סלט פנצנלה הוא אחת המנות המיוחדות והצבעוניות שיש למטבח האיטלקי להציע. מדובר אמנם במנה פשוטה יחסית, שמגיעה מאחת הארצות הקולינריות ביותר בעולם, אבל בחיבור המרכיבים ממנה היא עשויה יש קסם שגורם הנאה. רבים מהמאכלים שמגיעים מארץ המגף נוצרו, למעשה, מתוך פשטות וצורך בסיסי להשתמש בקיים, במה שיש. כך גם סלט פנצנלה. המנה, המוגשת היום במסעדות, הייתה פעם מאכל של עניים. היא נולדה בעיר פירנצה בטוסקנה במטרה לנצל שאריות לחם שהתייבש וירקות זולים שנשארו.
את הסלט אפשר להכין במגוון ורסיות. המאפיינים המגדירים אותו הם תיבול שמן זית וחומץ, ירקות כמו עגבניות, מלפפונים ובצל, חתוכים גס, וכמובן, נתחי הלחם היבש. את הלחם קולים, הוא הופך פריך וכאשר מערבבים אותו עם רכיבי הסלט, הוא סופג את טעמי הרוטב. המתכון שלפניכם לפנצנלה הוא עשיר ומשלב, בין היתר, גבינת מוצרלה בפאלו קרועה. אל תחששו להכין אותו עם הידיים. זה מוסיף קסם למנה.
מתכון סלט פנצנלה
רכיבים
1 עגבנייה חתוכה גס
6 עגבניות שרי (אפשר בצבעים שונים) חתוכות לחצאים
1 גמבה אדומה חתוכה או קרועה לרצועות עבות
1 מלפפון חתוך לפרוסות
חצי בצל סגול פרוס לרצועות
בערך כפית פלפל ירוק חריף פרוס דק
1 כדור מוצרלה בפאלו
4 זיתי קלמטה
10 עלי בזיליקום
ענף קטן של עלי אורגנו טריים מהגינה או מהעציץ (אם אין, אפשר לוותר)
שאריות לחם, חלה או פיתה מאתמול (בערך שתי פרוסות או פיתה) קרועים לחתיכות גסות
לרוטב
בערך שבע כפות שמן זית
4 כפיות חומץ בלסמי
שן שום כתוש
קורט מלח אטלנטי גס
קמצוץ תבלין צ'ילי יבש
אופן ההכנה
מכוונים תנור ל-300 מעלות.
מניחים בתבנית מתאימה קרעי לחם יבש בצד אחד וקרעי פלפל אדום בצד השני.
יוצקים שמן זית בנדיבות, מערבבים עם הידיים את הלחם בנפרד ואת הגמבה בנפרד.
מכניסים את התבנית לתנור עד שהלחם והגמבה מקבלים צריבה יפה. מוציאים וממתינים שיתקרר.
בקערית קטנה מערבבים יחד את מרכיבי הרוטב.
מכניסים לקערה גדולה עגבניה, עגבניות שרי, מלפפון, בצל, פלפל ירוק חריף.
מפרקים את זיתי הקלמטה מבגלעין לתוך הקערה, קורעים את כדור המוצרלה לתוך הקערה, מוסיפים עלי בזיליקום ואורגנו טריים, מוסיפים את הפלפל האדום הקלוי ואת קרעי הלחם הקלוי.
יוצקים מעל הכל רוטב ומערבבים קלות עם הידיים.
אפשר להגיש בצלחת שטוחה.
בתיאבון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו