דו"ח חדש של עמותת "אזרחים למען אוויר נקי", שפורסם היום (ראשון) ועוסק בדיווחים על מפגעי זיהום מכל רחבי הארץ, חושף תמונה מטרידה של מצב זיהום האוויר במדינה בשנה החולפת. המוקד החל לפעול רק במאי 2024, אך כבר התקבלו בו לא פחות מ-8391 תלונות מכל רחבי הארץ.
בחלוקה לסוגי התלונות, מציינים ב"אזרחים למען אוויר נקי" כי 6939 תלונות היו בנוגע למפגעי ריח משמעותיים, ו-1452 תלונות עסקו במפגעי עשן ופסולת.
התסמינים: בחילות, צריבות וקשיי נשימה
כשבודקים את הנזקים עליהם מדווחים המתלוננים, עולה כי המפגעים השונים אינם קלים כלל ועיקר: על פי התלונות ב4387 מהמקרים התקשו המתלוננים לנשום עקב המפגעים עליהם דיווחו, ב2425 מהתלונות חשו המתלוננים כאבי ראש, ב-2151 מהמקרים חוו המתלוננים בחילות וב-1978 מהמקרים חוו המתלוננים צריבות בעיניים שלהם.
בהקשר לכך מביאים כותבי הדו"ח חלק מהתלונות שהתקבלו. תושב מודיעין, שהתקשר למוקד העמותה בחודש מאי ציין כי "המצב פשוט בלתי נסבל! אנחנו סובלים כבר חודשים ארוכים מהשריפות האלו, הילדים שלנו לומדים בשכונה, הם נושמים את הרעל הזה והבריאות שלהם ושלנו נפגעת ברמה יומיומית תוך התעלמות מוחלטת של הרשויות מהמצב! פשוט הפקרות!".
תושב מודיעין נוסף מסר בספטמבר כי "התעוררנו באמצע הלילה לשיעול, בחילה נוראית וצריבה בעיניים כי שכחנו בטעות חלון פתוח בסלון. כל הבית מלא בסירחון של עשן רעיל והילדים ישנים בתוך כל הדבר הזה. תעזרו לנו! אנחנו כפסע מלעבור לעיר אחרת ולהתרחק מהאסון הנורא הזה!".
תושב ג'דיידה מכר התלונן בחודש יולי ומסר כי "כל יום שורפים את הזבל ואנחנו סובלים, בבקשה תצילו אותנו. כל הכפר מלא זבל, מלא עכברים, מלא זבובים ויתושים. לא מפנים אשפה כבר יותר מחודשים. תצילו אותנו ואת הילדים שלנו בבקשה", תושב זכרון יעקב, שהתלונן בחודש אוגוסט ציין כי "זה קורה כל יום כל יום כולל שבתות. אין יום מנוחה מהדבר הזה. אני לא יכול לפתוח חלון בבית שלי, לא יכול לצאת להליכה בשכונה שלי וזה קורה שנים. אי אפשר לנשום .אני לא מבין את ההפקרות הזו".
מחוז המרכז בראש התלונות
הדו"ח מחלק את התלונות גם לפני מחוזות שונים, ומתברר כי מחוז המרכז מככב בכמות תלונות חסרת תקדים ביחס לשאר המחוזות: מרכז 5017 תלונות, יו"ש 1656 תלונות, חיפה 1238 תלונות, צפון 265 תלונות, דרום 97 תלונות, תל אביב 60 תלונות, ירושלים 58 תלונות. בכל הנוגע לרשויות המקומיות מהן הגיעו מרבית התלונות מתברר כי העיר ראש העין מככבת בראש הרשימה עם 1647 תלונות, אחריה העיר מודיעין-מכבים-רעות עם 1463 תלונות, חריש עם 960 תלונות ושוהם עם 762 תלונות.
בסקירת החודשים בהם כמות התלונות היא הגבוהה ביותר נראה כי עיקר הדיווחים הנם בין החודשים ספטמבר לדצמבר. כמו כן הימים בשבוע בהם הדיווחים הם הרבים ביותר הרי שהם ראשון, רביעי וחמישי.
איך מתלוננים?
כדי לפשט את תהליך הדיווח ולאפשר קבלת תמונת מצב מלאה ככל האפשר, השיקה עמותת אזרחים למען אוויר נקי במאי 2024 מוקד דיווחים, הפועל באמצעות יישומון הוואטסאפ. המערכת פועלת ללא התערבות אדם, היא מזהה באופן אוטומטי מהן הרשויות הרלוונטיות שאליהן יש להעביר את הדיווח שהתקבל והיא מנתבת אותו אליהן באופן מיידי.
כך למשל, דיווח על ריח שריפה בעיר כפר סבא יועבר בין היתר למוקד המשרד להגנת הסביבה, למחוז מרכז של המשרד, למוקד העירוני, ליחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון, ובמקרה שהמערכת מזהה כי כיוון הרוח מהשומרון – גם למנהל האזרחי ביהודה ושומרון. בנוסף, דיווח מועבר גם אל משרד הבריאות במקרה שבו מדווח על תסמין פיזיולוגי. אל הדיווחים מוצמדים נתוני מזג אוויר (טמפרטורה, אחוזי לחות, כיוון הרוח ומהירות הרוח) מהתחנה הקרובה מתוך כ-70 תחנות מדידה רלוונטיות של השירות המטאורולוגי ברחבי הארץ.
יש לציין כי נוסף על ריחות שריפה מאפשר מוקד העמותה לדווח על מפגעי ריחות אחרים: ריח כימי, קמין עצים, שפכים, ריח חקלאי, ריח אשפה או כל ריח אחר. אפשר גם לדווח על מפגעי עשן או פסולת.
מספר הוואטסאפ של מוקד אזרחים למען אוויר נקי הוא 054-9562220.
עמותת "אזרחים למען אוויר נקי" פועלת לצמצום מפגעים סביבתיים בישראל, בדגש על השלכת פסולת בשטחים הפתוחים ועל שריפת פסולת. פעילותה מתמקדת בשלושה אפיקים עיקריים: איסוף מידע על היקף מפגעי הפסולת בישראל ועל ההשלכות הסביבתיות, הבריאותיות, החברתיות והכלכליות הנגרמות מהם; העלאת המודעות לחומרת התופעה ולנזקיה; קידום מדיניות ממשלתית למיגור התופעה. בין היתר העמותה יזמה תיקון לחוק שמירת הניקיון הקובע כי שריפת פסולת היא עבירה פלילית, קידמה את הקמתה של יחידת ינשו"ף ברשות הטבע והגנים הפועלת לאכיפת עבירות פסולת, והביאה להקמתה של ועדת משנה של הכנסת לטיפול בזיהום אוויר משריפות פסולת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו