מצגת של משרד האוצר חושפת פרטים ראשונים על מנגנוני הפיקוח ששר האוצר סמוטריץ' והממשלה רוצים להקים על הרשויות המקומיות, כדי למנוע זליגה של כספים לגורמי פשיעה. אף שהמתווה החדש מוצע ברקע הסערה הציבורית סביב דרישת סמוטריץ' להעביר כספים לרשויות הערביות רק לאחר שיקומו מנגנוני הפיקוח עליהן, לדברי מקורות בממשלה - נראה שהן יחולו גם על הרשויות היהודיות.
סמוטריץ אימץ את את הרעיון לתוכנית מנגנוני הפיקוח, כאשר שר התפוצות, עמיחי שיקלי, יזם את תוכנית הרמזור לסיווג רמת הפשיעה ברשויות ורמות הפיקוח.
תמונת מודיעין מורחבת
על פי המצגת, המשטרה, השב"כ ומשרד הפנים יגבשו מדרג של הרשויות כך שהן יתחלקו על פי תוכנית רמזור. רשות אדומה תוגדר ככזו שבה מעורבים גורמי פשיעה רבים ותקבל מנגנון פיקוח הדוק; רשות צהובה עם פחות מעורבות של גורמי פשיעה תקבל פיקוח חלקי; ורשות ירוקה שנקייה ממעורבות של גורמי פשיעה תתנהל בפיקוח קל.
לפי המצגת, הפיקוח יהיה גם על כספי הפיתוח לרשויות - כמו כספים לתשתיות ותוכנית חומש, וגם על התקציב השוטף. הפיקוח יהיה על מכרזים שהרשות המקומית מוציאה ולא על דברים שהיא מפעילה בעצמה.
בשלב הראשון, השב"כ, המשטרה, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון, משרד הפנים ומשרד המשפטים יגבשו תמונת מודיעין לסיווג של הרשויות לפי הרמזור. כמו כן, הם יגבשו תמונת מודיעין על קבלנים ועל ספקים שייכנסו לרשימה שחורה, שלפיה הם לא יוכלו לגשת למכרזים בכלל בשירות המדינה וגם ברשויות.
סמוטריץ': "הכסף מגיע לידיים של גובי פרוטקשן" // דוברות האוצר
ברשויות אדומות יהיה גורם ממשלתי שישלוט בוועדת המכרזים והתקציבים של הרשות, ויהיה חשבון בנק ייעודי ועצמאי לתקציבים של הרשויות. למעשה, מדובר בהשתלטות של ממש על המכרזים של הרשות על ידי גורם ממשלתי.
ברשויות הצהובות יהיה חשבון בנק ייעודי עם שני מורשי חתימה (אחד מהם מטעם האוצר), ובתחומים שחוששים לגביהם, כמו פינוי אשפה, הסעות ושירותים נוספים, התקציב יעבור רק דרך המנגנונים מחוץ לרשות המקומית.
ברשות ירוקה יהיו מנגנונים קלים שיחולו גם על הרשויות הצהובות והאדומות, שהם למעשה העברת כספים באמצעות העברה בנקאית או מסלקה, ללא צ'קים ומזומן, עם חשבוניות דיגיטליות ומכרזים שקופים.
הקשיים שבדרך
האתגר המרכזי הוא למעשה גיבוש תמונת המודיעין. המשטרה צריכה לאפשר לממשלה ולאוצר להשתמש במידע בלי שיפגעו בחקירות ויחשפו מידע. אתגר נוסף הוא למעשה היכולת של משרד המשפטים להשתמש במידע הזה כדי לצבוע רשויות לפי הרמזור ולפסול ספקים מלגשת למכרזים. האתגר הוא לתרגם את תמונת המודיעין לראיות קבילות מבחינה משפטית, שכן יש פה פגיעה בזכויות של הקבלנים.
במשרד המשפטים עדיין שוקלים אם צריך חקיקה ייעודית. הכיוון הוא שזה ייעשה בצורה של סיכול מנהלי, כך שהקבלנים לא יוענשו אלא מועמדותם למכרזים תסוכל על בסיס מידע מודיעיני.
חברי דוח הירש בממשלה הקודמת, שגם ניסו לסווג את הרשויות לטובת המנגנונים, אמרו כי המשטרה אמרה להם שאפשר לסווג קבלנים פושעים אבל לא רשויות. בממשלה דוחים טענה זו ואומרים שאפשר לעשות זאת וכי המשטרה רתומה לכך לאחר הדיונים שהיו בשבועות האחרונים.
מה נשתנה?
בממשלה הקודמת ובאופוזיציה מבקרים את סמוטריץ' בטענה שגם הם עשו מנגנוני פיקוח לפי דוח הירש וכי שר האוצר כלל לא למד אותם. ל"ישראל היום" נודע כי דוח הירש לא יושם אז, שכן הממשלה נפלה ולא הספיקו ליישם את הפתרונות שהציע. אולם חלק מהמנגנונים שהוצעו בדוח הירש אומצו בתוכנית הנוכחית של סמוטריץ'.
כמו כן, דוח הירש עסק רק ב־670 מיליון שקלים של תקציב פיתוח תוספתי לתוכנית החומש של המגזר הערבי ולא עסק בתקציב השוטף של הרשויות. בתקציב השוטף יצא חוזר מנכ"ל של הירש, שבו היה מנגנון ולפיו ראש הרשות המקומית והגזבר של הרשות יחתמו על הצהרה שבאמת היה גידול בשירותים אשר להם היה מיועד תקציבם השוטף.
סמוטריץ' שואף להביא את מנגנוני הפיקוח להחלטת ממשלה כבר בעוד שבועיים. נוסף על כך, בוועדת השרים למאבק בפשיעה בחברה הערבית בשבוע שעבר הוחלט לקדם חוק כולל למאבק בפשיעה בחברה הערבית שייתן לממשלה גם כלים לאכיפה במישור הכלכלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו