דגים קטנים, כמו אנשובי שאורכו 2-40 ס"מ, ממלאים תפקיד משמעותי במה שנקרא ערבוב אוקיינוסים – תהליך חיוני לשמירה על המערכת האקולוגית של האוקיינוס, שבמהלכו עולים חומרים מזינים משכבות נמוכות יותר של האוקיינוס אל השכבות העליונות, ומזינים את הדגים החיים בהן. על התגלית המסעירה נספר בעזרת Forefront.
התופעה נצפתה במהלך מחקר מול חופי גליציה בצפון מערב ספרד, שבמהלכו גילו חוקרים שהתנועות האנרגטיות של דגי האנשובי במהלך טירוף ההזדווגות שלהם יצרו מערבולות חזקות במים, שהובילו לערבוב של שכבות אוקיינוס שונות.
המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים, כלל מדידת מערבולות מים ואינדיקטורים אקולוגיים על פני תקופה של 15 ימים. באופן מפתיע, החוקרים זיהו מדי לילה רמות גבוהות ביותר של מערבולות, בדומה לאלו הנגרמת מסופה גדולה, למרות שמזג האוויר באותו שבוע היה רגוע והגאות היתה חלשה. החוקרים זיהו את נוכחותם של הדגים כגורם ל"סערה" הזו, לאחר שלכדו ברשתותיהם אלפי ביצי דגים זעירות, ככל הנראה של אנשובי אירופי.
ניתוח נוסף העלה כי תנודות הטמפרטורה בקנה מידה קטן היו גדולות יותר מפי עשרה במהלך הלילה, כאשר האנשובי נוכח, מה שמעיד על כך שאכן מתרחש ערבוב ביולוגי. ממצא זה מאתגר מסקנות של מחקרים קודמים, לפיהם תנועותיהם של דגים במים לעולם לא יוכלו ליצור תנועת ערבוב חזקה מספיק לערבב שכבות שונות של האוקיינוס.
החוקרים מאמינים שהתצפית הייחודית קשורה לפיזיקה של מערבולות ולווריאציות האנכיות הספציפיות של תכונות המים באזור המחקר. הווריאציות האנכיות החדות, או "הריבוד האנכי" בשכבות המים, אפשרו לתנועות בקנה מידה קטן שיצרו הדגים להתעצם ולהוביל לערבוב אוקיינוסים, בניגוד למחקרים קודמים שנערכו באזורים עם ריבוד חלש יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו