שיטות החקירה של חפץ צריכות להטריד את כולנו

בעקבות חקירתו הנגדית של עד התביעה המרכזי בתיק 4000, נשאלת השאלה אם ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית שמקדשת את ערכי כבוד האדם • דעה

ניר חפץ , אורן בן חקון
ניר חפץ, צילום: אורן בן חקון

חודשיים מאז נפתח משפטו של ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה המכהן, בנימין נתניהו, חיכו כולם לעדות עד המדינה, ניר חפץ. תפקידו של חפץ לשפוך אור על שלושת התיקים, ולהוכיח את המודעות שהיתה לח"כ נתניהו בקבלת סיקור חיובי מוואלה. עד כה, עם תום החקירה הראשית, לא נראה שחפץ הצליח לעמוד במשימה, ובמקום לחזק את תזת התביעה, הוא חילק לא מעט מתנות להגנה.

אם ניקח כמה דוגמאות בולטות בחקירתו הראשית, נגלה שחפץ דואג כל הזמן לנקות את שמו של נתניהו, החל מפגישת השיבוש ועד נושא הרגולציה. חפץ טוען בקול חד וברור: נתניהו מעולם לא שלח אותי לדבר עם פילבר על הרגולציה לטובת אלוביץ'! לכל הפחות, חפץ תיאר את נתניהו כאיש ריכוזי שמבין לעומק בנושא תקשורת ורוצה להיות מעורב בכל מה שהתקשורת כותבת עליו ו/או על בני משפחתו.

בחקירתו הראשית טען חפץ שהבעלים של אתר וואלה, שאול אלוביץ', והמנכ"ל אילן ישועה, היו טוטאליים לנתניהו וכל אשר הוא דרש בוצע על ידם, אבל הראיות מספרות אחרת.

ניתן ללמוד שדווקא במועד הבחירות, בזמנים הרלוונטיים לכתב האישום, אילן ישועה היה טוטאלי לבוז'י הרצוג, אז יו"ר מפלגת העבודה. וכך הוא כתב לו במסרון: "היי, ברכות על הסקרים, מחזיק לך אצבעות... אל תהסס להיעזר בי ולסמס בכל שעה. מצידי 10 פעמים ביום.

החבר'ה בסדר איתך? הכל בטיפול". כך גם הטוטאליות שלו לאבי גבאי, שהוצגה על פני עשרות מסרונים, לכחלון ולליברמן. היחידים שקיבלו סיקור שלילי אגרסיבי ובועט היו בנימין נתניהו ובני משפחתו.

חקירתו הנגדית של ניר חפץ אמורה לגרום לאזרח הפשוט לשאול את עצמו אם מדינת ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית שמקדשת את ערכי כבוד האדם. נראה שחשיפה לעדותו של חפץ לצד הסרטונים תגרום לו להבין שהתשובה על כך היא שלילית. חפץ, כך על פי גרסתו, עונה בחקירותיו, הוא הורעב, נמנעו ממנו שעות שינה - לעיתים הוא ישן בין שעה וחצי לשעתיים בלבד.

החוקרים איימו עליו שלא יפגוש בבני משפחתו, שהם לא ידברו איתו והוא עתיד להיזרק לכלא לשנים ארוכות. מנעו ממנו טיפול רפואי, הכניסו אותו לאולם עם אסירים ביטחוניים כשהוא כלוא בכלוב מלוכלך והאסירים מנענעים את הסורגים וצועקים לעברו "נתניהו", הכניסו אותו לתא עם עבריינים מורשעים - דבר שאסור על פי החוק - טלטלו אותו מבית מעצר אחד לאחר ומנעו ממנו לקבל בגדים להחלפה.

היום חפץ תובע את רשויות אכיפת החוק על העינויים שעבר. חשוב להדגיש כי חקירה זו לוותה ע"י פרקליטות המדינה (עו"ד ליאת בן ארי, נורית ליטמן, יהודית תירוש ואחרים). כל אלה ידעו בזמן אמת מה קורה בחדרי החקירה ועד כמה זכויות אדם בסיסיות נרמסות עד דק לצד הפרת חוק סדר הדין הפלילי. בעניין הזה צריך לזכור שמנדלבליט מתראיין וטוען כי מעולם לא בוצעו מהלכים לא חוקיים בחקירות תיקי נתניהו.

עוד הוא מדגיש כי הוא ליווה את החקירות מקרוב, ומכאן שהוא אחראי גם כן באופן אישי להפרות הנטענות כאמור, ויש מקום לפתוח בחקירה נגד כל המעורבים.

גם מהשופטים היה מצופה להביע מורת רוח מתיאורי החקירה המבעיתים שעלו בחקירתו הנגדית של חפץ. המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט חיים כהן ז"ל, בפרשת אבו מדג'ם אמר בעניין עדות שנגבית בחקירה שמפירה את החוק וזכויות האדם: "יש בפשעי החקירה כדי להטיל צל כבד על הליכי המשפט הבאים בעקבותיה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר