כאוס פוליטי בוונצואלה: הנשיא מדורו הכריז על ניצחון בבחירות - וכך גם מועמד האופוזיציה

על פי הדיווחים הראשוניים, אדמונדו גונסלס גרף 66 אחוזים מקולות המצביעים • אך ועדת הבחירות המרכזית הודיעה כי מפלגת השלטון זכתה • "לארה"ב יש חששות רציניים בנוגע לתוצאות הבחירות שהוכרזו, אומר מזכיר המדינה האמריקני

מועמד האופוזיציה, אדמונדו גונזלס , Getty Images
מועמד האופוזיציה, אדמונדו גונזלס. צילום: Getty Images

עם סגירת הקלפיות בוונצואלה הלילה (בין ראשון לשני), גם הנשיא המכהן, ניקולס מדורו, וגם מועמד האופוזיציה, אדמונדו גונסלס, הכריזו על ניצחונם.

גונסלס כתב לאחר הבחירות: "התוצאות אינן ניתנות להכחשה. העם בחר בשינוי". במקביל, עולים הדיווחים שגונסלס והקואליציה הדמוקרטית המואחדת גרפו 66 אחוזים מקולות המצביעים.

בינתיים, בארמון הנשיאות, נדמה שמדורו מתכוון להתעלם מהפתקים בקלפי. הנשיא הכריז על ניצחון, שיעניק לו קדנציה שלישית בכס הנשיאות. 

מדורו ותומכיו חגגו במטה הבחירות המרכזי שלו את הניצחון, אך גנסלס אמר מול המצלמות: "תושבי ונצואלה והעולם כולו יודעים מה באמת קרה פה", כשהוא רומז על הטיית הבחירות מצד מפלגת השלטון.

"לארה"ב יש חששות רציניים לגבי תוצאות הבחירות שהוכרזו", אמר בתגובה לחגיגות של מדורו מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן.

נשיא ועדת החוץ של הקונגרס האמריקני מייקל מקאול אמר לאחר הבחירות כי "העם בוונצואלה אמר את דברו, זמנו של ניקולס מדורו נגמר". נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי צייץ כי "ונצואלה בחרה לסיים את הדיקטטורה הקומוניסטית של ניקולס מדורו. ארגנטינה לא תכיר בעוד בחירות מזויפות". 

לפחות על הנייר, למיליוני המצביעים בוונצואלה זו הייתה הזדמנות להחליף את השלטון הסוציאליסטי־אוטוריטרי שהחל לפני 25 שנה עם הוגו צ'אבס ונמשך ב-11 השנים האחרונות תחת ניקולס מדורו. אפילו הסקרים השמרניים ביותר ניבאו יתרון דו־ספרתי למועמד האופוזיציה, גונסלס, שעומד בראש הקואליציה הדמוקרטית המאוחדת, וכל זאת אף שהדיפלומט לשעבר בן ה-74 הוא בעצם רק מועמד חלופי של האופוזיציה הדמוקרטית, אחרי שעל הכוכבת הגדולה שלה, מריה קורינה מצ'אדו, נאסר להתמודד בבחירות.

מנהיגת האופוזיציה, מריה קורינה מצ'אדו, צילום: אי.פי

מדורו הזהיר לפני הבחירות מפני "מרחץ דמים" אם המפלגה הסוציאליסטית (PSUV) תפסיד. "הניצחון הוא בלתי-נמנע", אמר לאחרונה.

למען האמת, לנשיא יש די והותר אמצעים "להבטיח ניצחון". גם אם רוב המצביעים יחליטו אחרת: מדורו ומפלגתו שולטים בוועידת הבחירות המרכזית, בשופטי בית המשפט העליון ובצבא. לרשותו רוב של 256 מתוך 277 מושבים באסיפה הלאומית (תוצאה של החרמת הבחירות בידי גופי האופוזיציה), ואם לא די באלה - מדורו שולט ברוב התקשורת ולרשותו עומדות גם כנופיות חמושות המצייתות רק לו.

מדורו כל כך חושש מהגילוי של תוצאות האמת, עד שוועדת הבחירות ביטלה את הזמנת המשקיפים של האיחוד האירופי וגם של נשיא ארגנטינה לשעבר אלברטו פרננדס, לאחר שזה אמר כי על הממשלה להיות מוכנה לקבל הפסד אפשרי.

3.5 דולרים לחודש

אז על מה בנו מתנגדי מדורו בנסיבות האלה? ב"קואליציה הדמוקרטית" סבורים שלנוכח היקף התמיכה בגונסלס, השלטון לא יעז להפעיל אלימות. על מדורו מופעל לחץ גם מצד מדינות ידידותיות כמו ברזיל וקולומביה, שהפצירו בו לקבל את תוצאות הבחירות. "כל דיכוי פוליטי ואלימות אינם מקובלים", הוסיף את קולו גם ג'ון קירבי, דובר מועצת הביטחון הלאומי האמריקנית. אגב, מדורו הסכים לקיים בחירות בתמורה להסרת חלק מהסנקציות האמריקניות. לארה"ב צפוי גם תפקיד במתן ערובות לשלומו של מדורו בתמורה להעברת שלטון מסודרת, אם וכאשר יפסיד ויקבל את התוצאה. אם אכן כל זה יתממש, ממשל ביידן יוכל לרשום הישג בינלאומי משמעותי.

נשיא ונצואלה, ניקולס מדורו, צילום: Getty Images)

על מה בעצם הצביעו הוונצוליאנים? לפי דוח האו"ם, 82% מאזרחי המדינה חיים מתחת לקו העוני – 53% מהם בעוני קיצוני. שכר המינימום החודשי שווה ערך ל־3.5 דולר אמריקני, ובשל ההיפר־אינפלציה סל מזון בסיסי למשפחה בת חמש נפשות מגיע ל־500 דולר בחודש. "אנחנו כבר עייפים מהדרך (הצ'אביסטית) שנמשכת 25 שנה", אמר ל"רויטרס" אנחל לונה, חבר מועצת עיר במדינת קרבובו שבמרכז ונצואלה, "לא רואים שום התקדמות, והמצב רק הולך ומחמיר כל הזמן". נוסף לעוני ולרעב סובלים תושבי ונצואלה גם מתפוצת מחלות ומשיעור פשיעה גבוה מאוד.

הנתונים האלה הם הסיבה המרכזית לכך שבעשור האחרון 7.8 מיליון תושבים – במדינה של 29.4 מיליון – עזבו את המדינה בחיפוש אחרי חיים נסבלים. רבים מהם הגיעו בדרך חתחתים לגבול מקסיקו־ארה"ב ותרמו למשבר ההגירה המתמשך באזור. סוגיית המהגרים היתה עוד לפני הבחירות בארה"ב נושא טעון במיוחד ואחד הקלפים החזקים של הרפובליקנים. כעת, אם מדורו יישאר בשלטון, המשבר עלול אפילו להחריף: בין 10% לשליש מהנשאלים בסקרים בוונצואלה אמרו שיהגרו אם לא יחול שינוי פוליטי. מנגד, גונסלס הבטיח ליצור תנאים שיאפשרו לוונצואליאנים שהיגרו לחזור למולדתם.

אם יוכרז כנשיא, תהיה לגונסלס עבודה קשה במיוחד, כי האסון ההומניטרי של ונצואלה בלתי נתפס במיוחד בהתחשב בכך שמדובר במדינה עם עתודות הנפט הגדולות בעולם. אלא שניהול כושל בתקופת מדורו, היעדר השקעות וסדרת סנקציות שהטילו מדינות אירופה, דרום אמריקה, קנדה ובעיקר ארה"ב על המשטר הדכאני מוטטו את הכלכלה של ונצואלה.

הציר השיעי־רוסי־סיני

לנוכח הסנקציות בנה מדורו יחסים קרובים עם סין, איראן, ורוסיה שסייעה בעקיפת הסנקציות. זהב – סעיף היצוא השלישי בגודלו של ונצואלה – היה גם הוא תחת סנקציות, אולם הרפובליקה האסלאמית שמחה לסייע. כך, למשל, צו שהוציא שר הביטחון יואב גלנט לפני שנה וחצי חשף ציר שבו זהב מוונצואלה הגיע לאיראן למען מימון חיזבאללה.

מצביעים בקלפי בקראקס, צילום: אי.פי

למעשה, מאז עלייתו לשלטון ב־1999 טיפח צ'אבס מדיניות אנטי־מערבית יותר ויותר ובימי אחמדינג'ד התקרב לציר השיעי. היחסים עם ישראל הידרדרו במרוצת השנים, ולאחר עופרת יצוקה (2009), ונצואלה ניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם ירושלים. תחת זאת הפכה המדינה לנמל מבטחים עבור איראן ועבור הפרוקסיז שלה. ב־2021 חשף "ישראל היום" נוכחות ענפה של חיזבאללה (וארגונים פלשתיניים) בשטחה.

"השינוי ייקח זמן"

"האם מדורו יעביר את השלטון במקרה של הפסד? לא בלתי אפשרי, אבל על פניו לא כל כך ריאלי", אמר ל"ישראל היום" רפאל אלדד, לשעבר ראש מחלקת דרום אמריקה במשרד החוץ. "אם אכן יעביר את המושכות במקרה של הפסד, זה יכול להיטיב עם ישראל, אבל לא בטווח המיידי. אחרי ניתוק ועוינות, ולנוכח התחברות ונצואלה למדינות לא ידידותיות לישראל, השינוי ייקח זמן".

גונסלס אכן הבטיח להוציא את ונצואלה מהבידוד הבינלאומי, ולכן סביר שגם יתרחק בזהירות מהציר השיעי־רוסי־סיני, אבל לשם כך הוא צריך קודם לנצח. ממשרד החוץ נמסר: "ישראל לא קיימה מגעים עם ממשל מדורו. ישראל, בדומה לשאר מדינות המערב, קוראת לקיום בחירות חופשיות ודמוקרטיות בוונצואלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר