המקרה שזעזע את ארה"ב: אישה בשנות ה-50 לחייה הגיעה לבית חולים עם תסמינים קלאסיים של התקף לב – כאבים בחזה, קוצר נשימה וחולשה קשה. צוות הרופאים ביצע בדיקות דם להערכת רמות הטרופונין, חלבון המהווה סימן ביולוגי חיוני לזיהוי התקף לב. למרבה הצער, תוצאות הבדיקות חזרו תקינות, והרופאים שחררו את האישה לביתה. שעות ספורות לאחר מכן היא חוותה אירוע לבבי קטלני ונפטרה.
רק לאחר מותה נמצא כי היא נטלה את התוסף ביוטין במינון גבוה, מה שהוביל לתוצאה שגויה בבדיקת הטרופונין – וכתוצאה מכך, לא ניתן לה הטיפול הדחוף שהיא הייתה זקוקה לו.
בעקבות המקרה, מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) פרסם אזהרה לציבור ולמערכת הבריאות, המדגישה כי צריכה גבוהה של ביוטין עשויה להשפיע על תוצאות בדיקות רפואיות קריטיות.
ההמלצה העיקרית היא כי מטופלים הנוטלים ביוטין – במיוחד במינונים גבוהים – יעדכנו את הרופאים לפני ביצוע בדיקות דם, כדי למנוע אבחון שגוי. כמו כן, מעבדות ורופאים נקראים להיות מודעים להשפעה הפוטנציאלית של ביוטין ולנקוט באמצעים שיבטיחו תוצאות מדויקות יותר, כמו שימוש בטכנולוגיות שאינן מושפעות מהנוכחות של הוויטמין או בקשה להפסקת נטילת התוסף לפני ביצוע בדיקות קריטיות.
האם תוסף הביוטין עלול לעוות תוצאות של בדיקות מעבדה? תוספי תזונה הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מחייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם, אך לעיתים יש להם השפעות בלתי צפויות.
ביוטין הוא ויטמין חיוני המעורב בתהליכים רבים בגוף, כולל מטבוליזם של שומנים ופחמימות. בשל תרומתו לבריאות העור, השיער והציפורניים, הוא מצוי בתוספים רבים ובמוצרי טיפוח פופולריים. עם זאת, מחקרים עדכניים הראו כי מינונים גבוהים של ביוטין יכולים להשפיע על בדיקות דם המבוססות על טכנולוגיות אימונואסאי (Immunoassay) – שיטה נפוצה למדידת רמות הורמונים, סימנים לבביים וויטמינים בגוף.
כאשר ביוטין נמצא בכמות גדולה בדם, הוא עשוי להשפיע על מדדים קריטיים כמו רמות ההורמון TSH (המשמשות לאבחון בעיות בבלוטת התריס), סימנים לבביים כגון טרופונין (Troponin), וסימנים נוספים שחשובים לאבחון מצבים מסכני חיים.
המקרה הטראגי בארה"ב ממחיש את החשיבות של מודעות להשפעת תוספי תזונה על בדיקות רפואיות. מומלץ לציבור להיות ערני וליידע את הרופא המטפל לגבי נטילת תוספים לפני ביצוע בדיקות חשובות, ובכך להפחית את הסיכון לתוצאות מטעות שעלולות לעלות בחיי אדם.
ומכאן לשאלה הגדולה: האם תוספי ביוטין בכלל מועילים לציפורניים ולשיער? מחסור בביוטין עלול להוביל לנשירת שיער ולפגיעה בבריאות הציפורניים. יחס עם זאת, מחסור בביוטין הוא תופעה נדירה ביותר, וככלל אנחנו ממלאים את מצבורי הביוטין שלנו מתזונה רגילה, שכן הוא קיים במגוון רב של מאכלים. אצל אנשים ללא מחסור בביוטין, נטילת תוספי תזונה המכילים ביוטין אינה משפרת את איכות או צמיחת השיער או הציפורניים.
ד"ר מרינה לנדאו היא דרמטולוגית בכירה ומייסדת MAHUT – קו מוצרים קוסמקליניים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו