בג''ץ דן אתמול (ה') בעתירה שהגישה התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות נגד ממשלת ישראל, בטענה לאפליה בהקצאת מיליארדי שקלים למוסדות תורניים ולומדיהם במסגרת חוק התקציב לשנים 2024-2023.
העתירה מתמקדת בשורת החלטות ממשלה שהתקבלו מכוח הסכמים קואליציוניים אשר הביאו לגדילה דרמטית בתקציבים למוסדות התורניים, בעוד שבמקביל לא בוצעה הגדלה בתקציב המוסדות להשכלה גבוהה או בתמיכה הכלכלית בסטודנטים.
הדיון התקיים בראשות מ"מ נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית, השופט שטיין והשופט גרוסקופף, כשהמחלוקת המרכזית נוגעת לשוויון ולשקיפות בחלוקת הכספים.
אחת מהשאלות המשפטיות שעומדות במוקד הדיון היא האם כאשר מוסד נתמך מעביר את כספי התמיכה למשתמשיו מדובר עדיין בתמיכה במוסד או שמא מדובר בתמיכה במשתמשיו בפועל? השאלה מתעוררת על רקע העובדה כי אין מחלוקת על כך שכספי התמיכה במוסדות עוברים בפועל לתלמידים הלומדים באותם המוסדות.
העותרת, המיוצגת על ידי עורכות הדין מירב בר-זיק ומיכל גלר ממשרד תל-צור ושות', דורשת לבטל את התקציבים שהוענקו במסגרת החלטות הממשלה. לטענתה, ההקצאות מבוססות על שיקולים מפלים המעדיפים סקטור מסוים, תוך פגיעה חמורה בזכויותיהם של הסטודנטים הלומדים במוסדות ההשכלה הגבוהה.
עו"ד בר-זיק הדגישה במהלך הדיון כי "העברת הכספים לאותם מוסדות מהווה צינור להעברתם בעקיפין לאברכים". לשיטתה, מדובר במעקף של חוק הסיוע הכלכלי הניתן לסטודנטים ואברכים, אשר מסתמך על קריטריונים שדורשים רמת נזקקות גבוהה.
מנגד, המדינה טענה כי מטרת התמיכה הכלכלית במוסדות היא עידוד קיומם של מוסדות תורניים ולימוד תורה לשמה – "זוהי הפעילות שהממשלה מבקשת לעודד".
לפי באת כוח המדינה, אין בסיס להשוואה בין התמיכות המוסדיות למענקים האישיים לסטודנטים, שכן מדובר במסלולים נפרדים בעלי תכליות שונות. בעוד שהמענקים ניתנים ישירות לסטודנטים על בסיס נזקקות, התמיכות מועברות למוסדות עצמם והם רשאים להשתמש בהן למגוון צרכים. "האוניברסיטאות אינן קבוצת השוויון הרלוונטית", טענה. "קבוצת השוויון היא המוסדות התורניים ולכן אין כאן אפליה".
השופטים קבעו כי החלטה בעתירה תינתן בהמשך.
יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, אלחנן פלהיימר, מסר לישראל היום לאחר הדיון: "הגיע הזמן להצביע על ההעדפות הברורות של המדינה, שמעדיפה לתמוך באופן ממוקד בסקטור מסוים אך אינה מעניקה תמיכה דומה לציבור הסטודנטים והסטודנטיות, המשרתים, לומדים ותורמים לחברה הישראלית. אם המדינה מעוניינת לחזק מגזרים שונים, עליה לעשות זאת באופן גלוי ושוויוני."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו