מחקר: הסיכוי של אישה לקבל מרשם למשכך כאבים נמוך מזה של גבר

מחקר של האוניברסיטה העברית, בית חולים הדסה ואוניברסיטת בן גוריון בדק את הפערים בין נשים לגברים במתן משככי כאבים ומתן טיפול רפואי • גם בנושא שיכוך כאב וטיפול בכאב ישנם פערים לרעת הנשים. נשים מקבלות טיפול פחות טוב ומשך ההמתנה שלהן לטיפול ארוך יותר

משככי הכאבים . צילום: צילום: גטיאימג'ס

 ממחקר חדש של האוניברסיטה העברית, בית חולים הדסה ואוניברסיטת בן גוריון, עולה כי הסיכוי של אישה לקבל מרשם למשכך כאבים נמוך יותר בכ-10% מזה של גבר, גם כשמדובר באותה תלונת כאב בדיוק- כך עולה.

עוד עולה מהמחקר, כי גם בנושא שיכוך כאב וטיפול בכאב ישנם פערים לרעת הנשים. נשים מקבלות טיפול פחות טוב ומשך ההמתנה שלהן לטיפול ארוך יותר. החוקרים בחנו 21,851 מכתבי שחרור של מטופלים שהגיעו לחדרי מיון בישראל ובארה"ב עם תלונות כאב (17,576 מכתבים מישראל, ו4,275 מארצות הברית) בשנים 2014-2019.

החוקרים ניתחו את הרשומות הרפואיות האלקטרוניות בשיטות סטטיסטיות על מנת לבדוק מה הסיכוי של מטופלות נשים לקבל שיכוך כאבים בהשוואה למטופלים גברים, גם כאשר מתחשבים ברמות הכאב המדווחות שלהן. הם מצאו שהסיכוי של אישה לקבל מרשם למשכך כאבים נמוך יותר בכ-10% מזה של גבר, גם כשמדובר באותה תלונת כאב בדיוק. עוד נמצא כי אחיות נטו לתעד פחות את תלונות הכאב של הנשים במערכת הממוחשבת, ונשים חיכו לטיפול בכאב במיון בממוצע 30 דקות יותר מגברים. הממצאים נותרו משמעותיים סטטיסטית גם כאשר לוקחים בחשבון את מאפייני המטופל, הרופא, וחדר המיון. הממצאים היו דומים בישראל ובארצות הברית.

בדיקה אצל רופא, צילום: ללא

החוקרים ניתחו מידע על ציוני כאב, תרופות שנרשמו, ומאפיינים אחרים. הממצאים פורסמו בכתב העת המדעי PNAS של האקדמיה האמריקנית הלאומית למדעים. הובילו את המחקר הדוקטורנטית מיקה גוזיקביץ' ופרופ' שהם חשן-הלל מבית הספר למינהל עסקים ומרכז פדרמן לחקר הרציונליות באוניברסיטה העברית, ד"ר תום גורדון-הקר מהפקולטה לניהול באוניברסיטת בן-גוריון, וד"ר אלכס גיללס-הלל מהדסה ומבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית.

גוזיקביץ' מסבירה: "ההטייה שמצאנו במתן משככי כאבים עומדת בניגוד להמלצות הרפואיות, שמנחות שלא להתייחס למין המטופל". ד"ר גורדון-הקר מוסיף: "מצאנו גם שרופאים ורופאות מוטים במידה דומה. כולם.ן מטפלים.ות פחות בכאב של נשים. ייתכן שההסבר הוא תפיסות סטריאוטיפיות דומות".

ניסוי נוסף שערכו, בחן את התפיסות הסטריאוטיפיות האלו. 109 אחיות מבית חולים אמריקאי קראו סיפור קליני על מטופל או מטופלת שמגיעים למיון, עם תלונת כאב מוגדרת והיו צריכים לדרג את רמת הכאב ולתת טיפול. החוקרים ניתחו את הרשומות רפואיות האלקטרוניות באמצעות שיטות סטטיסטיות, תוך התמקדות בהבדלים בין המינים בטיפול בכאב.

פרופ' חשן-הלל מפרטת: "נדהמנו לגלות שלמרות שהפרטים היו זהים עבור המטופל והמטופלת, האחיות דירגו את הכאב של המטופלת כפחות חזק משל המטופל". הממצא הזה תומך בהשערת החוקרים שההטיה בטיפול בכאב נובעת מתפיסה סטריאוטיפית, לפיה נשים מדווחות על כאב בצורה "היסטרית" ומוגזמת. "אפילו רופאים, השואפים להעניק את הטיפול הטוב ביותר, לא חסינים בפני סטריאוטיפים". ד"ר גיללס-הלל מציע תקווה לעתיד: "אנו מציעים להכניס לכלל בתי החולים תזכורות פשוטות בעת טיפול בכאב, שיעזרו לצוות הרפואי לקבל החלטות באופן שמצמצם הטיות פסיכולוגיות, כך שנוכל להבטיח טיפול מצוין ושוויוני לכולן ולכולם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר