X

אם אסור להתגרד – למה הגוף שלנו מתחנן שנעשה זאת?

אבא, אמא והרופאים אמרו לנו שהדבר האחרון שאנחנו צריכים לעשות כשמגרד לנו היא אכן לגרד – אבל מחקר חדש מראה שגירוד עשוי להועיל לריפוי במקרים מסוימים

ילדה מתגרדת. צילום: Freepik

מגרד לכם? אתם יודעים שאם תעשו את מה שהאינסטיקט המיידי שלכם דורש, המצב רק יחמיר. Claude מספקת לנו הסבר אבולוציוני לסתירה בין התחינה של הגוף לגירוד לבין ההשפעה השלילית (לכאורה) שלו בפועל, לפי מחקר שפורסם בסוף השבוע בכתב העת Science.

צוות חוקרים בהובלת ד"ר דניאל קפלן, דֶרְמַטולוג ואימונולוג מאוניברסיטת פיטסבורג, גילה שגירוד מגביר את התגובה החיסונית באזור הפגוע, ועוזר להגן מפני זיהומים. "אם גירוד מזיק לנו, למה זה מרגיש כל כך טוב?" הוא שואל, ומוסיף: "העובדה שגירוד מספק הנאה מרמזת שכדי שהתנהגות זו תתפתח מבחינה אבולוציונית, היא חייבת הייתה להעניק יתרון כלשהו".

כדי לגלות מהי אותה תועלת שעשויה היתה להיות לגירוד פצעים, החוקרים ערכו ניסוי בעכברים, שבו השוו בין שלוש קבוצות: עכברים רגילים שיכלו להתגרד, עכברים שענדו קולרים שמנעו מהם להתגרד (בדומה לקולר שכלבים עונדים אחרי ביקור אצל הווטרינר), ועכברים שעברו שינוי גנטי כך שנוטרלו אצלם תאי העצב החשים בגירוד. החוקרים מרחו חומר אלרגני על אוזני העכברים, כדי לגרום לגירוד. התוצאות: העכברים הרגילים שיכלו להתגרד פיתחו נפיחות מסוימת, אך התברר שהדלקת הזו דווקא הייתה מועילה.

כאשר אנחנו מתגרדים, תאי עצב הרגישים לכאב משחררים חומר המפעיל "תאי פיקוח" במערכת החיסון. תאים אלה פועלים כמו אזעקה במערכת החיסון, ומגייסים תאי דם לבנים מסוג נויטרופילים, שעוזרים להילחם בחיידקים ובזיהומים.

כדי לבדוק את התיאוריה שלהם, החוקרים חשפו את אוזני העכברים לחיידק Staphylococcus aureus, שידוע כגורם נפוץ לזיהומי עור. התוצאות היו דרמטיות: אחרי יום אחד, העכברים שיכלו להתגרד הראו פי 10 פחות חיידקים על עורם בהשוואה לעכברים שלא יכלו להתגרד או לאלה שלא חשו כלל בגירוד. כלומר: הגירוד זירז את התגובה של הגוף לסיבה לתחושת הגירוי.

למרות היתרונות המפתיעים של הגירוד, החוקרים מדגישים שעדיין יש לו השפעות שליליות – במיוחד במצבים כרוניים. גירוד מוגזם עלול להחמיר את הדלקת עד כדי האטת תהליך הריפוי. "הממצא שגירוד משפר את ההגנה מפני חיידקים מצביע על כך שהוא עשוי להיות מועיל בהקשרים מסוימים", מסביר קפלן, "אבל הנזק שגירוד גורם לעור כנראה עולה על היתרון הזה כשהגירוד הוא כרוני".

המחקר מדגיש את המורכבות של מנגנוני ההגנה של הגוף: מה שנראה לנו כתגובה מזיקה עשוי להיות חלק ממערכת הגנה מתוחכמת, שהתפתחה לאורך מיליוני שנות אבולוציה. האתגר הוא למצוא את האיזון הנכון – להבין מתי הגירוד מועיל ומתי הוא מזיק.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר