יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ דוד ביטן, דרש היום (שני), מהממשלה לנקוט צעדים מידיים להורדת יוקר המחיה, והודיע כי בכוונתו לקדם הצעת חוק למע"מ דיפרנציאלי. הדרישה הגיעה בתום סדרת דיונים בוועדה שעסקו בהתייקרויות המחירים במשק, כאשר במקביל הודיע הממונה על רשות הגנת הצרכן על הקפאת הרפורמה בסימון המחירים.
בדיונים שהתקיימו היום בוועדה, חשף ביטן כי כחמישית מכלל ישיבות הוועדה - למעלה ממאה דיונים - הוקדשו לטיפול ביוקר המחיה. עם זאת, הדגיש כי סמכויות הוועדה מוגבלות וכי נדרשת התערבות ממשלתית משמעותית.
חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה כאחד הצטרפו לביקורת על המצב. ח"כ פנינה תמנו שטה טענה כי "רשויות המדינה נרדמו בעמידה", בעוד ח"כ יבגני סובה (ישראל ביתנו) ציין כי ישראל מתקרבת במהירות לראש טבלת יוקר המחיה העולמית.
נקודת מפנה בדיון הייתה ההודעה על הקפאת הרפורמה בסימון המחירים. הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, יעקב זריהן, ציין: "אתמול אחר הצהריים התבקשתי להציג את העמדה שלנו לפני השר, כאלמנט מתוכנן. בשורה התחתונה אנחנו סבורים, מהרבה סיבות, שלא בשלה העת לשנות בשלב זה את הצגת המחיר".
לדבריו, "צריך לנסות ולבחון את זה בפיילוט באופן ממוקד, להציג לציבור לבחון שביעות רצון להציג לוועדת הכלכלה ולקבל את עמדתה ורק לאחר מכן לעשות את זה". הוא הוסיף כי הרשות תקבל סיוע גם ממשרד הכלכלה ותצא במבצע אכיפה. ביטן ציין בתגובה כי עם 8 מפקחים אי אפשר לעשות אכיפה.
הדיבידנד הגדול בתולדות שטראוס
בתגובה לטענות נציגי התעשיינים על עליית מחירים מתונה של 1.7% בלבד, הציגה נציגת לובי 99 נתונים המראים כי תנובה חילקה השנה את הדיבידנד הגדול בתולדותיה, לאחר שהעלתה מחירים פעמיים בזמן המלחמה - זאת בשעה שמחירי חומרי הגלם דווקא ירדו.
במהלך הדיונים התייחס ח"כ ביטן למספר יוזמות חקיקה: הראשונה היא התיקון שיזם לריסון מחירים בעת מלחמה וחירום, שיישומו התעכב לטענתו בגלל משרד האוצר. בעקבות העיכוב, אמר ביטן כי יש לבחון מחדש את רשימת המוצרים הכלולים בחוק והודיע על כוונתו לתקן את החקיקה כך שבעתיד האוצר לא יוכל לעכב את יישומה.
ביטן על סמוטריץ': "מוכר לנו תחרות כאופיום לתושבים"
במקביל, הציע ביטן לעודד אזרחים לצלם בסלולרי הפרות של החוק ולדווח עליהן לרשות להגנת הצרכן. ח"כ נעמה לזימי התייחסה לרפורמה בסימון המחירים וקראה להוסיף אמצעים דיגיטליים תוך התחשבות באוכלוסיות מוחלשות, בעוד ח"כ אלי דלל ציין כי הבנקים ורשתות המזון היו המרוויחים הגדולים ב-2024.
בסיכום הדיון, קרא ביטן לשינוי מהותי במדיניות הממשלה. הוא מתח ביקורת על התבטאות שר האוצר בנושא התחרות במשק, וטען כי בעוד השר "מוכר לנו תחרות כאופיות לתושבים", המחירים בפועל ממשיכים לזנק. "הוועדה פונה לממשלה בקריאה לנקוט בפעולות מידיות להפחתת המחירים בתוך תקופה קצרה", סיכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו