מבקר המדינה: מפונים גרים בתנאים מחפירים, מיגוניות שבהן נרצחו אזרחים הפכו לאתרי הנצחה מסוכנים

אופקים נותרה ללא מענה • מפוני בארי, חולית וכפר עזה מתגוררים בקיבוצים עם תשתיות מסוכנות • המבקר לראש הממשלה ולשר אלקין: "פעלו לתיקון הליקויים בהקדם"

המיגונית ב"כביש המוות" 232. אתרי הנצחה מסוכנים. צילום: יוסי זליגר

דו"ח ביקורת חריף של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, שפורסם היום (שני), חושף שורה ארוכה של כשלים חמורים בטיפול הממשלתי בשיקום תושבי עוטף עזה והנגב המערבי.

"תושבי עוטף עזה והנגב המערבי חוו את אחד האסונות החמורים ביותר שידעה מדינת ישראל ב-7.10. השיקום והפיתוח של היישובים ותושביהם הינה משימה חשובה מהמעלה הראשונה של ממשלת ישראל", קובע המבקר אנגלמן.

ישיבת ממשלה (ארכיון). הכסף טרם הועבר, צילום: חיים צח - לעמ

תקציב תקוע בשל כשלים בממשלה

אחד הממצאים החמורים בדוח נוגע לתקציב פיתוח בהיקף של 5 מיליארד שקלים שאושר באפריל 2024, אך טרם מומש. הסיבה לעיכוב היא חוסר הסכמה על הגדרת גבולות חבל התקומה, מה שהוביל למניעה משפטית במימוש התקציב. "לא יעלה על הדעת שוויכוחים ואי הסכמות ימנעו מימוש תקציב פיתוח בהיקף של 5 מיליארד שקלים שעליו החליטה הממשלה כבר באפריל 2024, לפני קרוב לשנה", כותב המבקר.

השר זאב אלקין. התבקש לטפל על ידי המבקר, צילום: אורן בן חקון

מנהלת תקומה ללא מנהל קבוע

הדו"ח מצביע על כך שמנהלת תקומה, שהוקמה באוקטובר 2023 כדי להוביל את מאמצי השיקום, פועלת מאז אוגוסט 2024 ללא מנהל קבוע. אמנם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, מילא את מקומו של ראש המנהלת מאז אוגוסט, אך במקביל המשיך בתפקידו כמנכ"ל, מה שהקשה על תפקוד המנהלת.

"אין לקבל היעדר מנהל קבוע למנהלת מאז אוגוסט 2024 ואין סיבה שהממשלה לא תבצע בקרה כנדרש על החסמים השונים במשך תקופה ארוכה", נכתב בדו"ח. נכון לפברואר 2025, טרם מונה מנהל חדש.

הריסת ביתה של פסי כהן ז"ל בקיבוץ בארי. המפונים נתקלו בבעיות בטיחות, צילום: .

תנאי מגורים בלתי הולמים בקיבוצי הביניים

הדו"ח מפרט את המצב הקשה ביישובי הביניים אליהם פונו תושבי הקיבוצים שנפגעו. מפוני קיבוץ חולית שהועברו לרביבים נתקלו בליקויים רבים במבני המגורים, התשתיות סביב הבתים ובמרחב הציבורי טרם הושלמו, הדרכים בקיבוץ אינן סלולות, ומבני הציבור החיוניים טרם נבנו.

מפוני קיבוץ בארי שהועברו לחצרים טרם קיבלו פתרון דיור מלא לכל התושבים, כ-80 מהם בחרו לחזור לביתם בבארי בשל עיכובים במגורים הזמניים. גם אלו שכן עברו לחצרים נאלצו להתגורר במבנים בהם ישנם ליקויים חמורים בתשתיות, כמו חשמל ואינסטלציה, וחלקם אינם נגישים לאזרחים ותיקים ואנשים עם מוגבלויות.

תושבי כפר עזה שהועברו לרוחמה נתקלו בבעיה שחלק ממבני המגורים טרם הושלמו, מה שגורם לכך שמשפחות נאלצות להתפצל ולשהות במקביל ברוחמה ובשפיים. גם מבני הציבור החיוניים חסרים, ובקרבת בית הספר היסודי החדש לא נסללו מדרכות בטיחותיות.

רכבים שרופים בכביש 232 בשבת 7 באוקטובר, צילום: שמואל בוכריס

כביש 232: מוקד סכנה שלא טופל

באפריל 2024 פנה ראש המועצה האזורית אשכול למנכ"ל נתיבי ישראל וקבע כי "אלפי אנשים פוקדים את אזור חניון רעים ברכבים פרטיים ובאוטובוסים מדי יום. הפנייה לחניון רעים מכביש 232 הפכה עמוסה בכל שעות היממה ומסכנת את הנוסעים בשני הנתיבים".

למרות שהוקצו 5 מיליון שקל לטיפול בבעיה כבר באוגוסט 2024, התקציב הועבר רק בנובמבר 2024, ונכון לפברואר 2025 העבודות טרם החלו.

אופקים. טיפול לקוי בתושבים שסובלים מטראומה, צילום: .

אופקים נותרה מאחור

למרות הפגיעה הקשה שספגה העיר אופקים ב-7 באוקטובר, ולמרות עתירת העירייה לבג"ץ במאי 2024 בדרישה להיכלל בחבל התקומה, הממשלה לא העניקה לה סיוע ישיר ממנהלת תקומה. הדו"ח מביא עדויות קשות על כשלי המערכת בטיפול בתושבים.

כך, למשל, תושבת אופקים סיפרה כי חיכתה חצי שנה לטיפול פסיכולוגי: "הייתי בלי טיפול חצי שנה... כל יום הייתי מחייגת אליהם. תקשיבו, אני חייבת מפגש. אני חייבת עזרה. אני לא חושבת שהייתה מישהי שהתקשרה יותר ממני באופקים".

"אנחנו בתוך אירוע מתמשך, שהתחיל ב-7.10., ואלוהים יודע כנראה מתי הוא יסתיים. אי אפשר להשתקם כשנמצאים בתוך האירוע. עד היום לאף אחד מאיתנו אין שליטה על החיים שלנו", סיפרה תושבת אחד הקיבוצים במגורי הביניים בנובמבר 2024.

המבקר קורא לראש הממשלה ולשר הממונה זאב אלקין "לפעול לתיקון הליקויים בהקדם". הדו"ח מדגיש כי יש ללמוד מהליקויים שנחשפו גם לצורך הטיפול בשיקום יישובי קו העימות בצפון הארץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר