היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה שיגרה אמש (מוצ"ש) באמצעות המשנה שלה, גיל לימון, חוות דעת ביקורתית על חוק גירוש משפחות מחבלים שיעלה היום לוועדת שרים לחקיקה. היועמ"שית מציינת כי החוק מעלה שאלות חוקתיות מורכבות, ומפנה גם לחוות דעת של הייעוץ המשפטי לממשלה מהכנסת הקודמת, שבה מוצע להתנגד לחוק דומה.
עם זאת, כתבה כי היא מחכה לחוות דעת של גורמי הביטחון ומשרד הפנים ורק לאחר מכן תוכל להציג חוות דעת מלאה בפני ועדת שרים לחקיקה האם לתמוך או להתנגד לחוק.
מדובר על חוק גירוש משפחות מחבלים שהגיש ח"כ חנוך מיליבצקי מהליכוד, ועולה היום לאישור ועדת שרים לענייני חקיקה. לפי הצעת החוק, שר הפנים יוכל לגרש בן משפחה של מחבל מחוץ למדינת ישראל, אם ידועה כוונתו לבצע פיגוע בעצמו, או שהביע תמיכה, הזדהות או דברי שבח על מעשה הטרור שביצע קרובו.
פיגוע הדריסה בירושלים: כוחות הביטחון אוטמים את בית המחבל // קרדיט: דוברות המשטרה
בהרב מיארה במכתבה מפנה לחוות דעת שנשלחה לשר המשפטים לשעבר גדעון סער, מטעם מחלקת ייעוץ וחקיקה בייעוץ המשפטי לממשלה בשנת 2021, על חוק דומה שהוגש בכנסת הקודמת, על ידי אלי כהן לגירוש משפחות מחבלים, שבה מוצע להתנגד לחוק.
בחוות הדעת משנת 2021 נכתב כי גירוש משפחות מחבלים הוא לא מידתי, לאור העובדה כי אפילו במצב שרוצים לשלול את אזרוחתם ניתן לעשות זאת רק אם יש להם אזרחות אחרת, אם אין להם כזו, חייבים להשאירם במעמד של תושבות. עוד נכתב כי עולות שאלות למה דווקא בני משפחתו של מחבל שידעו על כוונתו לעשות פיגוע יגורשו, בשונה מכל אדם אחר שידע או תמך בטרור.
נוסף על כך אותה חוות דעת משנת 2021 מציינת כי הסמכות לגרש פלשיתנים מיו"ש מעוררת קשיים משפטיים בינלאומיים, לאור העובדה שמדובר בתושבים שנמצאים תחת משטר צבאי.
בין היתר נכתב בחוות הדעת כי "ההצעה המוצעת כעת משיתה סנקציה קיצונית של גירוש תושבים מוגנים, שמעוררת קשיים ניכרים ביותר במישור הבין-לאומי, שלא בהתבסס על מסוכנות פרטנית אלא על צורך בהרתעת רבים, ובלא התייחסות לאפשרות למיצוי דין בהליך פלילי, שאף הוא לא יכול כמובן להסתיים בעונש של גירוש.
"לבסוף, נציין שלא מוכרת לנו עמדה מטעם גופי הביטחון שלפיה לצורך הרתעה מפני ביצוע מעשי טרור נדרשת סמכות מסוג קיצוני זה, אשר יש להניח שלעצם הפעלתה גם כן יהיו השלכות ביטחוניות, מדיניות ובין לאומיות. לסיכום, מוצע להתנגד".
ח״כ חנוך מילביצקי מהליכוד, שכאמור העלה את הצעת החוק, הגיב: "גברתי היועמ״שית, את צודקת. החוק בהחלט מעורר שאלות חוקתיות מורכבות. בואי נשב יחד ונראה איך פותרים אותן כדי לתת את הביטחון המגיע לאזרחי ישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו