כולנו חווינו את התסכול האיום של מילה ש’תקועה לנו על קצה הלשון’ – ברור לנו שאנחנו יודעים מה היא, אבל המוח שלנו מסרב לשגר אותה אל מיתרי הקול. לא מדובר בתופעה נדירה, ואין דרך בדוקה להימנע ממנה או לפתור אותה. עם זאת, מדענית ההכרה ד"ר ליז אברמס מקולג’ פּוֹמוֹנה בקליפורניה, יש דרך לא רעה לנסות להיזכר במילה החמקמקה. נעזרנו ב-Claude כדי לתמצת את שיטת אברמס.
הדרך הטובה ביותר לזכור מילים שאינכם מצליחים לזכור, לפי אברמס, היא להתמקד בשחזור ההברה הראשונה – ולא רק באות הראשונה, כפי שאנשים רבים נוטים לעשות. מחקרים מראים שאפילו שמיעת ההברה הראשונה בתוך מילה אחרת יכולה לעיתים קרובות לגרום להיזכרות במילה ה"תקועה". לכן, אם אתם יודעים שהמילה ששכחתם מתחילה בצליל "רוֹ", נסו לומר מילים שמתחילות בהברה הזו, כמו "רובוט", "רודאו" או "רוטונדה".
אפילו אם אינכם זוכרים את ההברה כולה, אלא רק את האות הראשונה, המצב לא אבוד – פשוט התחילו לנסות לבטא הברות המתחילות באותה אות (לפי הדוגמה שלהלן "רַה, רֶה, רי, רוֹ, רוּ”) כדי להגדיל את הסיכוי להיזכר בצליל כמכלול, וממנו להמשיך למילה המלאה.
מחקר מקדים של ד"ר אברמס מצביע על כך שקללות עשויות לעזור להיזכר במילה התקועה על קצה הלשון – זאת משום שביטוי קללה או מילת טאבו מספקת עוררות רגשית מסוימת, המסייעת לשליפת מילים מהזיכרון זמן קצר לאחר מכן.
אברמס מציינת כי המחקרים שלה לא מצאו עדיין את הסיבות לכך שמלים שלפעמים זכרנו רגעים ספורים קודם לכן חומקות מאיתנו פתאום – אך לפחות הצליחה למצוא פיתרונות חלקיים שמסייעים לשחרר את המילה התקועה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו