אחת ולתמיד: תוספי קולגן - פתרון קסם או בזבוז כסף?

סקירת מחקרים מקיפה מצביעה על פער בין ההבטחות השיווקיות לבין ההוכחות המדעיות • האיחוד האירופי טרם אישר אף טענה בריאותית בנוגע לתוספים אלה • ומה אומרים המומחים?

הבעיה המרכזית בתוספי קולגן - אין ודאות לגבי יעילותם. צילום: GettyImages

הקולגן הוא כוכב עולה בתעשיית היופי. החלבון הזה, שחיוני למבנה העור והמפרקים, מוצג כפתרון פלא לכל דבר - מקמטים ועד בעיות שינה. ייצור הקולגן בגוף מואט באופן טבעי עם הגיל, בין אם אנחנו מגנים על עורנו מהשמש ובין אם לא. כדי לפצות על כך, תעשיית תוספי הקולגן פורחת ומציעה מגוון רחב של מוצרים.

הבעיה המרכזית בתוספי קולגן היא שאין ודאות לגבי יעילותם. ד"ר אנג'לי מאהטו, רופאת עור מלונדון, אמרה ל-BBC כי "יש מעט מאוד הוכחות מוצקות שהקולגן ישרוד את תהליך העיכול, יגיע למחזור הדם ומשם לעור". למעשה, כשחלבון כלשהו - כולל קולגן - מגיע לקיבה, הוא בדרך כלל מתפרק במהירות לחומצות אמינו, שהגוף יכול להרכיב מחדש לחלבונים שהוא זקוק להם באותו רגע.

לנג הנג, מדענית בכירה לתזונת האדם ברשות האירופית לבטיחות המזון (EFSA), מסבירה ל-BBC כי "באיחוד האירופי, אף טענה בריאותית לגבי תוספי קולגן לא קיבלה אור ירוק". לדבריה, טענות כמו הרעיון שקולגן עוזר לשמור על גמישות העור, או שהוא משפר את תפקוד המפרקים, טרם הוכחו מספיק במחקר מדעי.

תוספי תזונה (אילוסטרציה). "לא כולם יגיבו לתוסף קולגן באותה צורה", צילום: GettyImages

מי מממן את המחקרים?

אנדריאה סוארס, דיאטנית קלינית מג'ורג'יה, ארה"ב, מסבירה ל-BBC כי "קולגן נמצא אך ורק ברקמות החיבור של בעלי חיים". לדבריה, תוספי הקולגן מיוצרים מפרות, חזירים, עופות ודגים. "חלק מהתוספים הצמחיים טוענים שהם 'קולגן טבעוני', אך למעשה הם מכילים רכיבים שמעודדים ייצור קולגן כמו ויטמין C, חומצות אמינו ומינרלים שעוזרים לגוף לייצר את הקולגן שלו". סוארס ממליצה למי שבוחר ליטול תוספי קולגן להעדיף אבקה או נוזל המכילים לפחות 5-10 גרם קולגן למנה.

"המציאות היא שקשה למצוא מחקרים שאינם קשורים לתעשייה", אומר ל-BBC ד"ר דייויד האנטר, חוקר ראומטולוגיה קליני מאוניברסיטת סידני. "רבים מהמחקרים ממומנים על ידי חברות תוספי התזונה או נכתבים על ידי עובדים של חברות אלה". עם זאת, האנטר וחבריו מצאו בסקירה שיטתית של מחקרים כי תוספי קולגן עשויים להפחית כאבים הקשורים לדלקת מפרקים ניוונית בטווח הקצר.

מחקר מעניין נערך באוניברסיטת ג'ון מורס בליברפול. ד"ר רוברט ארסקין, חוקר בתחום פיזיולוגיית השרירים והעצבים, וצוותו מצאו כי נטילת קולגן שעבר הידרוליזה (תהליך פירוק לשרשראות קצרות של חומצות אמינו) בשילוב עם פעילות גופנית עשויה להגביר את ייצור הקולגן בגוף. "אני מאוד מתעניין בחקר הדרכים לשיפור הרווחה והביצועים של ספורטאים, ובמיוחד ספורטאיות", הוא אומר ל-BBC. "אני חושב שלקולגן יהיה תפקיד חשוב בכך".

האם כדאי ליטול תוספי קולגן? אין תשובה אחת שמתאימה לכולם. התשובה תלויה במטרה שלשמה אתם רוצים ליטול את התוסף, כמה זמן תוכלו להתמיד בנטילה, האם המחיר בהישג יד, והאם הקולגן משולב עם רכיבים אחרים. "לא כולם יגיבו לתוסף קולגן באותה צורה", אומר ד"ר ארסקין.

המומחים מציינים כי במקום להשקיע מאות שקלים בשנה בתוספי קולגן, אפשר להשקיע בתזונה מאוזנת, שתשפר את הבריאות במגוון דרכים. תזונה עשירה בחלבון וויטמין C מסייעת לגוף לייצר קולגן באופן טבעי, ובשילוב עם פעילות גופנית, שינה טובה והגנה מהשמש - יש לה יתרונות מוכחים למראה העור ולבריאות.

כל התוכן במאמר זה ניתן למידע כללי בלבד - ואין להתייחס אליו כתחליף לייעוץ רפואי 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר