X

כיצד מזון מעובד משפיע על הזיכרון והסיכון לשבץ

רופאים עקבו אחר מצבם של מטופלים במשך מעל עשר שנים, וגילו כי צריכת מזון מהיר, חטיפים וכדומה פוגעת במוח ואף מעלה את הסיכון ללקות בשבץ. אלו המאכלים שיש להתרחק מהם – ואלה שאתם צריכים לאכול יותר

אישה חושבת מנסה להיזכר במשהו , house of legacy / Pixabay
אישה חושבת מנסה להיזכר במשהו. צילום: house of legacy / Pixabay

מחקר חדש מבית החולים הכללי של מסצ'וסטס מציג ממצאים מדאיגים לגבי ההשפעה של מזון מעובד על בריאות המוח. המחקר, שפורסם בגיליון יוני של כתב העת Neurology, מצא כי אפילו צריכה מתונה של מזון מעובד מגדילה את הסיכון לבעיות זיכרון ושבץ. Claude מביאה לנו את הממצאים המדאיגים.

מהו מזון אולטרה-מעובד?

מצורי מזון אולטרה-מעובדים הם כאלה שעברו עיבוד נרחב, וכוללים לרוב תוספים לשיפור הטעם והמרקם. מוצרים אלה בדרך כלל דלים בחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, עשירים בסוכרים מוספים, נתרן ושומנים רוויים ומתוכננים להיות נוחים, זולים, טעימים ובעלי חיי מדף ארוכים.

דוגמאות נפוצות למזון אולטרה-מעובד כוללות משקאות מתוקים, חטיפים מלוחים ומתוקים, "מנות חמות" למיניהן, מזון מהיר, בשרים מעובדים כמו נקניקיות, מוצרי מאפה ארוזים (כן, כולל לחם!), מוצרי חלב בטעמים ודגני בוקר.

ממצאי המחקר

המחקר, בהובלת ד"ר וויליאם טיילור רימברלי, עקב אחר 30,239 אנשים בני 45 ומעלה במשך 11 שנים בממוצע, כאשר כמחציתם עברו בדיקות לגילוי הידרדרות קוגניטיבית וכשני שליש עברו בדיקות לגילוי סיכון לשבץ.

החוקרים מצאו כי עלייה של 10% בצריכת מזון אולטרה-מעובד קשורה לסיכון גבוה ב-16% לליקוי קוגניטיבי ועלייה של 8% בסיכון לשבץ (ו-15% בקרב משתתפים שחורים). לעומת זאת, צריכה מוגברת של מזון לא מעובד או מעובד מינימלית נקשרה לסיכון נמוך ב-12% לליקוי קוגניטיבי וב-9% לשבץ.

בקרב אנשים שפיתחו בעיות זיכרון וחשיבה, מזון אולטרה-מעובד היווה בממוצע 25.8% מהתזונה, לעומת 24.6% אצל אלה שלא פיתחו בעיות קוגניטיביות. סה"כ, עד סוף המחקר ארוך-הטווח, 768 מהמשתתפים אובחנו עם ליקוי קוגניטיבי ו-1,108 חוו שבץ.

מסקנות והמלצות

למרות שהמחקר לא מוכיח קשר סיבתי ישיר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד לבין ירידה קוגניטיבית או סיכון לשבץ (כפי שנהוג להגיד, הקבלה לא בהכרח מעידה על סיבתיות), הוא מדגיש את החשיבות של תזונה בריאה בשמירה על בריאות המוח עם הגיל. "הממצאים שלנו מראים כי מידת עיבוד המזון משחקת תפקיד חשוב בבריאות המוח הכללית”, מסכם ד”ר קימברלי. "נדרש מחקר נוסף כדי לאשר תוצאות אלה ולהבין טוב יותר אילו מרכיבי מזון או עיבוד תורמים ביותר להשפעות אלה".

ההמלצה שלו היא לאכול יותר מזונות במצב הקרוב לטבע, כגון נתחי בשר פשוטים, ירקות ופירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר