כל אחת, עם סיפור חיים מרתק משלה, הותירה חותם בלתי נמחק על ההיסטוריה האנגלית. שש נשותיו של הנרי ה-8. צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ChatGPT

הכתר, האהבה והדם: סיפורי שש נשותיו של הנרי השמיני

שש נשותיו של הנרי השמיני הן לא רק עדות לסערות ליבו של המלך, אלא גם מראה לתקופה סוערת של שינוי דתי, פוליטי וחברתי באנגליה. כל אחת מהן, בסיפורה המיוחד, תרמה לפרק דרמטי נוסף בסאגה המלכותית שהותירה חותם עמוק בהיסטוריה

[object Object]

הנרי השמיני, מלך אנגליה שנודע בפוליטיקה השאפתנית והפרישה מהכנסייה הקתולית, היה גם אדם שבחייו הפרטיים השתלבה אהבה עם טרגדיה, שאפתנות עם אכזבה, ותשוקה עם שברון לב. שש נשותיו של הנרי לא היו רק דמויות בחייו האישיים, אלא גם סמל לתהפוכות חברתיות, דתיות ופוליטיות שפקדו את אנגליה במאה ה-16. כל אחת מהן, עם סיפור חיים מרתק משלה, הותירה חותם בלתי נמחק על ההיסטוריה האנגלית והעולמית, והפכה לחלק בלתי נפרד מהאגדה המורכבת של הנרי השמיני.

קתרין מאראגון - הקתולית האדוקה מספרד

קתרין מאראגון הייתה נסיכה ספרדית, בתם של פרדיננד ואיזבלה שאיחדו את ספרד (וגירשו את היהודים). היא הייתה בעלת חינוך קפדני ורקע דתי מוצק. לאנגליה היא הגיעה בגיל 15 במטרה להינשא לנסיך ארתור, אחיו הגדול של הנרי, שלמרבה הצער מת ממחלה. אביו של הנרי, הנרי ה-7, לא רצה להחזיר את הנדוניה השמנה שקיבל, והוריה של קתרין סרבו לשלם עבור מחייתה באנגליה, וגם לא לקבלה בחזרה. הפתרון שנמצא - קתרין תינשא לאח הצעיר הנרי, יורש העצר החדש. הנישואים החלו באופן מבטיח, אך בהדרגה החלו השניים להתרחק זה מזה בעקבות האכזבה של הנרי מכך שלא הצליחה להוליד לו יורש זכר. הקונפליקט האישי הפך במהרה לקונפליקט דתי ופוליטי, כשהנרי התנתק מהכנסייה הקתולית כדי לבטל את נישואיהם. קתרין, במלוא תפארתה, נותרה נאמנה לאמונתה הקתולית עד יום מותה, וסיפורה הוא אחד מהטרגיים ביותר בתולדות בית טיודור. בתם היחידה ששרדה הפכה לימים למלכה מרי, היא "מרי העקובה מדם". 

קתולית אדוקה. קתרין מארגון ובתה מרי (לימים "מרי העקובה מדם")

אן בולין - האובססיה שהובילה לרפורמה דתית 

אן בולין הייתה אישה צעירה, נאה ושאפתנית, שעמדה במרכז אחת מהסערות הגדולות ביותר בהיסטוריה האנגלית. הנרי, שהתאהב בה עד כלות עוד בהיותו נשוי לרעייתו הראשונה, קתרין מארגון, היה מוכן לפרק את נישואיו הראשונים ולהתנתק מהכנסייה הקתולית כדי לשאת אותה. האפפיור כמובן התנגד לגירושים, ולא רק מטעמי דת - אחיינה של קתרין, קרלוס הראשון, שלט בספרד והוא חשש ממנו. אך הקרקע באנגליה הייתה בשלה לאימוץ הרפורמציה - הפיצול מהכנסייה הקתולית והקמת הכנסיות הפרוטסטנטיות.

אנגליה הפכה להיות מדינה פרוטסטנטית ללא כל מחוייבות כלפי הוותיקן. מנזרים ברחבי אנגליה פורקו ורכושם הולאם. קבלת הפרוסטנטיות נחשבה להצהרת אמון במלך שהפך להיות ראש הכנסייה האנגליקנית (תפקיד שעד היום ממלא המונרך הבריטי). אך למרות כל התקוות בה, אן לא הצליחה להעניק להנרי יורש זכר, אלא ילדה בת בלבד - אליזבת, לימים אליזבת ה-1. הנרי כמובן רצה בן שיירש אותו. רק נסיך נחשב אז כמי שיכול להמשיך את שושלת המלוכה באופן שאין עליו עוררין.  לבסוף, היא הואשמה בבגידה ובהפרת אמון, והואשמה בריגול ובכישוף, והוצאה להורג בעריפת ראש. מוציא להורג בחרב הובא במיוחד מצרפת לשם כך. 

לא מרוצה. הנרי ה-8, אן בוליין ואליזבת הקטנה (לימים אליזבת ה-1)

ג'יין סימור - אהבה גדולה, טרגדיה גדולה

ג'יין סימור הייתה האישה השלישית של הנרי השמיני, והיא זו שהצליחה להגשים את משאלתו הגדולה - להוליד לו יורש זכר. הנרי, שהתאהב בג'יין, אחת מנשות המלכה, ובת למשפחת סימור האצילית וההפרוטסטנטית, ראה בה את אהבת חייו. הם נישאו רק 10 ימים לאחר הוצאתה להורג של אן בולין.

אך האושר היה קצר ימים. ג'יין שילדה בניתוח קיסרי, מתה מזיהום חמור זמן קצר לאחר לידת בנם, אדוארד השישי. הנרי התאבל עליה באופן עמוק, ודאג שייקברו אותו לצידה לאחר מותו, מה שמעיד על המקום המיוחד שתפסה בלבו.

מתה מניתוח קיסרי נוסח המאה ה-16. ג'יין סימור. (פרט מפאנל שמן מאת ריצ'ארד ברצ'ט, 1850) 

אן מקליבס - הנישואין הפוליטיים והסיום המכובד

אן מקליבס הייתה נסיכה גרמנית (מן הנסיכות קליבס) שהובאה לאנגליה על ידי תומס קרומוול, יועצו הקרוב והכל יכול של הנרי, כדי להתחתן עם המלך במסגרת ברית פוליטית-פרוסטנטית. הנרי, שהתרשם מתמונתה שצייר עבורו הנס הולביין הבן, אך התאכזב בפגישה הראשונה שלהם.

נישואיהם לא נמשכו רק 6 חודשים,  ועם ביטולם חיה אן בנוחות באנגליה והפכה ל"אחות" המלך. היא אף הייתה מקורבת לשתי בנותיו, מרי ואליזבת. למרות היחסים האישיים הרעועים, הצליחה אן לשמור על מקומה בקרב האצולה האנגלית ולחיות את שארית חייה באושר יחסי. תומס קרומוול שילם בחייו על כשלון הנישואים. על הוצאתו להורג של יועצו הנאמן והמוכשר, המלך התחרט מאוחר יותר.  

התמונה שהוצגה בפני הנרי. דיוקן אן מקליבס מאת הנס הולביין הבן, 1539

קתרין הווארד - טרגדיה צעירה

קתרין הווארד, אשתו החמישית של הנרי, הייתה בת דודתה של אן בוליין ובת למשפחת האוורד האצילית. נישואיה למלך בגיל 17 הוסדרו על ידי דודה, תומס הווארד, הדוכס מנורפוק, איש חצר רב השפעה בחצר המלכות שראה בנישואיה של קתרין להנרי הזדמנות פוליטית לחזק את מעמדו ואת כוחו של בית הווארד. נישואי המלך לצעירה הנאה החלו עם תקוות גדולות. היא השיבה למלך רוח נעורים אבודה והיו תקוות גדולות ללידתו של בן נוסף אולם הדברים פנו לכיוון אחר.

בזמן נישואיה, המלכה הצעירה ניהלה רומנים אסורים עם שני גברים לפחות. הראשון היה תומאס קולפפר, אציל בחצר המלוכה ואחד ממקורבי המלך. השני היה פרנסיס דרהם, שהיה אהובה של קתרין עוד לפני נישואיה למלך. שני הרומנים נחשפו, והם הובילו להאשמתה בבגידה ולהוצאתה להורג בשנת 1542. הי אהייתה רק בת 19. הנרי, שבראשיתם היה שבור לב, איבד את האמון בכל שסבב אותו. שהיו נחלת התקופה.

מכתב שכתבה קתרין הווארד למאהבה תומאס קולפפר, שבו היא חתמה במילים "yours as long as life endures" ('שלך כל עוד החיים נמשכים'), נשמר בארכיון הלאומי של בריטניה בקיו, לונדון. מכתב זה נחשב לאחד הראיות המרכזיות שהובילו להוצאתה להורג של קתרין באשמת בגידה.

מאהבים צעירים. קתרין האוורד בסדרה "בית טיודור", 2007-2010

קתרין פאר - האישה שהאריכה ימים אחרי המלך

קתרין פאר, האישה השישית והאחרונה של הנרי השמיני, הייתה אישה נבונה ומשכילה שהשכילה לנווט את המים הסוערים של חצר המלוכה. היא הייתה תומכת נלהבת ברפורמה הדתית, והצליחה לאחד את משפחת המלוכה על אף המתחים שהיו קיימים. לאחר מותו של הנרי, קתרין נישאה לתומאס סיימור, שהיה דודו של המלך אדוארד השישי ואחיו של ג'יין סימור, אשתו השלישית של הנרי, מה שמרמז על כוחה הפנימי והעצמאות הרבה שהפגינה.

למרבה הצער קתרין פאר מתה מסיבוכים של 'קדחת הלידה' (childbed fever)  זמן קצר לאחר לידת בתה. קדחת הלידה הייתה מחלה זיהומית נפוצה באותה תקופה, שהייתה גורם מוות מרכזי לנשים לאחר לידה. בזכות השילוב של האינטלקט, הדיפלומטיה, והיכולת שלה לשרוד ולהשפיע בעידן של תהפוכות פוליטיות ודתיות, קתרין פאר נחשבת לדמות מוערכת ומכובדת בהיסטוריה האנגלית. 

נישאה מחדש לאחר מותו של מלך. קתרין פאר, עבודת הדפס מאת הנרי מוט, 1829

לסיכום, הסיפור של שש נשותיו של הנרי השמיני הוא לא רק סיפור של אהבות ואכזבות, אלא גם של פוליטיקה, דת וכוח. כל אחת מהנשים הללו השאירה חותם ייחודי על ההיסטוריה האנגלית, וסיפוריהן ממשיכים לרתק ולהוות מקור השראה לחוקרים ולחובבי היסטוריה עד היום.

במאמר זה נעשה שימוש במקורות ההיסטוריים הללו אליהם הגענו באמצעות ChatGPT:

HISTORY EXTRA - אתר המספק סקירות היסטוריות מעמיקות על דמויות ואירועים חשובים.
אנציקלופדיה בריטניקה - מקור מידע אקדמי בעל מוניטין רב המציע סקירות מקיפות ומדויקות על נושאים שונים.

ספרה של אליסון וייר "The Six Wives of Henry VIII" - חיבור היסטורי המציע מבט מעמיק על נשותיו של הנרי השמיני.

BBC History - מקור המספק תכנים איכותיים על ההיסטוריה הבריטית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו