מה שלקח לצוות מיקרוביולוגים עשור של מחקר, הצליח כלי בינה מלאכותית חדש לפצח בתוך יומיים בלבד. פרופ' חוסה ר. פנדס וצוותו מאימפריאל קולג' בלונדון עמלו שנים כדי להבין ולהוכיח מדוע חיידקי-על מסוימים עמידים בפני אנטיביוטיקה. כאשר הציג שאלה קצרה על הבעיה המרכזית בה עסק בפני כלי הבינה המלאכותית co-scientist של גוגל, הכלי הגיע לאותה מסקנה בתוך 48 שעות - וזאת למרות שממצאי המחקר טרם פורסמו ולא היו נגישים לציבור.
"הייתי בקניות עם מישהו, אמרתי לו 'תן לי שעה לבד, אני צריך לעכל את זה'", סיפר פנדס ל-BBC. "כתבתי מייל לגוגל לשאול 'האם יש לכם גישה למחשב שלי?'", הוסיף. ענקית הטכנולוגיה השיבה כי אין לה גישה כזו.
העשור שבו עסקו המדענים במחקר כולל גם את הזמן שנדרש להוכחת המחקר, שארך מספר שנים. אולם לדבריהם, אילו הייתה בידם ההשערה הזו בתחילת הפרויקט, היה הדבר חוסך שנים של עבודה.
תובנות חדשות
המחקר של פרופ' פנדס וצוותו התמקד באופן שבו חיידקי-על - חיידקים מסוכנים העמידים לאנטיביוטיקה - נוצרים. השערת החוקרים הייתה שחיידקי-העל מסוגלים ליצור מעין "זנב" מווירוסים שונים, המאפשר להם לעבור בין מיני מארחים שונים. פנדס המשיל זאת ל"מפתחות" המאפשרים לחיידקים לנוע מ"בית לבית", או ממין מארח אחד למשנהו.
באופן מפתיע, כלי ה-AI לא רק שחזר את ממצאי המחקר. "זו לא רק העובדה שההשערה המובילה שהוא סיפק הייתה נכונה", אמר פנדס ל-BBC. "הוא סיפק עוד ארבע השערות, וכולן הגיוניות. ולגבי אחת מהן - מעולם לא חשבנו עליה, ואנחנו עכשיו חוקרים אותה".
"אני מרגיש שזה ישנה את המדע, בהחלט", הוסיף פנדס. "אני עומד מול משהו מדהים, ואני שמח מאוד להיות חלק מזה. זה כמו שיש לך הזדמנות לשחק משחק גדול - אני מרגיש כאילו אני סוף סוף משחק בליגת האלופות עם הדבר הזה".
פנדס אמר כי הוא מבין מדוע החשש הראשוני של אנשים הוא לגבי ההשפעה על משרות כמו שלו, אך לדבריו "כשאתה חושב על זה, זה יותר כמו שיש לך כלי רב עוצמה במיוחד". לדבריו, החוקרים בפרויקט משוכנעים שהכלי יוכיח את עצמו כמועיל מאוד בעתיד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו