חוקרים במכון הווירולוגיה של ווהאן (WIV), בהובלת הווירולוגית שי ג'נגלי, הודיעו על גילוי נגיף קורונה חדש בעטלפים בשם HKU5-CoV-2. הנגיף שאותר יכול לעבור מבעלי חיים לבני אדם מכיוון שהוא משתמש באותו קולטן אנושי כמו זה שגרם להתפשטות הקורונה ב-2019. הנגיף, שזוהה לראשונה בעטלף פיפיסטרלוס יפני, הוא צאצא של HKU5, שהתגלה לראשונה בעטלף בהונג קונג בשנת 2006. החוקרים מצאו שכאשר הנגיף בודד מדגימות עטלפים, הוא יכול להדביק תאים אנושיים וכן מסות של תאים שגודלו באופן מלאכותי של תאים או רקמות שדמו לאיברי נשימה או מעיים ממוזערים.
ל-HKU5-CoV-2 יש מאפיינים משותפים עם SARS-CoV-2, כולל היכולת להשתמש באנזים ACE2 כדי להיכנס לתאים אנושיים, אם כי יעילותו נמוכה באופן משמעותי. למרות יכולתו להיקשר ל-ACE2, זיקת הקישור של הנגיף לתאים אנושיים נמוכה משמעותית מזו של SARS-CoV-2, מה שמפחית את הפוטנציאל שלו להפוך למגפה.
HKU5-CoV-2 קשור קרוב למשפחת הקורונה שגורמת לתסמונת MERS, שגרמה למותם של כ-36% מהנדבקים מתוך כ-2,600 מקרים שאותרו ברחבי העולם מאז 2012.
"החסינות העולמית לנגיפים דמויי SARS היא כעת גבוהה יותר מאשר לפני התפרצות הקורונה" ציין ד"ר מייקל אוסטרהולם.
בעוד שעדיין אין הסכמה לגבי מקור נגיף הקורונה 2019, רוב המחקרים מציעים שמקורו בעטלפים. ההשערה שהנגיף דלף ממכון הווירולוגיה של ווהאן, אולי דרך עובד נגוע, נדחתה במקור כתיאוריית קונספירציה אך כעת הפכה למיינסטרימית.
החדשות על גילוי נגיף קורונה חדש בעטלפים בסין עוררו חששות לגבי העברה אפשרית לבני אדם, מה שגרם לעליית מחירי המניות של יצרני החיסונים ביום שישי. מניית מודרנה עלתה בעד 6.6%, בעוד נובאווקס ראתה עלייה של עד 7.8%. מניית פייזר עלתה בעד 2.6%.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו