ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (שני) בעליית המחירים של דמי התפעול בשירות המשלוחים וולט, ובדרכים למנוע ניצול של הצרכנים על ידי החברה.
לפני כחודש העלתה החברה את דמי התפעול המתווספים למשלוחים - משני שקלים לעד 5.9 שקלים. זאת בנוסף לדמי המשלוח. עליית המחירים גררה ביקורת גדולה, בשל חלקה הגדול של החברה בענף המשלוחים בארץ.
חבר הכנסת רון כץ מיש עתיד, שיזם את הדיון קרא לחברה למצוא פתרון לעליית המחירים ואיים שאם הדבר לא יקרה - יימצא פתרון בצורת חקיקה.
"זה אחד הדיונים המשמעותים שקיימנו פה בתקופה האחרונה. יש בעיה של מונופול בשוק הישראלי, אמר כץ. "יש גורם אחד ששולט בכל המשק כשאנחנו מזמינים אוכל ממסעדה. יש כאלה שלא יודעים, אבל כשאנחנו מזמינים המבורגר מוולט, 30% הולך לוולט וזה בנוסף לדמי משלוח ודמי תפעול. על אותו המבורגר שעולה 30 שקלים משלמים לוולט 70 - רק בגלל שהם יכולים. זה המקום להגיד 'חאלס'. רשות התחרות חייבת להתעורר. היא צריכה לראות מה קורה עם וולט מרקט ומה קורה עם תיעדוף של מסעדות מסוימות".
"לא אפשרי שבתקופה כזו חברה מעלה מחירים"
עוד ציין: "ניסיתי לדבר עם החברה ולהציע להם אפשרויות שיפגעו פחות בצרכן, אך לצערי זזה לא עבד. העלאות מיסים בכלל לא נכונות בתקופה הזו. סולידריות חברתית זה משהו שכולם צריכים להתייחס אליו. זה לא אפשרי שבתקופה כזו חברה מעלה מחירים. ולמה וולט מעלה? כי אין לה תחרות במשק".
"במסעדות, שחצי מהן קורסות אומרים שהעלויות של וולט בלתי אפשריות", אמר וקרא לחברה: "אני קורא לכם לפנות לסולידריות חברתית ולרדת מהעלאת דמי התפעול ומהמנוי. אם זה לא יקרה - זה יתבצע בצורת חקיקה. אני יודע שאתם תגידו שהמנוי מוזיל, אבל זה לא מוזיל". לסיום קרא למסעדנים: "יהיה פתרון אחר, גם אם זו תהיה חקיקה. נמצא פתרון לוולט".
חבר הכנסת אברהם בצלאל מש"ס הוסיף: "הציבור שלי לא משתמש בשירות של וולט, אבל קרה שינוי מהותי שנוגע לצרכנים. עליית המחירים פוגעת במעסיקים ובצרכנים. צריך למצוא לזה פתרון. יש תחושה שבגלל שהם לבד במגרש - זה משפיע. אני חושב שצריך להכניס עוד שחקנים. ש דיבור על חיבור בין פנגו לגט. צריך לדאוג לצרכן שצורך משלוחים, במיוחד בתקופה הזו שקשה כלכלית. אין כיס שלא מרגיש את הקושי בכל נושא".
קריאה להתערבות של הרשות לתחרות
אלעד סבג, היועץ המשפטי של יאנגו דלי אמר בדיון: יש לנו שוק חופף גדול מאוד עם וולט שזה חברת וולט מרקט. למעשה אחרי שיאנגו דלי הוקמה בתחילת העשור הנוכחי, ראו בוולט את המהלך והחליטו להשיק שירות דומה. אנחנו בירכנו על זה ואנחנו עדיין מברכים על זה כי תחרות היא דבר טוב וגורמת לכולם להשתפר. הבעיה היא שוולט מרקט הפכה להיות קמעונאי גדול, ותחת אותה קטגוריה של וולט, בעצם דרים גם וולט מרקט ולצידו וולט, שמוכרת באותה באפליקציה גם מוצרים של הקמעונאיים הגדולים כמו שופרסל וכו'. כשיש לקמעוניים הגדולים אפשרות לעבוד דרך וולט זה מוריד להם את המוטיבציה להשקיע באיכות שירות המשלוח שלהם. ביאנגו דלי הזמן הממוצע למשלוח הוא בערך 25 דקות, ברשתות הגדולות זה נע בין 12-24 שעות. הרשות לתחרות צריכה להגיד לוולט שהם צריכים לעסוק או בוולט מרקט או לעסוק בשליחויות של סופרים אחרים״.
"אין דבר כזה בלעדיות בוולט"
"וולט זו פלטפורמה טכנולוגית והיא מאפשרת בחירה חופשית להזמין מה שרוצים", הגיב לביקורת עומרי שיינפלד, משנה למנכ"ל וולט הגיב. "יש את הצד של בתי העסק כשהמטרה היא לחבר את העסק מבלי לפתוח חדר נוסף או סניף נוסף ומבלי לקחת סיכון. עבור השליחים וולט מאפשרת הכנסה נוספת למי שרוצה וכמה שהוא רוצה".
"אנחנו נמצאים 6 שנים בישראל. בוא נזכור מה היה פה לפני 6 שנים. היחידים לנהל מערך עוצמתי עם הרבה ווליום זה רק החזקים. ל-80% מהעסקים הקטנים לא היה סיכוי לשלוח מדי יום משלוחים. לגבי השינויים שעשינו בוולט לפני פחות מחודש, בחלקם זה הורדת מחירים ובחלקם זו עליית מחירים".
"אני אדבר על החלק של הירידה שכנראה זה לא תוקשר טוב. לעסק טיפוסי יש 3 סוגי הוצאות קבועות: שכירוית, חשמל ועוד, יש עלות עובדים, שאלה הוצאות קבועות, שלא קשורות לוולט ויש את השליש השלישי שזה מזון. מתוך השליש הזה שבו נוגעים כשאתה מצטרף לוולט יש עמלה של עד 27%. מה בעל העסק חוסך שאנחנו נותנים את השירות הזה? הוא חוסך שיווק, משלוחים ועוד. אנחנו מכניים מערך של שירות לקוחות עם 1500 עובדים סביב השעון. בעולם הישן רק לחזקים הייתה את הטכנולוגיה הזו. על זה העמלה ועל זה העלות וכן יש הרבה עלויות לאפליקציה וכן לשלוח ולהביא את המשלוח תוך חצי שעה.
"שאלתם על ההתייקרות. עשינו מהלך ואנחנו רגישים לכל מה שקורה סביבנו. כולם מכירים את הגזירות של ינואר וכו'. עשינו מנוי בשם וולט פלוס. משתמש תדיר בשבוע יכול להצטרף למנוי בעלות של 49 שקלים לחודש ובעצם אם הוא יזמין 3-4 משלוחי בחודש, זה שווה לו. בנוסף, זה מעלה את הווליום לעסקים שמצטרפים לוולט פלוס. בנוסף, כל יום באפליקציה יש הנחות של 15-20 שקלים כדי לתמרץ הזמנות. גם אני עם 4 ילדים, אני לא מנותק ממה שקורה פה".
חבר הכנסת כץ הגיב בחוסר סבלנות לתשובותיו של שיינפלד אשר אינו התייחס לעליית דמי התפעול ואמר לשיינפלד. "מפה תצא חקיקה היא מוכנה על השולחן שלי. יש בישראל יוקר מחייה ואתם חלק ממנו. אתה רוצה לענות על זה למה העליתם את דמי התפעול? בסוף תצא מפה החלטה".
על כך ענה שיינפלד: "דמי התפעול של וולט נהוגים בכל העולם והמחיר של העמלה דומה לעולם. בנוסף, נאמרו פה דברים שאני לא רוצה לחזור עליהם, שאינם אמת. אין דבר כזה בלעדיות בוולט לא ללקוח, לא לבית עסק ולא לשליח. אין דבר כזה בלעדיות בוולט".
"אני מצפה מוולט שנחשוב ביחד", הוסיף. "אני מניח שהיו להם את החשבונות שלהם, אבל צריך לחשוב איך ממקסמים את זה כמה שאפשר כדי להוריד את המחיר. יש רשות שאמורה לקום ליוקר המחייה. לצערי בתקופה האחרונה פחות נלחמים בזה וכל אחד עושה מה שבא לו ואני אומר את זה באופן כללי".
מנכ"ל משלוחה, דניאל רחמים, ציין כי יש לו עדות של מסעדה שאומרת שיש לה בלעדיות עם וולט, והוסיף כי רשות התחרות קנסה את וולט שהודתה שקידמה מסעדות. "היו מסעדות שעזבו אותנו כדי לקבל הבלטה בוולט. כל המסעדות שלא עובדות עם משלוחה משלמות עמלה מופחתת ומקבלות לא מעט עבודה", אמר.
יו"ר איגוד המסעדות והברים בישראל, יקיר ליסיצקי , אמר כי הפרמטרים למונופול זה נתח שוק של מעל 50% וכוח שוק משמעותי, וולט עומדת בפרמטרים באופן אבסולוטי. הוא הוסיף: "נשגב מבינתי למה רשות התחרות לא כאן. אנחנו בכלל לא פונים לוולט, היא חברה פרטית ועושה את מה שהיא עושה כי אפשר, אנחנו דורשים חקיקה עד שהשוק ייפתח לתחרות.
מנכ"ל מסעדנים חזקים ביחד, תומר מור, הוסיף כי הוא לא אומר לרגולטור מה לעשות, אבל כשיש סטייה כל כך משמעותית זה מחייב בדיקה. לדבריו, "המסעדן הבודד לא יכול להילחם בתאגיד ענק כזה. הרגולטור חייב להתערב". המסעדנית ליבת מנחם ציינה כי אין לה ברירה אלא לעבוד עם וולט, ואמרה: "אם אני לא עובדת איתם אני לא קיימת. אני לא מבינה את העמלה ולא מבינה את העלייה. המוצר אותו מוצר, המשלוח אותו משלוח, אז למה הלקוח צריך לשלם יותר על משהו שהוא בדיוק אותו הדבר?".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו