השמש חייכנית מתמיד: מחקר ישראלי חדש, המשותף ללאומית שירותי בריאות ולאוניברסיטת בר־אילן, מצא כי מי שסבלו ממחסור בוויטמין D היו בסיכון גבוה פי 1.45 להידבקות בקורונה ובסיכון גבוה פי 2 לאשפוז, בהשוואה למי שרמת ויטמין D בגופם תקינה.
ממצאי המחקר תומכים בכך שמחסור בוויטמין D היה גורם סיכון עצמאי לתחלואה ולאשפוז בשל קורונה. זאת, גם בנטרול משתנים אחרים דוגמת גיל ומחלות רקע. במחקר נבדקו כל המבוטחים בלאומית שביצעו בדיקת מטוש בחודשים מארס ואפריל (בגל הראשון), ושהיה עבורם רישום של רמות ויטמין D.
בסך הכל נבדקו 7,807 אנשים, מתוכם 782 (10.1%) אובחנו כחיוביים לקורונה. במחקר נמצא שבקרב מטופלים שנדבקו, הרמה הממוצעת של ויטמין D בדם היתה נמוכה באופן משמעותי מאשר אצל אלו שלא נדבקו. המחקר המלא פורסם בכתב העת המדעי "FEBS".
"נמצא שאצל קבוצת המטופלים החיוביים לנגיף עם רמה נמוכה של ויטמין D בדם, היה סיכוי גבוה יותר לתחלואה קשה יותר ולצורך באשפוז", מסביר ד"ר יבגני מרזון, מנהל המחלקה לרפואה מנוהלת של לאומית שירותי בריאות, ומוסיף: "גיל מעל 50 היה גורם סיכון משמעותי נוסף לתחלואה קשה".
עוד בנושא:
שליש מחולי הקורונה חווים תסמינים שבועות ארוכים לאחר האבחון
מחקר: הקורונה עלולה לגרום לעקרות בגברים
מחקר: נוגדני הקורונה מתחסלים במהירות
ד"ר מרזון מדגיש כי "ההמלצה שלי, בעיקר לאנשים מבוגרים, היא לקחת תוספת של ויטמין D. לפי המחקר שלנו, יש סיכוי שרמות גבוהות של ויטמין D הן גורם מגן מקורונה ומסיבוכיה. המחקר שערכנו הוא הגדול מסוגו עד כה בתחום זה, אך הוא לא היה מחקר התערבותי, ועדיין אי אפשר לקבוע קשר סיבתי בין מתן ויטמין D לבין מניעת הידבקות בנגיף קורונה".
מעבר לכך, המחקר עלה על ממצא מעניין נוסף. "מפתיע שמצבים כרוניים כגון שיטיון, מחלות לב וכלי דם ומחלות ריאה כרוניות, אשר נחשבו כגורמי סיכון במחקרים הקודמים, לא נמצאו במחקר שלנו כגורם המגביר את שיעור ההידבקות", אומר פרופ' שלמה וינקר, ראש חטיבת רפואה בלאומית שירותי בריאות, "אנו מניחים שממצא זה קשור להקפדה על ההנחיות בקרב חולים כרוניים".
"לפי הניתוח שלנו, מטופלים החיוביים ל- COVID-19 היו צעירים יותר מאשר אלה שלא נדבקו. שיאי ההדבקה היו בגילאי 25 וגילאי 50", אומרת ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן, ראש המעבדה למחלות מורכבות בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן. "יתכן שאת השיא הראשון סביב גיל 25 אנו מזהים עקב מנהגי ההתקהלות בגילאים צעירים אלו. השיא מסביב לגיל 50 עשוי להיות קשור לאורח החיים שמערב הרבה קשרים חברתיים בשילוב עם מחלות כרוניות", היא מוסיפה.
ויטמין D חשוב לבריאות העצם ומחסור בו נקשר למחלת האוסטאופורוזיס, אך יש גם השערות שהוויטמין משפר את מערכת החיסון. קיימות עדויות מדעיות לתרומת ויטמין D להקטנת הסיכון לזיהומים חריפים בדרכי הנשימה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו