרופ' ליו. "המנגנון שגילינו מייצג גישה חדשנית לחלוטין להקלה על כאב".

צוות המחקר מתכנן להמשיך ולחקור את ההשפעות של מים כבדים על מנגנונים דומים בגוף. "אנחנו מקווים שהמחקר יוביל לפיתוח טיפולים חדשים שיהיו בטוחים יותר ולא ממכרים", מסכם פרופ' ליו. "זהו צעד ראשון בדרך לפתרון בעיה רפואית משמעותית שמשפיעה על חייהם של מיליוני אנשים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר