תיראו מופתעים: מחקר בארה"ב גילה עלייה באבחון הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים מתחילת תקופת הקורונה

על פי ממצאי המחקר, מספר האבחונים של ADHD בקרב מבוגרים ירד משנת 2016 עד 2020, ועלה משנת 2020 עד 2023

סובלים מהפרעת קשב וריכוז? אתם לא לבד. צילום: Pheelings media, שאטרסטוק

מחקר שפורסם לאחרונה בחן מגמות באבחון הפרעת קשב וריכוז (ADHD) בקרב מתבגרים ומבוגרים בארה"ב. המחקר, שנערך על ידי חוקרים באוניברסיטת סנט לואיס ו-SSM Health, מראה על שינויים משמעותיים בשכיחות האבחון בין השנים 2016 ו-2023.

על פי ממצאי המחקר, אבחון בעיות קשב וריכוז בקרב מבוגרים ירד משמעותית משנת 2016 ועד 2020, אך עלה משנת 2020 עד 2023. בקרב מתבגרים, נרשמה ירידה משמעותית בשכיחות ADHD בין השנים 2016 ו-2018, ושיעורי האבחון התייצבו משנת 2018 עד 2023.

ADHD היא הפרעה התפתחותית-עצבית שמאופיינת בדפוסים של חוסר קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות. התסמינים יכולים להפריע לתפקוד היומיומי, להשפיע על ביצועים בבית הספר, בעבודה ובמסגרות חברתיות. למרות שההפרעה נתפסת לעתים קרובות ככזו שמשפיעה בעיקר על ילדים ומתבגרים, ADHD יכול להימשך גם בבגרות, ושכיחותו בקרב מבוגרים זוכה להכרה גוברת.

במחקר נבחנו נתונים מיותר מ-140,000 מטופלים מתבגרים ומבוגרים בארה"ב. 

"התנודות בשיעורי האבחון נובעות מיחסי גומלין מורכבים בין גורמים שונים" ציינו מחברי המחקר. גורמים אלה עשויים לכלול מודעות גוברת והיחלשות של סטיגמות שקשורות ב-ADHD, מה שיכול להביא לכך שיותר אנשים יבקשו לבחון אם הם סובלים מ-ADHD. שינויים בקריטריונים האבחוניים, כמו הרחבת ההגדרות של ADHD, משפיעה גם היא על שכיחות האבחון. החוקרים התייחסו גם לאפשרות שלתקופת הקורונה היתה השפעה על מספר האבחונים, בין השאר בשל התמודדות עם תנאי לחץ ושיבוש של חיי היומיום. 

המחקר פורסם בכתב העת Psychiatric Research and Clinical Practice של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר