ועדת הכלכלה של הכנסת חסמה היום את 'צו מניעת המיזוגים' של ניר ברקת. הצו הוטל במסגרת התוכנית הכלכלית לשנים 2023 ו-2024 ומנע מיזוג של חברות שמגלגלות מחזור של יותר מ-307 מיליון שקל עם חברות שמגלגלות מחזור של יותר מ-30 מיליון שקל בשנה.
הצו למעשה היה פתרון ביניים עד שהאוצר שמתנגד לו, יעשה עבודת מטה שתבחן את נושא המונופולים בתחום המזון.
באופן עקרוני הצו ביקש למנוע יציאה של שחקנים בינוניים מענף המזון כדי לשמור על גיוון ומכאן למנוע עליית מחירים. בפועל מה שקרה, פעילות כלכלית טבעית נחסמה ויוקר המחיה המשיך לעלות, מה שאומר שללא עבודה מעמיקה שתבחן יעילות של צווים דרקוניים כאלה, כדאי להימנע מלהטיל אותם.
יו"ר ביטן הוועדה דוד ביטן אמר כי משרד הכלכלה העביר לוועדה את הצו ביום האחרון של השנה, רגע לפני פקיעת הוראת העשה, וביקש לדעת מה נעשה בשנה וחצי האחרונים.
נציג רשות התחרות, איל שפירא, הסביר כי החוק אסר על מיזוגים בין חברות גדולות עם מחזור של מעל 307 מיליון שקל לחברות עם מחזור של מעל 30 מיליון שקל, בהוראת שעה שהייתה בתוקף עד סוף 2024 והבקשה היא להאריך את הוראת השנה בשנה נוספת.
שפירא הסביר כי ועדת סלבין התכנסה כ-5 או 6-7 פעמים וטרם הגיעה להחלטה. שפירא ציין שבשנה החולפת רשות התחרות עשתה מחקר מקיף בתחום המזון שקשור לכך, והיו"ר ביטן ביקש לראות פרוטוקול של הוועדה, כדי לראות על מה דנו. הוא אף שאל אם הוועדה הבין משרדית שהקימה הממשלה התכנסה.
היועצת המשפטית של רשות התחרות, עו"ד יעל שיינין, אמרה כי היא יכולה להבין את הביקורת על כך שהוועדה לא התכנסה, אך ביקשה להזכיר כי הטענות על ריכוזיות בתחום המזון עולה כל השנים מהוועדה, מהתקשורת ומהשרים, והרשות רוצה להביא ניתוח כלכלי מבוסס נתונים. "בשביל זה הקצנו המון משאבים לעשות מחקר שאמור להיות בסיס לחקיקה מוסכמת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו