מחקר: זריקות הרזיה מגבירות סיכון למחשבות אובדניות ב-45%

מניתוח המבוסס על מידע של ארגון הבריאות העולמי עולה כי המשתמשים באוזמפיק, וויגובי וריבלסוס דיווחו על התרחשות התופעה • זאת למרות שב-FDA פורסם כי איו הוכחות שהטיפול מוביל לאובדנות • ד"ר רז הוגאל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה: "יש לקחת את הממצאים בערבון מוגבל"

וויגובי. . צילום: רויטרס

תופעת לוואי לזריקות ההרזיה: משתמשים בזריקות ההרזיה אוזמפיק ו-וויגובי הם בסיכון גבוה ב-45% למחשבות אובדניות. כך עולה מניתוח מקיף שמבוסס על נתוני המידע של ארגון הבריאות העולמי.

המחקר מתייחס לחומר הפעיל סמגלוטייד שנמצא בזריקת ההרזיה הפופולרית וויגובי, בזריקה לטיפול בסוכרת אוזמפיק ובכדורים לסוכרת ריבלסוס. בנתונים שנאספו בשנים 2023-2020 נמצא כי משתמשי סמגלוטייד דיווחו על מחשבות אובדניות בשיעור גבוה ב-45% בהשוואה לכל שאר התרופות במאגר הנתונים של ארגון הבריאות העולמי, שכולל דיווחים מ-140 מדינות.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי JAMA על ידי גאורגיוס שחורצאניטיס (Schoretsanitis), מבית החולים Zucker Hillside בגלן אוקס ניו יורק ועמיתיו, שציינו כי הנתונים "מחייבים בירור דחוף". בקרב יותר מ-30,000 דיווחים של אנשים שהשתמשו בחומר הפעיל סמגלוטייד, מצאו החוקרים 94 דיווחים אודות מחשבות אובדניות.

עלייה ב-45% במחשבות האובדניות, צילום: GettyImages

הקשר לא נמצא בקרב משתמשים בתרופות אחרות לסוכרת והשמנה המכילות לירגלוטייד (התרופות ויקטוזה וסקסנדה), ומבוססות כמו אוזמפיק על ההורמון 1GLP. בתרופות אלו נמצאה עליה של 4% בלבד בסיכון למחשבות אובדניות, ובסה"כ 116 דיווחים על מחשבות אובדניות בקרב 52,000 משתמשים בלירגלוטייד.

"לצד הממצא העיקרי שלנו שהיה הסימן לקשר בין מחשבות אובדניות לשימוש בסמגלוטייד, זיהינו תת קבוצה של אנשים בסיכון גבוה יותר למחשבות אובדניות", אמר שחורצאניטיס. לדבריו מדובר באנשים שנטלו מלבד אוזמפיק או וויגובי או ריבלסוס גם תרופות מרדימות (בנזודיאזפינים) או נוגדי דיכאון. על פי המחקר מי שנטלו נוגדי דיכאון לצד תרופות ההרזיה היו בסיכון גבוה פי 4.45 למחשבות אובדניות ומי שנטלו תרופות שינה לצד תרופות הרזיה היו בסיכון גבוה פי 4.

"בהתבסס על ממצא זה, אנו מציעים שרופאים הרושמים את התרופות צריכים ליידע את המטופלים שלהם על הסיכונים, ולהעריך את ההיסטוריה הפסיכיאטרית ואת מצבם הנפשי של המטופלים לפני תחילת הטיפול בסמגלוטיד". הוא ציין כי "טיפול בטוח בסמגלוטייד צריך להיות מבוסס על הערכה זהירה של סיכון מול תועלת ולכלול גם את פוטנציאל הסיכון של מחשבות אובדניות".

"אנשים עם השמנה נמצאים בסיכון להפרעות נפשיות"

יש לציין כי בינואר האחרון פרסם מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) סקירה שממנה עולה כי אין הוכחות שזריקות ההרזיה גורמות למחשבות אובדניות או להתאבדות. זאת בעקבות דיווחים קודמים. באפריל האחרון פרסמה רשות התרופות האירופאית (EMA) הצהרה דומה.

לא מצאו קשר בין התרופה למחשבות אובדניות. ה-FDA, צילום: רויטרס

פרופ' דרור דיקר, מנהל המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנה בבית החולים השרון: "הFDA- בדק לא מצא סימן לקשר בין תרופות ההרזיה למחשבות אובדניות. בנוסף במחקרים פרוספקטיביים של 5 שנים לא נמצא סמן.

"לא ברור לי למה מעלים את הנושא הזה שוב. ככלל אנשים החיים עם השמנה נמצאים בסיכון להפרעות נפשיות. גישתי הינה כי יש לשקול היטב מתן כל תרופה בכל חולה, בוודאי בחולים החיים עם השמנה. בנוסף החולים הללו מחייבים מעקב רב מקצועי שבדרך כלל לא מבוצע ולכן גם מחקר זה מדגיש את חשיבות המעקב הרב מקצועי".

ד״ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה: "מחקרים להערכת ההשפעות של הטיפולים התרופתיים למחלת ההשמנה לטווח הקצר והרחוק הם חשובים. עם זאת יש לקחת את ממצאי המחקר הנוכחי בערבון מוגבל, מאחר וסטטיסטית מדובר במספרים מועטים מאוד מתוך עשרות מיליוני בני אדם שנטלו את התרופות במשך שנים רבות.

"על מנת להסיק מסקנות טיפוליות יש צורך לשכלל נתונים נוספים של המטופלים במחקר - כגון רקע רפואי קודם, תרופות נוספות, תמונה פסיכוסוציאלית קודמת ועוד. חשוב להדגיש - מטופלים בתרופות למחלת ההשמנה צריכים להיות תחת פיקוח רפואי וצוות רב מקצועי - על מנת לעקוב אחר תהליך הטיפול ולבצע התאמות תרופתיות נדרשות במהלכו בהתאם לצורך הטיפולי".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר