ארגון הבריאות העולמי המליץ על חיסון נגד מלריה - אחד מגורמי המוות המרכזיים בעולם. שימוש נרחב בו עשוי להציל מאות אלפי ילדים בשנה.
מדובר בחיסון שפיתחה אוניברסיטת אוקספורד וזהו החיסון השני בלבד למחלה, הנגרמת בידי טפיל הפלסמודיום המועבר על ידי יתושות אנופלס. הטפיל מסוכן במיוחד מכיוון שהוא עובר מוטציות בתוך הגוף האנושי וחומק מהמערכת החיסונית.
"חלמתי על יום שבו יהיה לנו חיסון בטוח ויעיל נגד המלריה - כעת יש לנו שניים", אמר היום מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס גברייזוס. על פי הארגון, היעילות של שני החיסונים דומה מאוד, אולם ההבדל הוא בכך שהחיסון החדש, שנקרא R21, יכול לעבור לייצור המוני. יצרן החיסונים הגדול בעולם - מכון הסרום בהודו - כבר נערך להנפיק 100 מיליון מנות חיסון השנה, ולהכפיל את המספר בשנה הבאה. לשם השוואה, לחיסון הוותיק יותר, RTS, יש רק 18 מיליון מנות.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ על החיסון החדש נגד מלריה | רויטרס
על פי ארגון הבריאות, כדי לחסן אדם נדרשות ארבע מנות, ומחיר כל מנה הוא עד 4 דולר - מחצית ממחיר החיסון הוותיק יותר.
מלריה היא אחת האויבות הוותיקות של האנושות. בשנת 2021 נרשמו 247 מיליון מקרי חולי. 619 אלף בני אדם מתו, רובם הגדול ילדים בני פחות מחמש. 95% מהמקרים נרשמים באפריקה.
"לחיסון החדש יש באמת פוטנציאל אמיתי לסגור את הפער בין היצע לביקוש", אמר ד"ר מטשידיסו מואטי, מנהל אפריקה בארגון הבריאות. "שני החיסונים יחד יכולים להציל מאות אלפי חיים של ילדים". עם זאת, בארגון מבהירים כי החיסון יעיל יותר באזורים שבהם מלריה היא מכה עונתית מאשר באזורים שבהם הטפיל פעיל לאורך השנה כולה.