שומרים על כשרות בארץ אך מחפפים בחו"ל? המדריך הזה בשבילכם

חוברת חדשה תסייע לכם להשיג מאכלים כשרים בחו"ל גם אם אין עליהם חותמת כשרות של רבנות כל שהיא • "אנשים אוטמים את השכל הישר שלהם ונצמדים לחותמות כשרות או להרגלים ישנים, כשלעתים יש מרחב גדול של אפשרויות מותרות", מסביר כותב החוברת, יואב שורק

חופשה משפחתית (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

אם עד היום הייתם צריכים לסחוב איתכם מהארץ כמות גדולה מאד של שימורים מכל מיני סוגים, כעת חוברת חדשה שכתב יואב שורק - הוגה, פובליציסט ויו"ר תנועת "לכתחילה - בית לתורה ישראלית", עורך לשעבר של כתב העת "השילוח" ודוקטור להיסטוריה, תעשה לכם סדר בתחום ותאפשר לכם להיפטר מהצורך לסחוב איתכם מוצרים רבים וכשרים מהארץ.

"אני ומשפחתי טיילנו רבות בחו"ל לטיולים וכך עלתה אצלי המודעות לתחום הכשר ולבעיות השונות בחו"ל, אך לא הייתה חוברת הסברה של מה מותר ומה אסור בלשון פשוטה. החוברות שהיו בנושא הכשרות היו מלאות מושגים תורניים ובהפניות לספרות הלכתית, שהאדם הממוצע, בייחוד אדם מסורתי שרוצה לשמור על כשרות לא היה מוצא בהם את הידיים והרגליים. כך נוצרה תופעה שאנשים רבים ששמרו בארץ על כשרות לא עשו זאת בחו"ל", מסביר שורק, את הבסיס הרעיוני לכתיבת החוברת שלו.

המצב הנוכחי, שמקשה מאד על הישראלי הפשוט, הוביל את יואב שורק לכתוב בעצמו חוברת בנושא שהחידוש המרכזי בה הוא השפה הפשוטה. "פעלתי לפשט עד כמה שאפשר כדי שגם האדם הפשוט יוכל לראות איך הוא יכול לשמור על כשרות בחו"ל או לפחות להיות כמה שיותר צמוד לאכילה כשרה. ממש רציתי שאנשים יטיילו, ירגישו את המקומות שבהם הם מטיילים, יוכלו אפילו לשבת בבתי קפה ועדיין לא יצטרכו לוותר על דברים שהם שומרים בארץ". 

"ישראלים רבים נצמדים להלכה", צילום: יואב שורק

"יכולתי לכתוב חוברת כזו כי שנים בררתי את הנושא, התייעצתי עם רבנים וצברתי ניסיון גם בעקבות הטיולים הארוכים שעשיתי עם המשפחה שלי. ככה יכולתי מאד להקל בתוך מסגרות ההלכה ולכתוב מדריך מובן עד כמה שהדבר אפשרי", הוא מוסיף. 

אחד הדברים שסייעו מאד לכתיבת החוברת הוא המצב של התעשייה המודרנית שמפרטת את המוצרים והחומרים שיש בכל מאכל בשוק וכן גם הניקיון וההקפדה על הייצור באופן המדויק ביותר.

"בעידן שלנו יש הקפדה מאד מאד חמורה, לפחות במדינות המערב, על כתיבה מדויקת של סוגי החומרים בכל מאכל, על ניקיון המפעלים ויש גם הרבה התחשבות בצרכנים צמחונים וטבעונים. זה מאפשר לא פעם לקנות מוצר שאין עליו חותמת כשרות וזאת כי אין במוצרים שלו משהו לא כשר. אני מתכוון למאכלים שאין בהם שומן, מרגנרינה, יין או גבינה קשה. מדובר במאכלים רבים מאד", מסביר שורק.

החוברת של יואב שורק, בקרוב בשדות התעופה, צילום: יואב שורק

כותב החוברת הוסיף וציין מטרה נוספת בכתיבת החוברת והיא הסיוע לאדם הפשוט שלא מתמצא בהכרח בשפה המדוברת במקום שבו הוא מטייל. "בתחומים ההלכתיים אנשים אוטמים את השכל הישר שלהם ונצמדים לחותמות כשרות או להרגלים ישנים, כשלעתים יש מרחב גדול של אפשרויות מותרות. לכן כתבתי את החוברת וזאת כדי להקל על המטייל, אני גם מסביר מה לשאול ואת מי לשאול כדי להבין מה ניתן לעשות. ככלל זה קל הרבה יותר אם יש שפה משותפת עם המקומיים כי אז הם ממש יכולים לסייע ומעבר לכך גם כתבתי הסברים רבים בתחום".

אז מה אתה ממליץ למשפחה שמתכננת טיול ארוך?

"ראשית לשכור בית ולהכשיר בו את המטבח, אחר כך אפשר לא רק לקנות ירקות ופירות וכן דגים כשרים אלא ממש לצאת החוצה ולרכוש מוצרים שעומדים בכל דרישה הלכתית. יש גם בחוברת הסברים איך אפשר לשבת בבתי קפה במקומות השונים וכך לחוש את התרבות ואת הטעמים באזור הטיול. זה ממש חשוב כי בעבר או שאנשים נסחבו עם אוקיינוס של שימורים או פשוט ויתרו בחו"ל על אכילה כשרה".

ומה לגבי בשר?

"בחו"ל אין שחיטה כשרה ולכן אסור לא רק לאכול חזיר וארנבות או שפנים אלא גם בשר של עוף, כבשים ובקר. הסיבה היא שאין שחיטה כשרה והכל מוגדר כנבלות וטריפות. זה התחום המרכזי שצריך לשים אליו לב ולבדוק גם במוצרים שאין שומן של בעלי החיים האלו. אם בכל זאת אתם רוצים לאכול בשר בחו"ל אז כדאי לטייל באזור שיש בו מעדנייה כשרה. זה התחום המרכזי שבו אין דרך להתיר אבל בהמון דברים אחרים בהחלט ניתן לקנות ולאכול דברים ברחבי העולם".

יואב שורק באחד מטיוליו בחו"ל, צילום: יואב שורק

רבנים ופוסקים עברו על החוברת הזו?

"הראיתי אותה לרבנים ופוסקי הלכה, לחלק היה מה להעיר אבל לא היה אחד שממש התרגז או התנגד למה שכתבתי". 

בכל הנוגע להשגת החוברת כיום ניתן להוריד אותה מהאתר "לכתחילה - בית לתורה ישראלית", (https://www.isratora.org.il/) שהקים יואב שורק יחד עם הרב חיים וידל. נרשמים ונכנסים לרובריקת הפרסומים בעמוד הראשי ואז ניתן להוריד את החוברת או לסלולר או להדפיס אותה.

בהמשך הדרך החוברת תמכר במחיר שווה לכל נפש בשדות התעופה וזאת אחרי שיתווספו אליה מאמרים נוספים. מאמר אחד שיתווסף יהיה יותר רבני ובו יוסברו הנימוקים לדברים שהותרו בחוברת הראשונה. כמו כן, מתוכנן גם מאמר נוסף שיסביר את התרבות הקולינרית שמצויה באתרי טיול רבים בעולם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר