אחד מבתי הכנסת העתיקים בהונגריה, "ארמון בודה" פתח מחדש את שעריו לאחר 332 שנים. המבנה ששימש את בית הכנסת בעבר בבירה ההונגרית, שחדל לשמש כמקום פולחן במשך מאות שנים נפתח מחדש כבית תפילה יהודי בטקס בו נכח נשיא המדינה, יאנוש אדר.
התיזמון אינו מיקרי: בית הכנסת השוכן ברחוב טנצ'יקס, (Táncsics) שהיה בעבר מוזיאון יהודי, נפתח במיוחד לרגל ראש השנה, החג הפותח את תחילתה של שנה חדשה בלוח השנה העיברי.
כאמור, אדר השתתף בטקס הפתיחה והאתר של בית הכנסת כאורח של תנועת חב"ד במדינה. "לראות את המקום הזה 70 שנה אחרי השואה, לראות מאות אנשים חוגגים את האירוע המיוחד הזה. זה ממש כמו לשמוע את צעדי הגאולה הסופית של ישראל", התפעם הרב שלמה קובס, שעומד בראש ארגון EMHH, בדבריו בטקס בו נכח, בין היתר, גם הרב הראשי ההולנדי, בנימין ג'ייקובס, שייצג את רבני מרכז אירופה.
הרב אשר פיית', יליד בודפשט, צפוי לנהל את בית הכנסת שיושב ליד אחת מהערים המרכזיות שנבנו בימי הביניים. הוא נמצא גם ליד הגלריה הלאומית ההונגרית בתוך ארמון הטירה בודה (Buda Castle Palace) - מבנה מרשים מהמאה ה- 13.
הפדרציה היהודית בהונגריה הביעה את תקוותה ואמרה כי פתיחתו של מרכז רוחני חדש בעיר הבירה של הונגריה "תספק אוויר צח" לחיים היהודיים במדינה. השאיפה היא כי הדבר יסייע בהתמודדות בבעיות, בהן הרצון להגר, ההתבוללות כמו גם קשר רגשי פוחת והולך לישראל בקרב הדור הצעיר, המשתקפים בסקרי דעת הקהל.
בסקר שפורסם לפני כחודשיים, הופיעו כמה בעיות בקרב חברי הקהילה היהודית בהונגריה, בהן רצון להגר, התבוללות וקשר רגשי יורד לישראל בקרב צעירים יהודים. הסקר, שנערך בשיתוף פעולה של העיתון היהודי "סומבט" (Szombat) ו-TEV (מחקר וניטור נתונים), מעלה נתון מעודד ביחס לסוגיית האנטישמיות: פחות ממחצית הנשאלים – 48 אחוז, נחשפו לרטוריקה אנטישמית ברחוב בשנה שקדמה לסקר. זאת לעומת 75 אחוז ב- 1999.
בעיה נוספת עמה מתמודדת הקהילה היהודית במדינה, היא ההתבוללות. מספר היהודים בהונגריה נמצא בין 70,000 ל -110,000, כשהלכה למעשה - הקהילה מאבדת כ -2,000 חברים מדי חמש שנים. בנוסף, שיעור הנישואים המעורבים עלה ועומד על 62 אחוזים.
בית הכנסת הוקם בסוף המאה ה- 14 והיה בשימוש עד 1686, כאשר הצבא הנוצרי לקח את בודה מן האימפריה העותומנית. בפועל, המנצחים טבחו את מבקשי המקלט בבית התפילה ושרפו את הבניין.
בבודפשט, ששמה הוא שילוב של שני חלקי העיר המונה את המטרופולין יש עשרות בתי כנסת. אבל רובם המכריע נמצאים בפסט, שהוא החלק ההומה של העיר ממזרח לנהר הדנובה. הרובע בודה השקט, לעומת זאת, מכיל את רוב השגרירויות הזרות של העיר, כנסיות ומוזיאונים רבים, אך נמצאים בה רק קומץ בתי כנסת.
בבודה היו יהודים רבים לפני השואה, אך אלה ששרדו את רצח העם הועברו כולם לפסט, ורק מעטים חזרו לבודה. כיום חיים בהונגריה כ -100,000 יהודים, רובם בבודפשט.
את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום