בשורה לזכויות בעלי החיים: איסור חדש ימנע פגיעה בתרנגולות

איסור על הרעבה וכפיית הנשרה של תרנגולות נכנס לתוקף בשבוע האחרון • במהלך תקופת ההנשרה הטבעית של העופות, הם נוהגים להטיל ביצים בקצב מואט • על מנת להפחית הפסדים, תעשיית הביצים נקטה שיטה אכזרית להאצת התקופה שכללה הכנסת התרנגולות ל"סטרס" והרעבתן

תרנגולת בכלוב  , אנימלס
תרנגולת בכלוב . צילום: אנימלס

איסור חדש על הרעבה והנשרה כפויה בקרב תרנגולות מטילות נכנס לתוקף בשבוע האחרון והצטרף לתקנות צער בעלי חיים הקובעות את תנאי הגידול וההחזקה של תרנגולות בתעשיית הביצים. 

הנשרת נוצות היא תהליך טבעי אצל בעלי הכנף שבעקבותיו הנוצות מתחדשות לפני עונת הנדידה ולקראת העונה הקרה. בזמן ההנשרה הטבעית ההטלה נפסקת או יורדת במידה ניכרת, ומערכת הרבייה של העוף "מתחדשת". בסיום התקופה, הפעילות של מערכת הרבייה שבה לסדרה, וההטלה מתחילה שוב. אצל תרנגולות בתעשיית הביצים הנשרה טבעית אינה מביאה להפסקה מוחלטת של ההטלה, והתרנגולת ממשיכה להטיל ביצים בקצב מואט תקופה ארוכה – תקופה שאינה יעילה כלכלית בעבור מגדלים מסחריים.

תרנגולות בלול, צילום: אייל מרגולין - ג'יני

לפיכך הונהג בתעשיית הביצים למאכל תהליך אכזרי של הנשרה כפויה מלאכותית, כדי לקצר את הזמן בו מתמעטת הטלת הביצים ללא התחשבות ברווחת התרנגולות. התהליך נועד לגרום להנשרה באופן מואץ ובמועד אחד לכל התרנגולות בלול. כך מתקצר הזמן שאין בו תפוקת ביצים משלושה חודשים לחודש, והתרנגולת נכנסת למחזור הטלה שני.

ההנשרה נכפית באמצעות הלחצת התרנגולת והכנסתה ל"סטרס". בישראל נהגו לייצר הנשרה כפויה באמצעות הרעבה קיצונית שנמשכה בין 12-8 יום, לצד הפחתה של שעות האור בלול.

יש לציין כי ניתן לגדל תרנגולות ללא הנשרה כלל. במקרה כזה הגידול יימשך תקופת הטלה אחת בלבד לעומת שתי תקופות הטלה הנוצרות באמצעות הנשרה כפויה. בריטניה, אוסטרליה, ניו זילנד, ארה"ב והאיחוד האירופי כבר אסרו על השימוש בפרקטיקה הזאת. בישראל, הטקטיקה נאסרה רק בשנת 2022.

מתנועת אנימלס לזכויות בעלי חיים, שהובילה את המאבק עוד משנת 2012  נמסר כי: "הרעבה היא פרקטיקה שראוי להגדירה כקו אדום. מדובר בעוד מאבק ממושך של אנימלס שהגיע לסיום מוצלח. אנו מברכים על הפסקת ההתעללות הזאת בתרנגולות, וקוראים להמשיך וליישם את התקנות להחזקת תרנגולות, ולקדם במהירות את המעבר מלולי כלובים צפופים ומיושנים ללולים ללא כלובים, בדומה למדינות המתקדמות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר