חשיפה לסוכר במהלך 1,000 הימים הראשונים לאחר ההתעברות קשורה לסוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם בשלב מאוחר יותר בחיים, על פי מחקר חדש . צילום: robertasriabovas / pixabay

פחות סוכר, יותר בריאות: איך מלחמת העולם ה-2 עיצבה את העתיד הבריאותי של רבים

בשנות המחסור של מלחמת העולם השנייה, כשסוכר היה מצרך נדיר, נאלצו מיליונים להסתגל לדיאטה דלה במתוקים • מה שנראה בזמנו כצעד הכרחי ומגביל, התברר כמחולל שינוי בריאותי יוצא דופן • שנים מאוחר יותר, מדענים גילו שההקצבות הללו עיצבו את בריאותם של דורות שלמים, והפחיתו סיכונים למחלות כרוניות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה

[object Object]

במהלך מלחמת העולם השנייה, מדינות רבות בעולם נקטו מדיניות של הקצבת מזון ומשאבים, ביניהם סוכר. החלטה זו, שנולדה מצרכים כלכליים ולוגיסטיים, השפיעה על הרגלי הצריכה של מיליוני אנשים ושינתה את ההיסטוריה הבריאותית של הדורות הבאים. 

מדיניות של הכרח שהפכה לברכה בריאותית

מלחמת העולם השנייה הציבה בפני המדינות אתגרים עצומים, כולל קשיים באספקת מזון. בריטניה וארצות הברית, למשל, נאלצו להסתמך יותר על יבולים מקומיים, כשייבוא סוכר הפך יקר ומוגבל. כדי לוודא כי המשאבים מחולקים באופן שוויוני, מדינות רבות החלו בהקצבת מזון ויישמו מכסות צריכה נוקשות. בבריטניה, ההקצבה כללה מוצרים כמו חמאה, קפה, ושוקולד, כאשר הסוכר היה בראש הרשימה.

על פי המחקר שפורסם על ידי הסמיתסוניאן, ההפחתה בצריכת הסוכר בתקופת המלחמה השפיעה באופן ישיר על בריאות הציבור. בעשור שלאחר המלחמה, ניתן היה לראות ירידה במחלות כרוניות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה, בעיות בריאותיות הקשורות ישירות לצריכת יתר של סוכר.

סרטון הסברה על הקצבת המזון בבריטניה בזמן מלה"ע ה-2:

הסוכר ומחלות כרוניות: קשר בלתי נמנע

לפי מחקרים רבים, קשר הדוק מתקיים בין צריכת סוכר גבוהה לבין התפתחות מחלות כרוניות כגון סוכרת ולחץ דם גבוה. במחקר שפורסם בשנת 2015 במגזין Diabetes Care, נמצא כי צריכת סוכר מוגברת מגבירה את הסיכון להתפתחות עמידות לאינסולין - מצב שמהווה את השלב הראשון בדרך לסוכרת מסוג 2. בנוסף, מחקר נוסף משנת 2019 שפורסם ב-American Journal of Cardiology מצביע על כך כי תזונה עשירה בסוכר עשויה להוביל לעלייה בלחץ הדם ולהכבדה על מערכת הלב וכלי הדם.

הפחתת הסוכר במהלך המלחמה אילצה אנשים להתרגל לצריכת מזון עם פחות מתיקות. השינוי בהרגלי התזונה הללו גרם לגוף להתרגל לרמות סוכר נמוכות יותר, מה שהפחית את הסיכון לפתח מחלות כרוניות אלו.

תה בלי סוכר. מראות לאחר הפצצה גרמנית בימי הבליץ בבריטניה, 1940

     

View this post on Instagram

           

A post shared by A SLICE OF HISTORY (@asliceofhistory)

כיצד שינוי תזונתי לטווח קצר יצר השפעה לטווח ארוך

למרות שתקופת ההקצבות הסתיימה לאחר המלחמה, הרגלי התזונה שנוצרו השפיעו על אורחות החיים של הדור שנולד בתקופה זו. סקרים שנערכו בעשורים הבאים הראו כי רמות הסוכר בתזונה היומית של דור המלחמה והדור שאחריו היו נמוכות במידה משמעותית לעומת הדורות הבאים, שמזונם נהפך לעשיר יותר בסוכר ובמאכלים מעובדים.

על פי מחקר מ-2017 שהתפרסם ב-British Medical Journal, ישנם הוכחות לכך שצריכת יתר של סוכר יכולה להשפיע לא רק על הסיכון למחלות, אלא גם על תוחלת החיים. המחקר הדגיש כיצד הרגלי התזונה הבריאים שנשמרו בתקופת המלחמה תרמו להפחתת התחלואה ואף תרמו לעלייה בתוחלת החיים של אלו שנולדו באותה תקופה.

בזמן המלחמה הן היו ריקות רוב הזמן. מסכרת וינטג'

המסקנות להיום: מה אפשר ללמוד מתקופת ההקצבות?

תקופת ההקצבות היא תזכורת לחשיבות ההפחתה בצריכת הסוכר ולתרומה הפוטנציאלית שלה לשיפור הבריאות. כיום, בעולם שבו הסוכר נגיש וזמין בשפע, ניתן ללמוד מהשפעות תקופת המלחמה על בריאות הציבור. מחקרים מודרניים רבים מדגישים את חשיבות ההפחתה בצריכת סוכר למניעת מחלות כרוניות, אך המודעות לכך בחברה המודרנית עדיין נמוכה.

במחקר שפורסם במגזין Nutrition and Metabolism בשנת 2022, הוסבר כי מגבלות תזונתיות יכולות להוות מנוף לשיפור בריאות הציבור, במיוחד כאשר הן מלוות במודעות לצריכה מאוזנת. לדוגמה, מדינות מסוימות כבר החלו בהנהגת מדיניות מסים על שתייה מתוקה במטרה להפחית את צריכתה, צעד שנמצא יעיל בהפחתת בעיות בריאותיות באוכלוסיות אלו.

לקחים מהעבר להווה ולעתיד

ההיסטוריה מלמדת אותנו שכאשר מתבצעים צעדים דרסטיים להפחתת סוכר, יש לכך השפעה מיידית וחיובית על בריאות הציבור. תקופת ההקצבות במלחמת העולם השנייה, אף שנולדה מצורך כלכלי ולא ממודעות בריאותית, מוכיחה את הכוח של שינוי תזונתי קולקטיבי. במציאות שבה מחלות כרוניות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה הולכות וגוברות, המסקנה הברורה היא שמגבלות על צריכת סוכר, גם אם מתבצעות באופן וולונטרי ולא כחלק ממדיניות ממשלתית, עשויות להוביל לשיפור מהותי בבריאות הציבור.

ההשראה מתקופת המלחמה יכולה לשמש דוגמה לעולם של ימינו, שבו נדרשת מודעות אישית וקולקטיבית לצריכת מזון בריאה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו