מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר ב-Journal of Neuroscience מעלה השערה מרתקת: התנודות היומיות ברמות ההורמונים בגוף הגברי עשויות לגרום להתכווצות המוח במהלך היום. עם זאת, המחקר מראה גם כי לאחר איבוד נפח בין הבוקר לערב, המוח ‘מתאפס’ במהלך הלילה ומתחיל את המחזור מחדש. נעזרנו ב-Claude כדי לרדת לפרטים.
החוקרים סרקו את מוחו של גבר בן 26 ארבעים פעמים במשך 30 ימים. כל סריקת MRI בוצעה ב-7 בבוקר או ב-8 בערב – שעות שבהן רמות ההורמונים הסטרואידיים טסטוסטרון, קורטיזול ואסטרדיול נמצאות בשיא ובשפל, בהתאמה.
ד"ר לורה פריצ'ט, מחברת המחקר, ציינה כי גברים מראים ירידה של כ-70% ברמות ההורמונים הסטרואידיים מהבוקר לערב. למרות שעוצמת השינוי מצטמצמת עם הגיל, הדפוס הכללי נשמר לאורך החיים. נפח המוח הכולל ירד במהלך היום, כמו גם עובי הקורטקס. נפח החומר האפור ירד בממוצע בכ-0.6%. רוב ההתכווצות אירעה בקורטקס האוקסיפיטלי והפריאטלי. שינויים נצפו גם במבנים עמוקים יותר במוח, כולל המוחון, גזע המוח וחלקים מההיפוקמפוס.
מה זה אומר?
למרות שהירידה בנפח המוח מקבילה לירידה היומית בהורמונים, טרם ברור אם ההורמונים הם הגורם הישיר לשינויים במוח. אל מוראטה, דוקטורנטית באוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה, מציינת כי זוהי שאלה פתוחה, אך המחקר מפריך את המיתוס שהורמונים רלוונטיים רק לנשים. מחקר נוסף של הצוות מצא שינויים במידת הסנכרון בין אזורי מוח שונים לאורך מחזור של 24 שעות, המקביל לשינויים ברמות ההורמונים הסטרואידיים.
מעניין לציין כי אזורי מוח המעבדים מידע חזותי הראו ירידה הן בנפח והן בקוהרנטיות לאורך היום. מוראטה מציעה כי ייתכן שמתרחש משהו ברשתות החזותיות, אך הסיבה לכך עדיין אינה ברורה.
החוקרים אומרים כי הצעד הבא יהיה לחקור כיצד הבדלים בשינה משפיעים על דינמיקה זו במוח. הם מציינים כי הפרעות שינה קשורות למחלות מטבוליות ובעיות בריאות נפשית, ולכן יהיה מעניין לראות כיצד המחזור היומי של המוח משתלב בזה. בנוסף, המערכת הגלימפטית של המוח – מעין "מערכת פינוי אשפה" פנימית – פעילה בעיקר במהלך השינה, ועשויה גם היא למלא תפקיד במחזור היומי הזה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו