אין אדם שלא תהה מתישהו אם משקרים לו, או ליתר דיוק, אין אדם שלא שיקרו לו. למי שרוצה לזהות את השקר בזמן אמת, יש כמה דברים שיכולים לעזור. סימנים כל כך שקופים שזה כמעט מביך. כך לפחות טוענת ונסה ואן אדוארדס, מומחית בשפת גוף, שמסבירה איך זה נראה.
שקר בסימן שאלה
לדברי ואן אדוארדס, במקרים רבים שקרנים, ללא כוונה, מנסחים את השקר שלהם כשאלה. היא ערכה ניסוי שבו אנשים התבקשו לשחק את המשחק שתי אמיתות ושקר - כלומר, לספר שלושה דברים על עצמם, כאשר רק שניים מתוכם הם אמיתיים. אחד הדפוסים הבולטים היו שכאשר אנשים סיפרו את הסיפור השקרי, הם למעשה שאלו את השקר. לפי ואן אדוארדס, הם בעצם שואלים: אתם מאמינים לזה?
היא מדגישה כי אנשים בעלי יכולות גבוהות, לא משתמשים בלי משים בהטיית השאלה. מתוך מודעות, הם דווקא יורדים עם טון הדיבור בסוף המשפט.
@diaryofaceoclip#liar#lying#liars#cheat#cheating#cheater#fakepeople#fake#fakefriends#podcast#interview♬ original sound - Diary Of A CEO Clips
חוסר התאמה
בכל הנוגע לסימנים לא מילוליים, צריך לשים לב לאי התאמות בין המלל לשפת גוף. לפי ואן אדוארדס, הדבר הבולט ביותר הוא כשמישהו אומר כן אבל מניד בראשו לשלילה - ולהיפך. האבחנה הזו נכונה לתרבויות מערביות, כשלדבריה יוצאי הדופן הם הודו, בולגריה ופקיסטאן, שם תנועות הראש הן שונות.
בתרבות המערב, כשאנחנו מסכימים אנחנו מהנהנים לחיוב, וכשאנחנו לא מסכימים או לא אוהבים משהו, אנחנו מנידים לשלילה. הנדת הראש לשלילה יכולה גם לסמן חוסר אמון או פליאה שדבר מה אירע. לפי ואן אדוארדס, הנהון לחיוב בעת אמירת האמת הוא למעשה הסכמה עם עצמנו.
לכלוך וגועל
חוסר התאמה נוספת נוגעת להבעות הפנים. ההבעה שנקשרה לדוברי השקר במחקר שעשתה ואן אדוארדס היא גועל. לדבריה, הבעת גועל היא כזו שאנשים עושים בלי לשים לב בכלל – וזאת אבחנה חוצה תרבויות. כשאנחנו לא אוהבים משהו או מריחים דבר לא נעים, אנחנו מכווצים את האף כלפי מעלה וחושפים שיניים. לדבריה, שקרנים מרגישים "מלוכלכים" כשהם משקרים, אז הבעת הגועל היא למעשה כלפי עצמם.
ונסה ואן אדוארדס היא חוקרת התנהגות אנושית, סופרת ומרצה. היא מתמקדת בניתוח ותיאור של אינטראקציות חברתיות ושפת גוף, תוך שימוש בפסיכולוגיה יישומית ובמחקרים עצמאיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו