"צלילים מהעתיד: טכנולוגיית AI פורצת דרך משפרת איכות חיים!"

חברת שטיינר מבית סונובה מציגה מכשירי שמיעה מהפכניים עם צ'יפ (שבב) בינה מלאכותית • הטכנולוגיה מאפשרת שמיעה ברורה גם בסביבות מאתגרות • "מדובר על שינוי אמיתי באיכות החיים", מסבירה רותי שרון, קלינאית תקשורת בכירה בחברה ומנהלת תחום Phonak

[object Object]

בשיתוף שטיינר מכשירי שמיעה

בשנים האחרונות חלה מהפכה של ממש בעולם מכשירי השמיעה, כאשר טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות משתלבות בתחום ומשנות את חייהם של אנשים הסובלים מירידה בשמיעה. חברת שטיינר מבית סונובה, המובילה בישראל בתחום מכשירי השמיעה, נמצאת בחזית הטכנולוגיה החדשנית עם פיתוחים פורצי דרך המשלבים בינה מלאכותית מתקדמת.

מכשירי שמיעה המשלבים בינה מלאכותית מתקדמת, צילום: חברת Phonak

"ירידה בשמיעה היא תופעה שכיחה מאוד עם ההתבגרות הטבעית. לרוב היא מתקדמת בהדרגה בקצב איטי", מסבירה רותי שרון, קלינאית תקשורת בחברת שטיינר. "להרבה אנשים יש נטייה להתעלם או להתרגל לקושי, אבל ההשלכות יכולות להיות משמעותיות ביותר. מעבר לקושי בשמיעה עצמה, אנחנו רואים השפעות מרחיקות לכת על איכות החיים - אנשים נוטים להסתגר, להימנע מפעילויות חברתיות, ואפילו לסבול מירידה מואצת בתפקוד הקוגניטיבי כשהבעיה לא מטופלת".

רמה אחרת ממה שהכרנו

חברת שטיינר, שנמצאת בחזית הטכנולוגיה בתחום כבר שנים רבות, מובילה כעת מהפכה של ממש עם השקת דור חדש של מכשירי שמיעה המשלבים בינה מלאכותית מתקדמת. "אנחנו משתמשים בבינה מלאכותית במכשירי פונאק כבר למעלה מ־20 שנה", מציינת שרון, "אבל המהפכה האמיתית מגיעה עכשיו עם השקת האינפיניו ובמיוחד דגם ה-Sphere, שמביאים איתם רמה חדשה לחלוטין של עיבוד צלילים".

הטכנולוגיה החדשנית מבוססת על מערכת Deep Neural Network, באמצעות מעבד ייעודי שמסוגל לבצע 7,700 מיליון פעולות בשנייה ומדמה פעולה של 4.5 מיליון קשרים נוירונים. "זהו המכשיר הראשון בעולם עם צ'יפ ייעודי לבינה מלאכותית ולניתוח אודיו בזמן אמת", מדגישה שרון. "עד היום, בכל החברות, אם היה כלל שימוש בבינה מלאכותית, היא הייתה מוטמעת בצ'יפ הראשי של המכשיר. במכשירי Sphere Infinio יש שני צ'יפים נפרדים - אחד לפעולות הרגילות של המכשיר כמו קישוריות BT, ניהול צריכת הזרם ועיבוד הצליל, והשני מוקדש כולו לתהליך שנקרא denoising – הפחתת רעש, באמצעות בינה מלאכותית".

האתגר המרכזי בפיתוח היה לשלב טכנולוגיה מתקדמת כל כך במכשיר קטן וחסכוני מבחינת צריכת זרם. "מכשיר שמיעה הוא לא כמו טלפון נייד או מחשב נייד", מסבירה שרון. "הסוללה חייבת להיות קטנה כדי שהמכשיר יהיה נוח לשימוש ואסתטי, אבל עדיין צריכה להספיק ליום שלם של פעילות. המהנדסים של חברת פונאק הצליחו לפתח צ'יפ שמשיג את שני היעדים - גם יכולת עיבוד גבוהה מאוד וגם חיי סוללה ארוכים".

המחקרים מראים תוצאות מרשימות: "יש פי שתיים יותר סיכוי לאדם שמשתמש ב- Sphere להבין דיבור על רקע רעש לעומת מכשירים אחרים", מסבירה שרון. "הטכנולוגיה מאפשרת יחס אות לרעש של עשרה דציבלים, מה שמשפר משמעותית את יכולת הבנת הדיבור במצבים מאתגרים".

מכשיר השמיעה, צילום: חברת Phonak

"המערכת יודעת להבחין בין דיבור לרעשי רקע, ולהתמודד עם מגוון רחב של מצבים וסביבות שמיעה, כולל מצבים מורכבים כמו שיחה במסעדה הומה או בארוחה רבת משתתפים"

הקשרים המשפחתיים ישתפרו

אחד היתרונות המשמעותיים של הטכנולוגיה החדשה הוא היכולת להבחין בין סוגי צלילים שונים ולהתאים את העיבוד בהתאם. "בשלב פיתוח המעבד החדש לקחו 22 מיליון דוגמאות של צלילים וקולות כדי לאמן את המערכת", מספרת שרון. "המערכת יודעת להבחין בין דיבור לרעשי רקע, ולהתמודד עם מגוון רחב של מצבים וסביבות שמיעה, כולל מצבים מורכבים כמו שיחה במסעדה הומה או שיחה בארוחה משפחתית גדולה".

הטכנולוגיה גם מסייעת במצבים שקטים, שבהם אנשים נמצאים כ־68 אחוז מזמנם. "פיתחנו מנגנון מיוחד שנקרא Speech Enhancer, שנותן דגש נוסף לדיבור במקומות שקטים", מסבירה שרון. "מנגנון זה מפחית ב־34% את המאמץ השמיעתי הנדרש להבנת דיבור ממרחק, וב־45% את המאמץ הנדרש להבנת דיבור מחדר סמוך".

שרון מדגישה שהעתיד צופן בחובו אפשרויות נוספות: "אנחנו מקווים לראות בהמשך פיתוחים עתידיים, כמו יכולת זיהוי של קולות ספציפיים, האטת קצב דיבור, ואפילו תרגום בזמן אמת דרך מכשירי השמיעה. המטרה שלנו היא להמשיך ולפתח פתרונות שיאפשרו לאנשים עם ירידה בשמיעה לחיות חיים מלאים ופעילים, ללא מגבלות".

"חשוב להבין שמדובר בהרבה יותר מסתם שיפור טכנולוגי", מסכמת שרון ומכניסה אופטימיות רבה בקרב אנשים הסובלים מירידה בשמיעה ובקרב משפחותיהם. "אנחנו מדברים על שינוי אמיתי באיכות החיים של אנשים. כשאדם יכול לשמוע טוב יותר, הוא משתתף יותר בפעילויות חברתיות, מרגיש יותר בטוח בעצמו והקשרים המשפחתיים שלו משתפרים. הטכנולוגיה החדשנית הזו מאפשרת לאנשים לחזור ולהיות חלק פעיל בחיי המשפחה והחברה שלהם, וזו המהות האמיתית של החדשנות הטכנולוגית - היכולת לשפר את חיי היומיום של האנשים שאנחנו משרתים".

בשיתוף שטיינר מכשירי שמיעה