בג"ץ דחה את העתירה נגד מינוי השופט עמית לנשיא העליון: "מי שהוסמך להחליט זה לא אנחנו"

בית המשפט קבע כי לא יתערב בהחלטת הוועדה לבחירת שופטים • החשדות לניגודי עניינים "הופרכו רובם ככולם" • ביום חמישי תיערך השבעתו של עמית לנשיא - בלי נוכחות נתניהו, לוין ואוחנה • שר המשפטים הודיע כי לא יכיר בו כנשיא העליון

ניגודי העניינים המיוחסים לשופט עמית ״הופרכו על ידו רובם ככולם". נשיא העליון הנכנס, השופט יצחק עמית. צילום: אורן בן חקון

בית המשפט העליון דחה היום (ראשון) על הסף את העתירה נגד מינויו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון. בפסק הדין הדגיש בית המשפט כי סמכות ההחלטה נתונה בידי הוועדה לבחירת שופטים בלבד, וכי אין מקום להתערבות שיפוטית בהחלטתה. בנוסף, נכתב בפסק הדין כי ניגודי העניינים המיוחסים לשופט עמית ״הופרכו על ידו רובם ככולם".

העתירה העלתה טענות בדבר חשדות לניגודי עניינים לכאורה בהמשך לפרסומים בתקשורת על השופט יצחק עמית. העותרים טענו כי החלטת המינוי התקבלה על בסיס תשתית עובדתית חסרה ואינה סבירה במידה קיצונית.

בית המשפט קבע כי לא יתערב בהחלטת הוועדה לבחירת שופטים. ביהמ"ש העליון, צילום: אורן בן חקון

בית המשפט קבע כי החלטת המינוי "בהחלט מתקבלת על הדעת, אם לא למעלה מכך". בית המשפט הכיר בכך שהדעה לפיה הוועדה הייתה צריכה לעצור את דיוניה כדי לבחון מידע נוסף "אינה בגדר דעה בלתי אפשרית". עם זאת, נקבע כי גם הדעה ההפוכה - זו שגובשה בפועל על ידי הוועדה - היא בגדר דעה אפשרית ומתקבלת על הדעת.

בפסק הדין נקבע כי הוועדה קיבלה את החלטתה לאחר שבחנה תשתית עובדתית מקיפה, שכללה את כל החשדות שהועלו כנגד השופט עמית והראיות עליהן התבססו. בנוסף, הוועדה קיבלה את חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה, שדיווחה כי בדיקת המשטרה לא העלתה "אפילו אבק של פליליות" בהתנהלות השופט עמית.

דיווחה כי בדיקת המשטרה לא העלתה "אפילו אבק של פליליות" בהתנהלות השופט עמית. היועמ"שית בהרב מיארה, צילום: גדעון מרקוביץ

"העותרות ממילא אינן מצביעות בעתירתן על קווי חקירה קונקרטיים בהם ראוי היה לנקוט ועל מידע רלבנטי כלשהו ממנו בחרה הוועדה להתעלם", נכתב בפסק הדין. דרישת העותרים לערוך בירור באמצעות "גורם חיצוני" נדחתה על הסף, כאשר בית המשפט הבהיר כי דרישה זו מנוגדת לדין ולסמכויות הוועדה.

השופט שטיין הדגיש בפסק דינו את הצורך הדחוף במינוי נשיא קבוע לבית המשפט העליון, וציין כי "התפישה כי מערכת המשפט יכולה לתפקד בהצלחה לאורך שנים ללא נשיא קבוע של בית המשפט העליון – אין לה אחיזה במציאות".

בנוגע לטענות בדבר פגיעה באמון הציבור, קבע בית המשפט כי למרות חשיבותו של אמון הציבור במערכת המשפט, אין בכך כדי להצדיק חריגה מכלל הסודיות החל על דיוני הוועדה לבחירת שופטים.

הודיעו שלא ישתתפו ולא ינכחו בטקס ההשבעה. נתניהו, לוין ואוחנה בכנסת, צילום: אורן בן חקון

״במציאות של ריבוי אמונות ודעות, פרסום שמעוות את החלטתו או את פסק דינו של שופט או שופטת מתקבל לעתים בציבור כאמת לאמיתה; וכך הוא גם לגבי פרסום בלתי מחמיא אודות התנהלותו של שופט. כל אלה פוגעים באמון הציבור במערכת המשפט ללא הצדקה.יחד עם זאת, קבע כי אין לחרוג מכלל הסודיות המנחה את הוועדה ולחשוף בפני הציבור את דיוניה.

"בסיכום החלטתו, הדגיש בית המשפט כי לא ישים את שיקול דעתו תחת שיקול דעתה של הוועדה, וקבע כי "מי שהוסמך להחליט בנדון דידן הוא הוועדה – ולא אנחנו".

כזכור, ביום חמישי הקרוב השופט יצחק עמית יושבע לתפקיד נשיא בית המשפט העליון בבית הנשיא. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר המשפטים יריב לוין ויו״ר הכנסת אמיר אוחנה אינם צפויים להשתתף בהשבעה. בנוסף, שר המשפטים הודיע כי הוא אינו מתכוון להכיר בו כנשיא בית המשפט העליון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר