בית המשפט המחוזי בתל אביב ביטל אתמול מכרז של דירות במחיר למשתכן שיועדו לערבים בלבד ביפו, תוך שמתח ביקורת חריפה נגד המדינה על שפעלה להסתיר את העובדה שהדירות משווקות לערבים בלבד, ובכך מנעה התנגדות משפטית למהלך.
השופט קובי ורדי קבל על כך שהמדינה לא חשפה בפני בית המשפט את זהות הגורם שקיבל את ההחלטה, וקבע כי הציגה לו עובדות שאינן נכונות. עוד מתח השופט ביקורת על היועצת המשפטית לממשלה, שחרף הוראת בית המשפט לא נקטה עמדה בשאלה המשפטית של הקצאת דירות לערבים בלבד.
כאשר פורסם המכרז לדירות במחיר למשתכן במתחם אצטדיון מכבי יפו, קבעה המדינה כי 30 יחידות יוקצו ל"בני המקום תושבי יפו". בהמשך החליטה עיריית תל אביב כי מדובר בערבים בלבד, בלא שפרסמה זאת - החלטה שאותה גילו במקרה עוה"ד איתמר מירון ואלחנן מירון, שעתרו נגדה בשם תושבי יפו היהודים.
השופט ורדי קבע כי העירייה והמדינה לא נהגו בשקיפות והסתירו כי המכרז מיועד לערבים בלבד, וכתוצאה מכך לא הצטרכו להגן משפטית על החלטתן בעתירות - עד לעתירה הנוכחית. "הפסול הוא בכך שהוסתרה הכוונה האמיתית להקצות את הדירות לתושבי יפו הערבים, אף שזה לא נאמר בשום מקום", כתב.
עוד ציין השופט כי לפנייתו לנציג המדינה, בדיון לפשר ההסתרה, "לא ניתנו הסבר או תשובה של ממש", וכאשר תהה מי בכלל קיבל את ההחלטה להקצות דירות לערבים בלבד - "היו תשובות מתחמקות, שלא נתנו כל מענה לשאלות בסיסיות אלו. קשה להאמין שהמדינה מקבלת החלטות 'בשושו'. הדברים תמוהים".
עקב כך ביטל השופט את המכרז ונזף במדינה ובעירייה כי היה עליהן "לעשות זאת בצורה סדורה וראויה ובלא להתפרק מחובותיהן המנהליות". עם זאת, השופט לא התייחס לסוגיה המהותית של הקצאת דירות לערבים בלבד ואמר: "אינני מביע דעה לעצם עניין עקרוני, מהותי וחשוב זה".
בביקורתו על היועמ"שית גלי בהרב־מיארה על כך שלא התייחסה לסוגיה המהותית של הקצאת דירות לערבים בלבד, למרות הוראת בית המשפט, כתב השופט כי "היה מצופה להתייחס, ולו במילה אחת, למהות ולגוף העניין. אין מחלוקת לגבי השלכות הרוחב להחלטה שכזו, של העדפת מיעוט כזה או אחר על פני אוכלוסייה אחרת באזור הטרוגני. מדובר בעניין עקרוני ומהותי ואף נפיץ, שיכול לעורר בעיות חוקתיות ומצוי במחלוקת משפטית".
"התעלמה מרעשי הרקע"
השופט ורדי מתח ביקורת על כך שחרף פניות העותרים בשאלת חוקיות המכרז, תשובת היועמ"שית הייתה כי העניין בבדיקה וכי לא מתקיימות הגרלות, בעוד בפועל המדינה "התעלמה מרעשי הרקע", לשון השופט, קיימה את המכרז, ולאחר מכן טענה כי היות שכבר התקיימה ההגרלה לא ניתן להשיב את הגלגל לאחור.
באשר לתגובת המדינה לעתירה, שבה נאמר כעובדה כי קיימת התחייבות ישנה להקצאת דירות לערבים בלבד, קבע השופט כי זו אינה נכונה וכי אין "התחייבות של המדינה, כפי שמנסות לטעון המדינה והעירייה, אלא סברה של רשות מקרקעי ישראל, שיש מקום לקידום החלטה לבחינת האפשרות לשיווק יחידות דיור לבני יפו הערבים בלבד, לגבי מתחם ספציפי שאינו הקרקע נשוא העתירה".
לסיכום קבע השופט ורדי כי על המדינה לשלם לעותרים הוצאות משפט בסך 20 אלף שקלים, ונזף במדינה כי עליה להתנהל בשקיפות מלאה "ולא בעמימות ובמסתורין, כפי שנעשה לצערי כאן".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו