לאחרונה התקבלו במרכז רפואי מאיר ארבעה בני נוער, בגילאי 14 עד 18, שנפגעו בעקבות שימוש בגז קצפות, אחד מהם נזקק לפיזיותרפיה ואפילו שיקום בעקבות פגיעה נוירולוגית מהשימוש בגז.
בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בקרב בני נוער וצעירים בשימוש לרעה בגז צחוק, המכונה גם "גז קצפות", המכיל חמצן דו חנקני N2O.
הגז, שנמכר במכלי מתכת קטנים בקיוסקים וברשת, משמש בתעשיית המזון לייצור קצפת ומכאן שמו, נשאף על ידי המשתמשים ישירות מהמכל או לאחר העברתו לבלון. רבים מהמשתמשים אינם מודעים לכך ששימוש בגז זה עלול לגרום לנזקים חמורים, חלקם בלתי הפיכים.
"הנערים הגיעו עם חולשה ברגליים, הפרעות בתחושה, קשיי הליכה ואף פרכוסים", מפרט פרופ' דני נמט, רופא בכיר במערך הילדים במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית. "בחודש האחרון הגיע נער בן 16, שהתלונן על תחושת נמלול בידיים וברגליים, קושי בהליכה ושינויים התנהגותיים כמו עצבנות-יתר ואגרסיביות. הנער סיפר על שימוש מסיבי בגז קצפות בשבועות שלפני אשפוזו", מספר פרופ' נמט.
עוד הוסיף פרופ' נמט: "בבדיקות מצאנו שהוא סובל ממחסור חמור בוויטמין B12, רכיב חיוני לתפקוד מערכת העצבים, הדם ולמערכות נוספות – מחסור שמאפיין שימוש כרוני בגז. בדיקת MRI של חוט השדרה הדגימה נזק אופייני לחשיפה ממושכת. בעקבות מצבו, הנער החל בטיפול יומי בזריקות B12 לצד פיזיותרפיה, ובהמשך הועבר לשיקום".
"עם זאת", מדגיש פרופ' נמט, "חשוב להדגיש שוב כי חלק מהנזקים הם בלתי הפיכים למרות הטיפול, ועלולה להישאר נכות לכל החיים. המכלים האלה נראים תמימים – אבל מדובר בסכנה ממשית. רבים רואים את מכלי הגז זרוקים בגינות ציבוריות, אך אינם מבינים שמדובר בחומר מסוכן שבו משתמשים בני נוער. בשונה מהשימוש רפואי שבו הגז מהול בחמצן, וניתן לתקופות קצרות ותחת בקרה, כאשר הוא נשאף ישירות מהמכלים – מדובר בחמצן דו-חנקני כמעט טהור, שעלול לפגוע במספר מערכות בגוף, ובמיוחד במערכת העצבים והדם".
"השימוש בגז זה עלול לגרום לפגיעות חמורות, במיוחד כאשר מדובר בצריכה ממושכת, לרבות הפרעות תחושה, טשטוש ראייה, סחרחורת, פגיעה בקואורדינציה, איבוד זיכרון ואף לאובדן הכרה, וכן לפרכוסים ונזק נוירולוגי בלתי הפיך ואף למוות", מזהירה ד"ר נירית לב, מנהלת המחלקה הנוירולוגית במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית.
"גז הקצפות מפריע לפעילות ויטמין B12 שהוא חיוני לפעילות תקינה של מערכת העצבים וחלק מהטיפול הוא השלמת ויטמין זה בדחיפות", מסבירה ד"ר לב ומוסיפה: "הפגיעה הנוירולוגית המרכזית שאנחנו רואים היא בעיקר פגיעה בחוט השדרה ובמערכת העצבים ההיקפית. זה גורם לחולשה בארבע הגפיים עם פגיעה בהליכה ובפעילות המוטורית, והיא מלווה בהפרעה תחושתית ולפעמים גם בשליטה בסוגרים".
"מדי חודש-חודשיים מגיעים למחלקה הנוירולוגית צעירים, לרוב בשנות העשרים לחייהם, לאחר שימוש בגז קצפות. הם מגיעים עם חולשת רגליים והפרעות תחושתיות מתקדמות ולאחר בירור עולה כי השתמשו בגז קצפות. הצעירים הללו, שהיו בבריאות מלאה, מזיקים לעצמם בצורה שאינה תמיד הפיכה, וכואב לראות כי חלקם עלולים להישאר מגיל כל כך צעיר עם נכות קשה".
"חשוב כי אנשים יבינו שהשימוש בגז זה מסוכן ופוגע מאוד מבחינה נוירולוגית. כן חשוב לדעת כי במידה ומישהו השתמש וחש חולשה, הפרעות בתחושה או הפרעות במתן שתן - חיוני להפסיק מיד את השימוש ולהגיע לבדיקת נוירולוג", מציינת ד"ר לב.
לפני מספר חודשים דיווחנו על צעיר בן 20 שנזקק לסיוע כיסא גלגלים ולשיקום בעקבות חולשה פיזית משמעותית בגפיים, שנגרמה משימוש בגז צחוק. כמו כן, פרסמנו דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת התריע כי למרות עדויות על עליה בהיקפי השימוש למשרדי הבריאות החינוך או ביטחון הפנים, אין נתונים על היקף התופעה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו