ביום המשפחה 2025, ארגון "לתת" מבקש להאיר את המציאות המורכבת של אלפי משפחות החיות בעוני בישראל. מעבר לדימויים הרווחים, משפחות אלו מייצגות את הפסיפס החברתי הישראלי על כל גווניו - יהודים וערבים, חרדים וחילונים, משפחות חד-הוריות, קשישים, עולים חדשים וניצולי שואה. מחקר חדש של הארגון חושף נתונים מפתיעים על מאפייניהן ועל הפער העמוק בתפיסת הגורמים למצוקתן.
המחקר, שכלל 1,549 משפחות המקבלות סיוע במזון מהארגון, מגלה תמונה מורכבת יותר מהסטריאוטיפים הרווחים:
- כ-18% הם משקי בית של אדם אחד בלבד, המתמודדים לבד עם קשיים כלכליים וחברתיים.
- כמעט 37% הן משפחות ללא ילדים מתחת לגיל 18.
- רק 8.7% הן משפחות עם שישה ילדים ומעלה.
- 45.3% נשואים או חיים עם ידוע/ה בציבור, 29.1% גרושים או פרודים, 15.5% אלמנים.
- רק 27.8% מחזיקים ברכב, בניגוד לתדמית של "עניים עם רכב".
- 53.1% גדלו בעצמם במשפחות שחיו במחסור, מה שממחיש את ההעברה הבין-דורית של העוני.
המחקר חושף גם את הפריסה הגיאוגרפית של המשפחות הנתמכות, עם ריכוז משמעותי באזור חיפה והצפון (30.6%) והמרכז (24.4%), בעוד ירושלים והסביבה מהוות רק 9.9% מהנתמכים.
מבחינת הזהות הדתית, רוב המשפחות הנתמכות הן יהודיות (74.8%), לצד 17.1% מוסלמים, 4.5% נוצרים ו-3% חסרי דת. בקרב היהודים, קיים פיזור מעניין - 39.2% מגדירים עצמם כמסורתיים, 28.1% כחילוניים, ורק 12.3% כדתיים מאוד. נתונים אלה מפריכים את התפיסה הרווחת שהעוני בישראל מרוכז בעיקר בקרב אוכלוסיות חרדיות ומגלים שמצוקה כלכלית חוצה מגזרים, אזורים גיאוגרפיים ורמות דתיות.
הסביבה בה חיות המשפחות מוסיפה אתגרים נוספים:
- 46% חיות בסביבת בניינים ישנים ומוזנחים.
- 33% מתמודדות עם תשתיות בעייתיות (מדרכות שבורות, מעט תאורה, ביוב זורם, לכלוך).
- 23.4% נחשפות לאלימות פיזית ומילולית בסביבתן.
- 19.5% מדווחות על שימוש או סחר בסמים בקרבתן.
אחד הממצאים המשמעותיים ביותר במחקר הוא הפער העמוק בתפיסת הגורמים למצוקה כלכלית:
- הציבור הרחב מציב את "ההתנהלות הכלכלית הלא נכונה" במקום השני (43.2%) כגורם לעוני.
- המשפחות הנתמכות עצמן ממקמות גורם זה במקום התשיעי והאחרון (8.2%).
- המשפחות רואות במחלה ונכות את הגורם השני בחשיבותו (38.7%).
- הציבור ממקם מחלה ונכות רק במקום התשיעי (9.2%).
מנהלי העמותות, המכירים את השטח מקרוב, מציגים תפיסה הקרובה יותר לזו של המשפחות עצמן, ומדגישים את המבנה המשפחתי כגורם משמעותי (34.4%).
ביום המשפחה, ארגון "לתת" קורא לציבור ולמקבלי ההחלטות "להתבונן מעבר לסטיגמות". בארגון מציינים כי "המצוקה הכלכלית של משפחות אינה נובעת רק מהתנהלות לא נכונה, אלא מושפעת במידה רבה מנסיבות חיים מורכבות, מבנים חברתיים נוקשים ומחסור בתמיכה מערכתית".
עוד מסרו בארגון כי "המגוון הרחב של המשפחות הנתמכות - בכל הגדלים, מכל המגזרים ובכל הגילים - מחייב פתרונות מותאמים אישית, המתחשבים בצרכים הייחודיים של כל קבוצה באוכלוסייה. מאחורי כל מספר בסטטיסטיקה ישנן משפחות אמיתיות וילדים הזקוקים להזדמנות לחיים בכבוד, בביטחון ובתקווה לעתיד טוב יותר".
"בואו נזכור כי מאחורי כל מספר וסטטיסטיקה יש אנשים אמיתיים, משפחות שלמות וילדים שזקוקים להזדמנות אמיתית לחיים בכבוד, בביטחון ובתקווה לעתיד טוב יותר. ארגון 'לתת' מתחייב להמשיך לפעול בנחישות כדי להביא את קולות המשפחות הנתמכות אל מרכז השיח הציבורי ולדרוש שינוי מדיניות שיבטיח כי אף משפחה בישראל לא תישאר מאחור".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו