בעקבות המחלוקת בין שר העבודה יואב בן צור (ש"ס) ליועמ"שית גלי בהרב־מיארה על הפסקת ההנחה להורים חרדים מחויבי גיוס, כ־70 אלף משפחות לפעוטות נאלצות לשלם מתחילת שנת הלימודים שכר לימוד מלא.
המשמעות היא שהורים הזכאים להנחות בעלות המעון נאלצים לשלם מחיר מלא שיכול להגיע לעלות כפולה.
מדי שנה משרד העבודה מפרסם במהלך הקיץ להורים שהם יכולים להגיש באתר בקשות לסבסוד כדי לקבל הנחה לתשלום במעון יום מפוקח לפעוטות שלהם. נכון להיום, משרד העבודה לא עדכן את ההורים מה גובה הסבסוד המגיע להם, וגם לא את הארגונים המפעילים את המעונות - בארץ יש כ־120 אלף פעוטות במעונות היום המפוקחים כמו ויצו, נעמת, אמונה, נאות מרגלית ועוד. ההנחה ניתנת לכ־70 אלף משפחות במעמד סוציו־אקונומי בינוני־נמוך, כאשר קביעת דרגת ההשתתפות מבוססת על רמת ההכנסה לנפש במשפחה, ועשויה להיות מושפעת ממספר הילדים במשפחה השוהים במעון. מדובר בהנחות שנעות בין 1,300 ל־2,500 שקלים לילד.
תמר הופמן, המתגוררת באופקים, טרם קיבלה תשובה לגבי זכאותה להנחה עבור המעון המפוקח שבו בנה נמצא.
הופמן מלינה על זכויות היתר של המגזר החרדי לעומת אלה של המשרתים מתחילת המלחמה: "בעלי מגויס מתחילת המלחמה למילואים. הוא סגר יותר מ־200 ימי מילואים, כעת הוא בלבנון ולפני כן היה בעזה. אני עובדת סוציאלית ובעלי אח. אני קורעת את עצמי כדי שאוכל לממן את המחיה שלי, ובגלל שהשכר שלנו גבוה יותר - המגזר החרדי זכאי להנחה גדולה יותר. אנחנו ככל הנראה לא נקבל הנחה.
"צריכים לשנות את זה. אנשים שלא נותנים למדינה - שלא יקבלו ממנה. זה הבסיס. נוסף על כך, בגלל שלא הודיעו עדיין מי זכאי להנחה, חודשיים אחרי פתיחת הלימודים, אנחנו ההורים צריכים לשלם יותר במידה שאנחנו זכאים לסבסוד. למה זה צריך להיות על הגב שלנו?".
יו"ר ויצו, אניטה פרידמן, ומנכ"לית הארגון מירה מינס שיגרו ב־17 ספטמבר פנייה דחופה לשר העבודה והתריעו כי חלה פגיעה חמורה בעשרות אלפי משפחות בישראל, בגלל אי־פרסום מבחני התמיכה במעונות היום.
הן כתבו: "אנחנו בשבוע השלישי לתחילת שנת הלימודים, מעל 60 אלף משפחות לא יכולות להגיש בקשות לקבלת סבסוד למעונות היום, ופתרון לא נראה באופק. עשרות אלפי משפחות אלה זקוקות לסבסוד זה בשכר הלימוד כדי שיוכלו לשלוח את ילדיהן למעונות היום ולצאת להתפרנס. אי־הסדרת הנושא מאלצת את ההורים לשלם את התעריף המקסימלי שפורסם על ידי משרדך, כשישנן משפחות עם מספר ילדים במעונות והעלות שהן נדרשות לשלם אף מוכפלת.
"ויצו מחנכת מדי יום כ־11 אלף פעוטות בגילי לידה עד 3 ב־161 מעונות יום ברחבי הארץ, כאשר בכלל ענף מעונות היום המפוקחים מתחנכים כ־120 אלף פעוטות. מדי יום אנו מקבלים פניות רבות מהורים מודאגים וחוששים השוקלים את צעדיהם, כשילדים רבים לא החלו את שנת הלימודים ונשארו בבית, והוריהם ממתינים למתן הדרגות. כבוד השר, איך יכולה אם חד־הורית לשלושה ילדים, כשכל ההוצאות הכלכליות על ילדיה הן באחריותה, לשלם שכר לימוד של 3,000 שקלים בחודש עבור המעון לבנה הקטן? או משפחה עם שלושה פעוטות במעונות היום שנאלצת לשלם שכר של כ־12,000 לחודש?".
חגית פאר, יו"ר נעמת, סיפרה ל"ישראל היום" על המשמעות של המצב שלפיו טרם פורסמו מבחני התמיכה. לדברי פאר, "שנת הלימודים החלה ב־1 בספטמבר וההורים משלמים מחיר מלא, גם כאלה אשר זכאים לסבסוד. המשמעות היא אדירה בהתייחס ליוקר המחיה ולאלה שמרוויחים שכר נמוך. יש הורים שנאלצים להתפטר מהעבודה כדי להוציא את הילדים מהמעון, ומובן שזה פוגע קודם כל בנשים. נוסף על כך, הארגונים עצמם נאלצים לממן בינתיים את המסגרות עד שהעניין הזה יוסדר. מבחינת מבחני התמיכה, מדובר ב־6,700 משפחות של אברכים לעומת כ־75 אלף משפחות שזקוקות לסבסוד ומוחזקות כבנות ערובה עד שיסתיים הסיפור הזה. פורום מעונות היום פנה לשר, ונעמת הגישה בג"ץ יחד עם קרן ברל כצנלסון בעקבות פניות חוזרות ונשנות לשר העבודה, אבל הדיון נקבע ל־18 בנובמבר. זה מאוחר מדי, היות שזה אומר שבינתיים ההורים ישלמו עוד חודש תשלום מלא. המשמעות היא אדירה, ומתוך ההורים הללו יש מילואימניקים שנמצאים בשדה הקרב ואין להם פתרון כעת".
מטעם לשכת שר העבודה נמסר בתגובה: "כבר חודשים ארוכים ששר העבודה יואב בן צור פועל בכל דרך משפטית בכדי לפרסם את מבחני התמיכה עבור הסבסוד במעונות היום לטובת עשרות אלפי הורים הזכאים לסבסוד, ואף הנחה כבר לפני כמה שבועות את יועמ"שית משרד העבודה לחתום באופן מיידי על פרסומם כפי שאושר פה אחד בהחלטת ממשלה.
"לצערנו מי שמונעת את אישור מבחני התמיכה היא היועצת המשפטית לממשלה, שנתנה הוראה ישירה לפקידים במשרדי הממשלה לפעול נגד מדיניות השרים ונגד החלטת ממשלה ולא לחתום על פרסומם, ואף פועלת בצורה לא עניינית ודורסנית לטרפד כל מתווה או פשרה בנושא. הוראת הייעוץ המשפטי לממשלה היא לא חוקית ולא דמוקרטית ופוגעת בצורה חסרת רחמים ברווחת אלפי משפחות, במקומות עבודה של אלפי מטפלות ובפעוטות חסרי ישע".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו