למהפכה בשלטון המקומי יש השלכות

המהלך שמוביל שר הפנים משה ארבל, להענקת גמול כספי והחזר הוצאות לחברי מועצות ברשויות המקומיות, חשוב – אך יש להתאימו למציאות • חיזוק מעמדם אינו רק שאלה כלכלית

שר הפנים, משה ארבל, צילום: חיים גולדברג/פלאש90

בכל שבוע הם מקבלים החלטות על תקציבי ענק, מעצבים את פני העיר ומשפיעים על חיי מאות אלפי תושבים - אך בסוף היום החברים והחברות במועצות וברשויות המקומיות נאלצים לחזור לעבודתם הרגילה, כי הפעילות הציבורית הענפה לא מאפשרת להם להתפרנס. האם הגיע הזמן לשנות את המודל?

המודל הנוכחי מקשה על חברי מועצה להקדיש זמן לתפקידם בגלל לחצים כלכליים, דבר שמחליש את הדמוקרטיה המקומית. שר הפנים משה ארבל הציג הצעת חוק להענקת גמול כספי והחזר הוצאות לחברי מועצות ברשויות המקומיות עבור השתתפות בישיבות מועצה.

המהלך שמוביל ארבל הוא חשוב, אך יש להתאימו למציאות. לפי ההצעה, הרשויות המקומיות יישאו בעלויות הגמול, מה שעלול להעמיק את הפערים בין רשויות חזקות לחלשות. במקום לחזק את הדמוקרטיה, הדבר עלול להוביל לסטייה תקציבית ולפגיעה בתחומים כמו חינוך ותרבות.

חברי מועצה מתקשים להשקיע בפעילות ציבורית בגלל לחצים כלכליים. ראשי רשויות מתנגדים שהכסף הקטן ינוצל לרעה, והתפקיד יהפוך מושך כלכלית. אל דאגה

ראשי הרשויות מתנגדים להצעה, בין היתר מתוך חשש שהחזרי ההוצאות ינוצלו לרעה על ידי חברי המועצה. מדובר בחשש לא מבוסס, שכן סכומי ההחזרים המדוברים אינם גבוהים עד כדי להפוך את החברות במועצה למושכת כלכלית. נבחרי הציבור בשלטון המקומי כבר פועלים ממניעי שליחות תוך השקעה אישית עצומה, וקשה להאמין שסכומים זעומים ישנו את המהות.

אם כבר מציעים תיקון, יש להרחיב את הדיון ולבחון פתרונות נוספים, כמו החזרי הוצאות גם עבור פעילויות כמו פגישות עם תושבים, הכשרות מקצועיות או תקצוב של משרדים. כדאי לחשוב על תקצוב שירותים חיוניים, כמו יועצים או תוכנות, בדומה לנהוג בכנסת.

יש להתאים את המודל לצורכי הרשויות המקומיות - מספר חברי המועצה ברשויות המקומיות נע בין שבעה ל-31. צריך להתייחס להחזרים באופן דיפרנציאלי, במיוחד בשלטון האזורי שבו מספר הנציגים במליאה הוא כמספר היישובים במועצה האזורית. אסור שהעלויות יפגעו בתושבים, במיוחד ברשויות מוחלשות המקבלות מענקי איזון מהממשלה, שישלחו אותן לבקש עוד כסף בגלל תכתיב לא מחובר לשטח.

חיזוק מעמד חברי המועצה אינו רק שאלה כלכלית. יש לחזק את סמכויותיהם, ולתת כלים פוליטיים נוספים מלבד הצעות לסדר ושאילתות. זאת במקביל להבטחת מנגנון מימון על ידי משרד הפנים, שימנע מניפולציות פוליטיות מצד ראשי רשויות.

זה צעד חשוב לדמוקרטיה מקומית יציבה ואפקטיבית בישראל. הדמוקרטיה המקומית היא אבן יסוד במדינה ריכוזית כמו ישראל. רשויות מקומיות נותנות מענה לצרכים היומיומיים של התושבים, והן מהוות מודל למנהיגות ערכית. חיזוק השלטון המקומי, כולל תגמול לחברי המועצה, יתרום לגיוון האוכלוסיות המיוצגות ויביא לשילוב נשים, צעירים ואוכלוסיות מוחלשות בתפקידי ציבור.

הדרך לחזק את מעמדם עוברת במתן סמכויות ואחריות, וגם בתקצוב. הממשלה צריכה לקבל אחריות מלאה לחיזוק מעמד חברי המועצה וחברות המועצה, ולמימון הגמול עבורם, תוך התאמת המודל לרשויות שונות וללא פגיעה בתושבים.


הכותבים הם מנהלי תוכנית "קול מקומי" במרכזים לצדק חברתי, לחיזוק הדמוקרטיה בישראל ולקידום שוויון ברמה המוניציפלית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר