האם התקווה לחיסון לקורונה תגיע מלמות? אפשרות כזו עולה ממחקר משותף שנערך על ידי אוניברסיטת אוקספורד, מכון רוזלינד פרנקלין ומכון אור היהלום (Diamond Light Source and Public Health England) לבריאות הציבור בבריטניה.
התגלית מתבססת על תופעת שייחודית ללמות, לגמלים ולאלפקות שהיא ייצור טבעי של ננו-נוגדנים במקום נוגדנים רגילים. בעלי החיים האלו מייצרים נגד מחלות לא את הנוגדנים הרגילים שגוף האדם מייצר, אלא קבוצה אחרת של נוגדנים קטנים.
כעת החוקרים שהדביקו את הלמות בווירוס גילו כי הן פיתחו שלושה ננו-נוגדנים ייחודיים שתוקפים בצורה חריפה את הקרס שדרכו הנגיף נתפס בתאים האנושיים. החוקרים הנדסו את הננו-נוגדנים האלו במעבדה וחיברו אותם יחד עם נוגדן אנושי והתברר שהפעולה שלהם תקפה את הקורונה.
לדברי פרופסור ג'יימס נייסמית', מנהל מכון רוזלינד פרנקלין ופרופסור לביולוגיה מבנית באוניברסיטת אוקספורד "יש לננו-נוגדנים את אותה פעולה שיש לפלזמה שאנו לוקחים מאנשים שהבריאו מהקורונה ומייצרים ממנה תרופה לאנשים שהגיבו בצורה קשה למחלה. אלא שבעוד שאת הפלזמה צריך למקד ולהתאים לחולה ספציפי, כאן פיתחנו תרופה דומה שתקפה את הווירוס בכמה צורות שלא אפשרו לו להמשיך ולהתפתח".
המחקר החדש נעשה בתוך 12 שבועות בלבד וכעת הצוות המורחב והמשותף מתכונן לניסויים קליניים ראשוניים. פרופסור ריי אוונס, מאוניברסיטת אוקספורד אומר כי "זו דוגמה לכמה חשוב שצוותים גדולים ישתפו פעולה. רשמנו תוך מספר שבועות התקדמות ענקית ובתוך ימים נתחיל בניסויים פרה קליניים שידחפו את המחקר בתחום קדימה".
המחקר מתבסס על נוגדנים שפותחו אצל "פיפי", למה מאוניברסיטת רידינג שהוזרקו לה חלקי וירוס לא מסוכנים. מתברר שהחיה פיתחה ננו-נוגדנים נוספים חדשים מאלו שכבר זוהו דבר שיאפשר לייצר קוקטייל נרחב של נוגדנים נגד הקורונה שבסופו של דבר יוזרקו לחולים.