X

תאכלו פחות סוכר – אם לא בשבילכם, אז בשביל כדור הארץ

צריכת הסוכר הגבוהה שלנו גורמת לנזקים כבדים – ולא רק לבריאותנו. ארבעה מדענים, ביניהם שניים מישראל, פרסמו מאמר שבו הם טוענים שאנחנו צריכים להיגמל מסוכר לא רק כדי לרזות – אלא כדי להציל את כדור הארץ

יכול לעזור בהצלת כדור הארץ. סוכר. צילום: GettyImages

סוכר הוא צרה צרורה. הוא טעים מדי, ממכר מדי, זול מדי ומזיק מדי לבריאות בכמות שאנחנו צורכים אותו. אבל מתברר שלא רק הגוף שלנו סובל מצריכת הסוכר חסרת התקדים של הדור הזה: בחודש שעבר פרסמו ד"ר אלון שֶפּוֹן מאונ’ ת"א, ד"ר תמר מַקוֹב מאונ’ בן גוריון, ד"ר פול בֶּרֶנְס מאונ’ אוקספורד וד"ר ג’וֹנְגְשיאַוֹ סוּן מהאוניברסיטה החקלאית בבייג’ין מאמר בכתב העת היוקרתי PNAS מאמר בו הם טוענים שהפחתת צריכת הסוכר צריכה להיות עדיפות לא רק מסיבות בריאותיות, אלא גם סביבתיות. ביקשנו מ-Claude לסכם את הגרסה הפחות "מדעית" של המאמר שפורסמה ע"י שפון וסון ב-The Conversation.

בשישים השנים האחרונות, צריכת הסוכר העולמית גדלה פי ארבעה, ומהווה כיום כ-8% מסך הקלוריות שאנו צורכים. הערכות מצביעות על כך שעד שנת 2035, כמחצית מאוכלוסיית העולם עלולה לסבול מהשמנת יתר, בעיקר עקב התמכרות למאכלים מתוקים. הפחתה מתונה של 20% בצריכת הסוכר יכולה לחסוך כ-10.3 מיליארד דולר בעלויות בריאות בארה"ב בלבד.

אלא שעלויות בריאות אינן החיסכון היחיד שהפחתת צריכת הסוכר יכולה להביא: סוכר הוא הגידול החקלאי הגדול ביותר בעולם מבחינת מסה, אך השפעותיו הסביבתיות לא זכו עד כה לתשומת לב מחקרית מספקת. גידול סוכר גורם לאובדן בתי גידול ופגיעה במגוון הביולוגי, זיהום מים כתוצאה משימוש בדשנים ופליטות גזי חממה מתהליכי הייצור.

המאמר החדש מציע דרכים יצירתיות להפנות עודפי סוכר לשימושים מועילים סביבתית:

ייצור חלבון מיקרוביאלי
הסוכר יכול להזין חיידקים המייצרים חלבון – מה שיכול להזין עד 521 מיליון אנשים באופן קבוע. בנוסף, החלפת חלבון מן החי בחלבון זה יכולה להפחית כ-250 מיליון טון פליטות גזי חממה בגידול בענף המשק.

שימושים תעשייתיים חלופיים
הסוכר יכול לשמש לייצור ביופלסטיק, שיכול להחליף כ-20% משוק הפוליאתילן העולמי. כמו כן, אפשר להפיק ממנו דלק ביולוגי – כ-198 מיליון חביות אתנול – לצורכי תחבורה.

עם זאת, המעבר לצריכת סוכר מופחתת מציב אתגרים משמעותיים, בהתחשב בכך שתעשיית הסוכר מתפרסת על פני יותר מ-100 מדינות ומספקת פרנסה למיליוני אנשים. הפתרונות המוצעים כוללים מיסוי סוכר ברמה הלאומית, כך שהמגדלים ירוויחו פחות והצרכנים יצטרכו לשלם עליו יותר, תיאום בינלאומי בשרשרת האספקה, שותפויות מעבר בין יצרנים לצרכנים והפניית חלק מהחיסכון בעלויות הבריאות למימון המעבר.

הארבעה מדגישים כי למרות שלא ניתן לשנות את דפוסי הייצור והצריכה של סוכר בן לילה, הפחתה הדרגתית בצריכת הסוכר, לצד הפניית העודפים לשימושים מועילים סביבתית, יכולה להוביל לשיפור משמעותי הן בבריאות הציבור והן בהגנה על כדור הארץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר