מחקר מפתיע טוען כי הגבלת צריכת הסוכר בבריטניה בתקופת מלחמת העולם השנייה השפיעה לטובה על בריאותם של ילדים עשורים לאחר מכן. המחקר, שפורסם בחודש שעבר בכתב העת Science, מספק תובנות מרתקות על הקשר בין צריכת סוכר בגיל צעיר ובריאות בבגרות. Claude מרחיבה:
"הניסוי הטבעי" של המלחמה
בשנת 1942, כשבריטניה הנהיגה משטר צנע עם קיצוב סוכר בשל המחסור בנוצר בזמן המלחמה, איש לא שיער שהחלטה זו תספק לחוקרים הזדמנות ייחודית – "ניסוי טבעי" – לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של הגבלת צריכת סוכר. הקצבת הסוכר הוגבלה ל-40 גרם ביום למבוגרים, 15 גרם לילדים ו-0 גרם סוכר לילדים מתחת לגיל שנתיים. כשהקיצוב הסתיים, בספטמבר 1953, צריכת הסוכר כמעט הוכפלה בן-לילה, מ-41 גרם ליום לכ-80 גרם ליום למבוגר ממוצע.
החוקרים במחקר החדש עקבו אחר יותר מ-60,000 משתתפים שנולדו בין אוקטובר 1951 למרץ 1956, ומצאו סיכון נמוך ב-35% לפתח סוכרת מסוג 2 וב-20% לפתח יתר לחץ דם. השפעה חזקה במיוחד נרשמה כשההגבלה נמשכה מעבר לגיל 6 חודשים. נשים הראו יתרונות בריאותיים גדולים יותר מגברים.
השוואה עצובה למצב כיום
הממצאים הללו מצד אחד אופטימיים, ומצד שני מדאיגים מאוד לאור המצב כיום. נשים הרות בארה"ב צורכות פי 3 מכמות הסוכר המומלצת (מעל 80 גרם ביום); מעל 70% מהמזונות המשווקים לתינוקות ופעוטות מכילים תוספת סוכר; בגיל שנתיים, ילדים רבים כבר צורכים את כמות סוכר היומית המומלצת למבוגרים; בגיל ההתבגרות, הצריכה מגיעה לכמעט פי 3 מהכמות המומלצת.
ההמלצות כיום
האגודה האמריקאית ללב ממליצה על צריכה יומית מקסימלית של 36 גרם סוכר מוסף לגברים, 25 גרם סוכר מוסף לנשים, 25 גרם סוכר מוסף לילדים ומתבגרים ואפס סוכר מוסף לפעוטות מתחת לגיל שנתיים.
זו הכלכלה, מתוק
המחקר מצביע גם על השלכות כלכליות משמעותיות: ההוצאות הרפואיות השנתיות לחולה סוכרת עומדות על כ-12,000 דולר בממוצע. כל עשור של אבחון מוקדם של סוכרת מפחית את תוחלת החיים ב-3-4 שנים.
מסקנות והשלכות לעתיד
החוקרים מדגישים את חשיבות הגבלת צריכת הסוכר בהריון ובינקות, הצורך בפיקוח על תעשיית המזון לתינוקות וחשיבות המיסוי על מזונות עתירי סוכר המכוונים לילדים.
פרופ' פול גרטלר מאוניברסיטת ברקלי אף הרחיק לכת וקבע כי "סוכר בגיל צעיר הוא הטבק החדש, ועלינו להתייחס אליו ככזה".
המשך המחקר
צוות המחקר ממשיך לבחון כיצד הגבלת סוכר בגיל צעיר משפיעה על היבטים נוספים בחיי הבוגר, כולל השכלה, עושר, דלקות כרוניות, תפקוד קוגניטיבי ודמנציה.
כפי שמוכיח מחקר זה, לעתים דווקא תקופות קשות כמו מלחמה יכולות ללמד אותנו שיעורים חשובים על בריאות ואורח חיים בריא יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו